Danmark kan slippa restriktioner i en andra våg – men då krävs försiktighet i nya öppningfaser | Utrikes


Danmark coronatestar nu frikostigt alla som vill. Testandet har gett fler fall av Covid-19 – men också skapat en kontroll över smittoläget. Nu har man kunna starta nästa fas av återöppnandet av samhället.

Kyrkor, krogar och skolor öppnades på måndagen. Gymnasieelever fick börja skriva examina, yrkesskolelever kunde inleda sin praktikperiod.

Glädjen var stor i Danmark på måndagen när både fatölet flödade och kaffemaskinerna surrade efter två månaders uppehåll.

För tillfället har coronasmittan konstaterats hos 11 000 danskar. 548 personer har avlidit. Smittan är i avtagande.

Kanske inte fler restriktioner i andra coronavåg?

I en intervju i tidningen Politiken sa statsminister Mette Frederiksen (socialdemokrat) i söndags att det kanske inte krävs nya hårda restriktioner i en andra coronavåg.

– Danmark har nu en bra infrastruktur som tillåter att man snabbt och effektivt kan slå ner smittan. Viruset är visserligen långtifrån övervunnet. Och det är farligt, tillägger statsministern lika snabbt som hennes finländska partikollega Sanna Marin brukar göra.

Men någon omfattande nedstängning behövs kanske inte, även om smittan skulle sprida sig igen när temperaturen kravlar neråt och danskarna söker sig inomhus, säger Mette Frederiksen enligt Politiken. Dessutom kan man förebygga en andra våg av smitta. Det är både epidemiologer och politiker i Danmark eniga om.

Kvinnlig polis övervakar avståndet mellan restaurangstolar i Nyhavn
Ibland har polisen kallats in, som här för att kontrollera avstånden i restaurangkvarteren kring Nyhavn.
Kvinnlig polis övervakar avståndet mellan restaurangstolar i Nyhavn
Bild: imago images/Dean Pictures/ All Over Press
Nyhavn,coronavirus,Danmark,poliser

Danskarna klarar att hålla avstånd

Danskarnas beteende har tydligen varit disciplinerat. Handtvätt och social distans har slagit igenom också i Danmark. Men ibland har polisen hjälpt till, och rentav bötfällt Köpenhamnare som har besökt lekplatser och populära områden.

När restaurangerna öppnas är det med begränsade kundantal och klara avstånd mellan gästerna – och stängning vid midnatt.

Det är många regler som ska följas för att öppningen ska gå bra och inte upphävas. Det är slut med salta nötter eller kryddor i gemensamma skålar. Vid många bardiskar har man installerat plexiglas och utskänkningen kontrolleras noggrannare.

De yngsta skoleleverna fick återvända till skolan redan efter påsk och nu var det resten av grundskoleelevernas tur. Också där är säkerhetavståndet ett centralt tema. Antalet skoltimmar är också lågt för att alla ska få plats.

Opinion för att gå snabbare

Nu talar den danska oppositionen om behovet att öppna snabbare. Den danska statsministern har sammankallat partiledarna till möte på onsdagen för eventuella fler åtgärder.

Också i Danmark blöder näringslivet och staten som betalar ut ersättning. Just nu nämns turistindustrin mest. Småföretagarna inom turistbranschen demonstrerade i helgen på den dansk-tyska gränsen.

Det är framförallt tyska och norska turister man vill ge möjlighet att resa in i landet. En bokning av ett sommarhus eller hotell skulle ge inresetillstånd.

Svenska turister inte så populära

Svenskarna är man tveksam till att ta emot i Danmark. Sjukdomsläget i Sverige är ju betydligt allvarligare.

I Sverige talar man om diskriminering. Problemen är störst i Stockholmsregionen, påpekas det, medan Skåne har klarat sig bättre. Där är smittspridningen till och med mindre än i Köpenhamnsregionen.

Det stående bordet vid lunchen har fått bli symbol för den svenska reaktionen på covid-19. Det har varit tillåtet hela tiden i Sverige, trots risken för kontaktsmitta på maten, i synnerhet om det blir trängsel runt köttgrytorna.

Men nu är stående lunchbufféer igen tillåtna också i Danmark – liksom självbetjäningen vid godislådorna.

Porträttbild av Peter HS Andersen på Statens Seruminstitut
Överläkare Peter Henrik Andersen på Statens Seruminstitut tror att handhygienen följer oss resten av livet.
Porträttbild av Peter HS Andersen på Statens Seruminstitut
Bild: Statens Seruminstitut/Tuala Hjarnø
coronavirus,Danmark,epidemiologi,Statens Seruminstitut

Testningen avgörande

Finland och Danmark har nästan lika stor befolkning, 5,8 miljoner invånare i Danmark och 5,5 i Finland.

Ändå är de flesta talen över drabbade och döda av covid-19 ungefär dubbelt högre i Danmark. Men också antalet testade är numera betydligt högre än i Finland – då hittar man fler fall, förklarar överläkare Peter Henrik Andersen på Statens Seruminstitut i Danmark.

Det element som nämns allra först för att kunna fortsätta öppna Danmark är en offensiv teststrategi. I början hade man kapacitetsproblem, strategin var oklar och det var brist på utrustning.

– Men inte nu längre, nu har vi fin kapacitet för testningen, säger Peter Henrik Andersen. Den danska Sundhedsstyrelsen har löpande reviderat rekommendationerna för vem som ska testas.

Först koncentrerade man sig på patienter med allvarliga symtom, sedan lindriga symtom. Det har blivit mer och mer liberalt vem man testar i Danmark, enligt Andersen.

Danska Sundhedsstyrelsen är Danmarks motsvarighet till Finlands Institutet för hälsa och välfärd THL.

Uppsökande test, dubbelt fler än i Finland

Personalen inom vårdapparaten har testats, också ute i kommunerna bland anställda inom hälsosektorn och hemvård. Nu har det breddats med uppsökande mobila enheter och drive-in-testcenter, och testning av alla som känner behov av det.

Peter Henrik Andersen talar för många test. Snart är 10 procent av Danmarks befolkning testad, vilket är en bra siffra, enligt Peter Henrik Andersen, på Statens Seruminstitut SSI. SSI motsvarar också finska THL.

Vid det här laget har man gjort 416 000 coronatest i Danmark – det är dubbelt fler än i Finland.

Principen om testning följer samma mönster som i Finland, om att testa, spåra, isolera – och vårda de få fall som finns.

I Ålborg stängdes på söndagen intensivvårdsavdelningen för covidpatienter. Det fanns så få patienter kvar att vårda.

Isolering naturligare på Grönland än i Ishøj

Ett argument som talar för isolering och distanser är att de danska självstyrande områdena Grönland och Färöarna är coronafria.

I Grönland har man också återupptagit alkoholförsäljningen på de orter där det var förbjudet i en månads tid. Med nedstängningen ville både slå ner smittan och skydda barnen.

Det är huvudstadsregionen på Själland som är värst drabbad av covidsjukdomen i Danmark . Köpenhamns innerstad har det inte värst, utan de belastade förorterna inåt land.

Fristaden Christiania har öppnats igen. Många av invånarna är i riskgruppen och de ville stänga in sig. Turister och hashhandel förbjöds för en tid – men har nu öppnats igen.

Många sjukdomar drar nytta av hygienen

Peter Henrik Andersen jobbar vanligen med förebyggande av andra smittsamma sjukdomar. Han kan notera att också de har gått ner nu i Danmark.

Under covid-19-epidemin har det skett en reducering av till exempel influensa, hjärnhinneinflammation och kikhosta.

– Det avstånd som nu finns mellan människor i Danmark verkar ge en positiv utveckling också för flera andra infektionssjukdomar, säger Peter Henrik Andersen.

Handhygien och social distans är något som vi antagligen kommer att minnas resten av livet, säger Peter Henrik Andersen.

Kvinna framför röd bakgrund med munskydd, i danska flaggans färger.
Munskydd är inte så populära i Danmark
Kvinna framför röd bakgrund med munskydd, i danska flaggans färger.
Bild: Yauhen Akulich / Alamy
coronavirus,Danmark,Dannebrogen

Munskydd behövs inte i gatubilden

Peter Henrik Andersen är ingen förespråkare för munskydd. Det finns inga bevis för att de skulle vara viktiga för att kontrollera smittan ute i offentlig miljö, säger han.

Det är en annan sak på sjukhus och vårdanstalter med tät kontakt och smittorisk mellan vårdpersonal och patienter.

Men ansiktsskydd behöver inte rekommenderas för allmänheten, enligt de litteraturstudier som har gjorts i Danmark, och ju fortfarande görs i Finland.

Danskarna skulle förmodligen inte i allmänhet gilla tanken på några påbud om ansiktsskydd heller. Det syns också få skyddsmasker i gatubilden i Köpenhamn, noterar Peter Henrik Andersen på det danska seruminstitutet.

“Svårt att förutspå framtiden”

Så vad med framtiden – hur går det med coronaviruset? – epidemiexperten Peter Henrik Andersen undviker frågan.

– Det är ett dansk uttryck att det är svårt att spå, särskilt om framtiden.

Nu har Danmark en låg smittspridning, en av hundra testade har sjukdomen. Det betyder en procent smittade av de testade.
I Finland är den siffran tre gånger högre.

Epidemin är alltså på en låg nivå i Danmark. Men det är också väldigt få som är immuna i Danmark – så vi måste försäkra oss om att epidemin hålls på en låg nivå i en lång tid.

Då måste vi vara bra på kravet på avstånd och god handhygien. Det är basalt för att förhindra smittspridningen.

Vi får hoppas på vaccin eller medicinering

Sjukdomen kan utrotas om vi får ett vaccin som är effektivt, då kan vi förhindra vidare smitta, säger Peter Henrik Andersen. Men han låter inte säker på att det kommer att gå så. Vi kan bara hoppas.

– Det hoppas vi på för hela världens skull. Och att det kommer en bättre behandling, så man kan lindra sjukdomen för dem som blir smittade.

Covid-19 har varit stort för hela samhället och kan närmast jämföras med andra världskriget.

– Det här har inneburit en förändring som vi aldrig har sett förr. Det är en mycket svår situation. Alla som har levt igenom det här kommer att minnas det för resten av sitt liv, förmodar Peter Henrik Andersen.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply