Debutsäsongen i det svenska vallateamet blev turbulent – men Martin Norrgård väljer att inte bry sig om “kriserna” det skrivits om i media: “Har svårt att tro sanningshalten i mycket jag läser” | Sport


Stora segrar – men också tunga missar. Vasabon Martin Norrgårds första säsong i det svenska skidlandslagets serviceteam blev omtumlande. Men mycket som skrevs under de värsta veckorna stämmer inte, intygar han nu.

Martin Norrgård är hemma i Vasa igen.

Efter att ha suttit i karantän på stugan i Närpes har Norrgård kunnat ta itu med vardagen igen och har nyss kommit hem från ett skidpass i Vörå, där han jobbar för tillfället, då Yle Sporten når honom för en intervju.

På agendan: den första säsongen som medlem av det svenska skidlandslagets vallateam.

Säsongen blev minst sagt händelserik. Framför allt damlandslaget visade framfötterna i flera repriser i både sprint- och distanstävlingar.

Körsbäret på tårtan är kanske Frida Karlssons bragdseger över Therese Johaug på tremilen i Holmenkollen.

Therese Johaug och Frida Karlsson.
Therese Johaug och Frida Karlsson.
Therese Johaug och Frida Karlsson.
Bild: /All Over Press
Frida Karlsson,Therese Johaug

Men bland de makalösa formtopparna hittas också djupa svackor. De svenska åkarna var i flera repriser missnöjda med sina skidor och svensk media frossade i de upprepade vallamissarna.

– Det känns nog som att saken blåstes upp ganska mycket i media, medger Norrgård nu.

Yle Sporten kontaktade Norrgård redan under Ski Tour, då landslaget enligt svensk media höll krismöte på grund av problemen. Men då fick han inte uttala sig.

– Jag har aldrig tagit del av något krismöte. I laget upplevde vi nog inte att det skulle ha varit något kaos, som det skrevs om i media, säger Norrgård och fortsätter:

– Så klart har det ibland funnits någon som inte varit supernöjd, men det är ganska få gånger som någon varit riktigt missnöjd. Sedan fanns det några gånger som vi visste att vi hade gjort bort oss, till exempel i Oberstdorf, men då lyckades vi ändå rädda situationen.

Från botten till toppen under ett och samma pass

Sprinttävlingarna i Oberstdorf blev, enligt Norrgård själv, ”mardrömsaktiga”. Flera åkare hade enorma problem med sin utrustning och åkte ut i ett tidigt skede.

För Norrgård, som personligen ansvarade för Oskar Svenssons skidor, blev tävlingen däremot något av en personlig höjdpunkt på säsongen. Norrgård och Svensson lyckades nämligen rädda läget och åkaren tog sig till slut hela vägen till final.

– Det gick från botten till toppen. Just den gången kändes det som att jag hade tid att fundera lite på saken och vi lyckades komma fram till en lösning. Men samtidigt känns det förstås surt att så många hade så stora problem, säger Norrgård.

Oskar Svensson.
Oskar Svensson tog sig till slut hela vägen till final trots det katastrofala utgångsläget.
Oskar Svensson.
Bild: imago images/Eibner Europa/All Over Press
Oskar Svensson

Det var just efter tävlingen i Oberstdorf som åkarna på allvar började rikta kängor i serviceteamets riktning också i intervjuerna efter tävlingarna.

– Så klart påverkar det också oss också, medger Norrgård och tillägger:

– Men det är ändå fråga om elitidrott. Alla har höga förväntningar och ibland brister prestationen av en orsak eller en annan. Då har man all rätt att vara besviken. Det kan synas ganska tydligt efter målgång och då man ställer sig framför pressen så kan frågorna vara ganska ledande.

Själv skulle Norrgård ändå gärna ha sett att diskussionerna skulle ha förts mellan serviceteamet och åkarna.

– Det är alltid väldigt förenklat att bara skylla på vallan. Det är så mycket mer avancerat än så. Så när någon i vallateamet hör att en åkare varit missnöjd i media så kan man bli väldigt nervös, osäker och försöka uppfinna hjulet på nytt. Det blir aldrig bra.

“Stämningen har varit bra”

Efter att Stina Nilsson meddelade att hon sadlar om och satsar på skidskytte istället har diskussionen om ett missnöje bland damåkarna blossat upp igen. Men Norrgård känner inte igen bilden som målas upp.

– Jag har svårt att tro sanningshalten i mycket jag läser. Stämningen har varit bra. Ledningen går säkert igenom läget som bäst och de får också ta ansvaret att fatta rätt beslut.

Inför säsongen konstaterade Norrgård att han inte oroar sig allt för mycket gällande pressen av att råka ut för den sortens kritikstorm som det svenska teamet faktiskt befann sig i.

– Det ska inte påverka. Man ska ju vara så professionell som möjligt. Men då något målas fram, som du vet att inte stämmer och du tappar humöret på grund av det, så blir ditt arbete sämre. Men jag kan med handen på hjärtat säga att vi inte har haft sådana problem i vårt vallateam, säger han.

– Då det var som värst i Oberstdorf så vände det också för oss. Skutan vändes totalt. Vi hittade mer sisu och klarade av att kommunicera bättre. Vi behövde kanske prövas lite. Vi var sämre i början av säsongen och väldigt bra i slutet av säsongen, fortsätter Norrgård.

Jobbar mer som lag än man gör i Finland

Orsaken till att det var sämre i början av säsongen berodde enligt Norrgård på att det svenska skidlandslaget strax innan genomgått en ganska omfattande organisationsförändring. Det var många som fick sina jobb i sista stund och det syntes också i spåret.

– Jag tror det också påverkade hur media hanterade det hela. Förväntningarna var skyhöga inför säsongen – men samtidigt var det mycket som var oklart. Man väntar sig också framgång på ett annat sätt i Sverige än i Finland, säger Norrgård och förklarar:

– Om det i Finland är en nyhet att någon går till semifinal i sprint så måste man nog upp på pallen för att det ska uppmärksammas i Sverige.

En annan markant skillnad till Finland är också sättet som vallateamen jobbar på. Även om Norrgård medger att han inte ”av förekommen anledning” har blykoll på hur det finska landslaget jobbar tror han ändå att man jobbar mer som lag i Sverige.

– Det är också mer individuellt i det norska landslaget. Därför blir det inte heller lika kollektiva missar där, säger han.

Men.

– Samtidigt är det inte heller många som märker om Ebba Andersson är till och med 30 sekunder snabbare än Therese Johaug nedför i någon tävling, då Johaug har den fysiska kapaciteten att kompensera för en liten sämre dag av serviceteamet.

Ebba Andersson åker skidor.
Ebba Andersson.
Ebba Andersson åker skidor.
Bild: EPA
Ebba Andersson

Själv har Norrgård storgillat sättet som det svenska vallateamet jobbade på. Och han skulle gärna fortsätta i laget också nästa säsong.

– Jag fortsätter väldigt gärna, men på grund av coronaviruset är det helt för tidigt att säga något. Skidförbunden drabbas också hårt och många skär ner i sin verksamhet. Jag måste också avvakta och se vad det finns för möjligheter, säger Norrgård.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply