De möjliga begränsningarna har väckt frågor: Är det tillåtet att ordna fester? Vem får man träffa? Här har du svaren | Inrikes


Hur skulle din vardag se ut om regeringens lagförslag om begränsningar av rörelsefriheten trädde i kraft? Här har vi svarat på några frågor om vad du får göra och vad du inte får göra.

Fritid och utomhusaktiviteter

Vem får träffas inomhus eller i hemmen?

I huvudsak får man träffa de man bor med. Utöver det kan personer i etablerade relationer som inte bor i samma hushåll träffas. Man får ta hand om äldre eller funktionsvarierade personer.

Är det förbjudet att ha fest?

Enligt lagen skulle det inte vara förbjudet att bjuda till fest eller besöka någon, men personer utanför ditt hushåll – så som vänner eller släktingar – skulle inte få komma. Du får festa med personer i ditt hushåll i stället.

Får man resa till hyrstugor i Lappland eller andra ställen i Finland?

Du får bara resa till din egen stuga eller fritidsbostad som du antingen äger eller har hyrt en längre tid. En vecka räknas inte som en lång tid. Och du får bara besöka sommarstugan med personer i ditt hushåll.

Vem får jag vistas med utomhus, och var?

Personer från samma hushåll får vistas tillsammans. Det är också tillåtet att vistas utomhus med två utomstående personer – det är alltså okej för tre personer att träffas. Då ska man försöka att hålla säkerhetsavstånd.

Man ska hålla sig inom området där begränsningarna gäller.

Är det okej att ta en taxi till tågstationen och hoppa på tåget någon annanstans?

Du får inte resa utanför gränserna för de områden där begränsningarna gäller. Du får inte semestra på till exempel hotell. Du får åka till sommarstugan eller en fritidsbostad.

Finländska medborgare får alltid komma in i landet och resa utomlands. Utlänningar får bara komma till Finland av vägande skäl, men de får lämna landet.

Får jag skjutsa vänner i min bild om vi ska gå på promenad tillsammans?

Undvik att ta dig till platser för att gå på promenad om du inte till exempel kan hålla säkerhetsavstånd under resan. Rör dig inte utanför området där begränsningarna gäller.

Kan man besöka religiösa samfund?

Du får bara besöka religiösa samfund i privatärenden, som själavård där du ensam träffar någon anställd.

Ihmisiä alkossa ostoksilla.
Får man besöka Alko?
Ihmisiä alkossa ostoksilla.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle
Alko,alkoholdrycker,alkohol (njutningsmedel),Alkohol,alkoholkonsumtion,alkohollag,alkoholfria drycker,alkoholkultur,alkoholanvändning,Esboviken,coronavirus,koronaviruspandemi,shopping mall,Esbo,konsumtion,ekonomi,ekonomisk tillväxt,konsumentpriser,livsmedelsaffärer,livsmedel,försäljning,konjunkturväxlingar,Konsumenternas ärenden,handelscentra,budgetar,Köpkraft,COVID-19,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,människor,handel,offentliga lokaler,2021,Nyland,mars,undantagstillstånd,undantagslagar,undantagssituationer,coronavirusutbrottet i Europa 2020,sysselsättning,arbete,sysselsättning (åtgärder),Tjänsteekonomi,begränsningar,barer,välfärd,stress,stresshantering,Uppsägningar och permitteringar,arbetslöshet,Sysselsättning och arbetslöshet,arbetslöshetsersättningar,utkomstskydd för arbetslösa,arbetslöshetsgrad,ansiktsmasker,andningsskydd,utegångsförbud,Lippulaiva

Uppköp och ärenden

Får jag gå till Alko?

Alkoholdrycker anses vara livsmedel, så, ja – det får du.

Får jag köpa cigaretter i kiosken, smink i affären eller växter i växtbutiken?

Cigaretter, kosmetiska produkter och växter anses inte vara livsmedel eller nödvändigheter. Men du kan köpa dem i mataffärer där de också säljs.

Får jag gå till frissan eller skönhetssalongen?

Hårklippning, manikyr och ansiktsvård är inte nödvändigheter, så nej.

Får jag plocka upp hämtmat från restauranger eller måste jag beställa hem maten?

Du får hämta mat som du beställer i förväg. Det är också möjligt att beställa mat hem eftersom matbuden utför sitt arbete. Och det är tillåtet.

Om en hushållsapparat eller en del av den går sönder, kan man köpa en ny eller delar från en järnaffär?

Du får besöka järnaffären om en nödvändig apparat har gått sönder eller behöver en ny del, och om du inte kan skjuta upp det tills senare.

En pojke står på en asfalterad plan med ryggen mot kameran.
Trettonåringar och yngre (födda 2008 eller senare) får röra sig och leka utomhus med andra barn.
En pojke står på en asfalterad plan med ryggen mot kameran.
Bild: Silja Viitala / Yle
COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,2020,vår,koronaviruspandemi,barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),barnfamiljer,barnbarn,Barn och ungdom,lek (barnlek),familjer,moderskap,faderskap,barnskydd,socialt arbete,barnskyddslag,pojkar,skolmobbning,ensamhet,lekparker

Barn och närstående

Trettonåringar och yngre (födda 2008 eller senare) får röra sig och leka utomhus med andra barn. Barn får också röra sig utomhus om det är hobbyrelaterat. En vårdnadshavare, ett äldre syskon eller någon annan relevant person kan övervaka barnen och ta i beaktande säkerhetsavstånd.

Får skilsmässobarn resa mellan kommuner eller hem för att träffa sina föräldrar?

Barn får röra sig mellan hem enligt överenskommelse, till exempel varannan vecka. En vuxen som bor med barnet får eskortera hen till ett annat hem eller bostad utan att begränsningarna i rörelsefriheten gäller.

Vem räknas som närstående? Vem är det som får ta hand om andra och delta i begravningar?

Det är alltid tillåtet att hjälpa och stödja barn. Om någon nära släkting blir sjuk får man hjälpa den. Också mor- och farföräldrar får ta hand om sina barnbarn. Man behöver inte vara släkt med någon för att ta hand om den. Det kan handla om till exempel en vän eller en granne.

Det är tillåtet att ordna och delta i begravningar.

Metroasema Espoossa.
Metroasema Espoossa.
Bild: Silja Viitala / Yle
mars,2021,Helsingfors,Finland,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,ansiktsmasker,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,människor,Helsingforsregionens trafik (HRT),metro ,Helsingfors metro

Egendom

Är det okej att upprätthålla en fastighet, byggnad eller bil?

Det är möjligt att besöka fastighet eller byggnad på en annan plats. Byggnader, fordon, och liknande föremål får servas eller repareras.

Får man flytta då begränsningarna är i kraft?

Att flytta inom din egen ort eller till en annan ort är tillåtet. Det är oklart om kompisar eller släktingar får hjälpa till med flytten. Att anställa flytthjälp är tillåtet eftersom det handlar om arbete.

Artikeln är en översättning av Etsimme vastauksia liikkumisrajoitusten herättämiin kysymyksiin: Onko juhlat nyt kielletty, ketä saa tavata ja auttaa, voiko lähteä vuokramökille? av Terhi Toivonen. Översättningen av gjorts av Belén Weckström.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply