Danmark och Norge öppnar upp allt mer – och Sverige sticker ut igen, men nu med att inte lätta på restriktioner alls | Utrikes


Som det ser ut nu sticker Sverige ut också i sommar när det gäller coronarestriktioner – men nu med att landet inte lättar på sina restriktioner.

Finland öppnar upp gradvis med lättnader i restriktionerna i både maj och juni, meddelade finska regeringen i måndags. Norge och Danmark meddelade om omfattande lättnader i sina restriktioner i torsdags.

Sverige sticker ut både med ett klart allvarligare virusläge än sina grannländer, men också med en strategi som är tänkt att vara klart längre, utan lättnader i sikte än så länge. Folkhälsomyndigheten signalerade under fredagens pressträff att besked om hur sommaren kommer att se ut ska komma i slutet av maj.

Stor skillnad i regler för folksamlingar i Norden

Både Finland, Norge och Danmark har inlett sina restriktionslättnader med att öppna skolor, och övergår efter det till att öppna mer. Särskilt i Danmark finns det mer att öppna upp än i Finland, eftersom restriktionerna har varit hårdare.

Den största skillnaden mellan restriktionslättnaderna i Norden ligger i synen på hur stora folkmängderna kan vara. I Finland är sammankomster med mer än 10 personer förbjudna till den sista maj, och sedan höjs gränsen till 50.

Offentliga evenemang i Finland ska ändå kunna ha upp till 500 deltagare enligt vissa restriktioner, vilket enligt kulturminister Hanna Kosonen tillåter publik på till exempel fotbollsmatcher och kulturevenemang. Klarare anvisningar om det här väntas senare. Besluten om sommarens evenemang är ännu inte fattade, meddelade Regionförvaltningsverket på fredag.

Norge: “Under en lång tid framöver måste vi hålla en meters avstånd”

Norge har varit nedstängt till stora delar i åtta veckor, sedan 12.3, men i torsdags meddelade regeringen om omfattande lättnader i restriktionerna. Samtidigt var statsministern Erna Solberg tydlig att människor måste följa åtgärderna för att minska smittspridning:

– Under en lång tid framöver måste vi hålla en meters avstånd, tvätta händerna och låta bli att krama varandra, sa hon.

Erna Solberg övar distanshälsningar med två skolelever.
När skolorna för de yngre eleverna öppnade i Norge den 27.4 övade statsminister Erna Solberg trygga sätt att hälsa på varandra med barnen.
Erna Solberg övar distanshälsningar med två skolelever.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Erna Solberg

Gränsen för folkmängder vid privata sammankomster har nu höjts från 5 till 20 i Norge. För offentliga evenemang är gränsen just nu 50 personer, och höjs till 200 den 15.6.

NRK sammanfattar hur Norge öppnar upp de närmaste veckorna och lättnaderna koncentrerar sig kring ett par olika datum.

Redan nu (sedan den 7.5)
Gränsen för folkmängder i privata sammanhang höjs från 5 till 20. Det här gäller också idrottsaktiviteter och -träningar. Evenemang på offentlig plats tillåts nu för högst 50 personer. Folkmängdsreglerna förutsätter att alla kan hålla en meters avstånd.

Förbudet mot resor utomlands för hälso- och sjukvårdspersonal har också upphävts, men annars rekommenderas internationella resor fortfarande inte. Karantänlängden för de som återvänder från utlandet förkortas har förkortats från 14 till 10 dagar. Undantag från karantän beviljas i sex månader för personer som har haft covid-19.

På arbetsplatser ska arbetsgivaren se till att alla kan hålla en meters avstånd, samt underlätta för personalen att jobba hemifrån om de är beroende av kollektivtrafik

1.6
Krogar som inte säljer mat kan öppnas så länge de kan hålla regeln om avstånd på minst en meter. Nöjesparker kan öppna. I maj kommer också nya anvisningar om fritidsresor som också kommer att gälla från 1.6.

15.6
Folkmängdsgränsen för evenemang höjs till 200 personer. Avsikten är att gym kan öppna då, och även vattenparker och simbassänger.

Danmark: “Regeringen är redo att trycka på bromsen igen”

Danmark var först ut i Norden med att stänga ner stora delar av samhället, i praktiken från den 11.3. Skolor och daghem har stegvis öppnat från mitten av april och nu står andra lättnader i tur.

– Om saker och ting börjar gå i fel riktning är regeringen redo att trycka på bromsen igen, sade statsminister Mette Frederiksen när hon meddelade om lättnaderna på torsdag.

Danmarsk statsminister Mette Frederiksen pratar med journalister utomhus, med flera meters avstånd mellan alla människor.
Det var långt avstånd mellan statsministern och journalisterna när Mette Frederiksen meddelade om nya lättnader i restriktionerna på torsdag. Bilden från statsministerns residens Marienborg.
Danmarsk statsminister Mette Frederiksen pratar med journalister utomhus, med flera meters avstånd mellan alla människor.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Mette Frederiksen,coronavirus

Men en hel del öppnar redan på måndag, med ytterligare lättnader i restriktionerna väntas den vecka senare.

Folksamlingsförbudet på 10 personer gäller ändå fortfarande. Det höjs till 30-50 personer den 8.6. Danmark har redan tidigare meddelat att stora folksamlingar på över 500 är förbjudna åtminstone fram till 31.8.

Danmarks radio har gjort en översikt över vad som gäller:

11.5
Butiker, varuhus och köpcentrum öppnar, och friluftsidrott och föreningsliv får köra igång, men folksamlingsförbudet på 10 personer gäller fortfarande.

18.5
Eleverna i klass 6–10 får återvända till skolorna, och undervisning och tentamen som kräver fysisk närvaro för äldre studerande får återupptas. Biblioteken öppnar för utlåning och tillbakalämning av böcker men inte för aktiviteter.

Kaféer och restauranger får öppna med restriktioner om öppettider och avstånd. Kyrkor, moskéer och andra lokaler för religionsutövning får öppna bara de följer restriktioner om att minska smittspridning.

Dessutom ska de kritiska myndigheter som till exempel polis och tillsynsmyndigheter få återuppta sin vanliga verksamhet.

8.6
I en tredje fas i början av juni höjs gränsen för folksamlingar från 10 till 30– 50 personer. Då kan till exempel museum, teatrar, konstgallerier och biografer öppna, samt djurparker, botaniska trädgårdar och sommaraktiviteter för barn.

Vuxenutbildning för till exempel arbetslösa kan öppna då, och högskolor samt föreningar. Också inomhusidrott kan bli tillåtet.

Danmark har inte fattat beslut om när gränserna ska öppna igen.

Sverige: “Det är mycket som kan anpassas till situationen”

Sverige har hittills inte egentligen diskuterat exitstrategier eller lättnader i restriktionerna. Budskapet från Folkhälsomyndigheten har hittills varit att de begränsningar som Sverige infört är sådana som landet och svenskarna ska leva med länge.

– Vi kan ligga kvar med vår strategi en väldigt lång tid, eftersom vi inte har några obligatoriska stängningar. Det är mycket som kan anpassas till situationen vi får, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till Svenska Yle i april.

Sverige har under våren infört en rad restriktioner som det inte meddelats några lättnader om, utan som gäller tillsvidare. Enligt besked på fredagens pressträff är Folkhälsomyndigheten beredd att meddela om lättnader i rekommendationer om sommarens fritidsresor och idrottsevenemang i slutet av maj, om smittkurvan fortsätter plana ut som det ser ut nu. Men allt beror på virusläget.

Människor på utomhusrestaurang i Stockholm med växthus och hav i bakgrunden.
I Stockholm har restaurangerna fått hålla öppet bara de följer restriktioner om avstånd och trängsel.
Människor på utomhusrestaurang i Stockholm med växthus och hav i bakgrunden.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Stockholm,uteservering

Gränser för sammankomster är 50 personer. Skolor och till exempel besök i affärer omfattas inte av förbudet. Restauranger, caféer och krogar håller öppet men med restriktioner om bordsservering och avstånd, så att köer och trängsel inte får uppstå.

De svenska restriktionerna finns sammanfattade till exempel på sajten Krisinformation.se:Source link

Be the first to comment

Leave a Reply