Deras städrobot utrotar virus med ultraviolett strålning


På Örebro universitet utvecklas en ny robot som effektivt ska kunna döda virus som coronaviruset. Roboten använder starkt uv-ljus – och fjärrstyrs för att människor ska kunna hålla sig på avstånd.

Den ser inte ut som mycket för världen i dagsläget. Men kanske kan den nya städrobot som håller på att utvecklas på Örebro universitet spela en viktig roll i framtiden när det gäller att rensa sjukhus och andra miljöer från bakterier, virus och andra mikroorganismer som kan orsaka sjukdomar.

Bygger på standardkomponenter

Hjärnorna bakom projektet är André Potenza och Andrey Kiselev, forskare vid AASS (centrum för tillämpade autonoma system) vid Örebro universitet.

– Vi har en spetskunskap inom telepresence-robotik, och har arbetat på robotplattformen i flera år. När covid-19 dök upp började vi fundera på hur vi kunde använda dessa kunskaper för att hjälpa till att minska smittspridningen exempelvis hemma hos äldre eller på sjukhus, säger Andrey Kiselev.

Uvc-strålning är skadligt för nästan allt liv, och används till exempel i speciallampor för att döda bakterier. Foto: Mikael Åberg

Telepresence-robotik handlar om robotsystem som kopplar upp sig mot trådlösa nätverk, och sedan kan fjärrstyras via en smart mobil eller dator. Målet har från början varit att roboten ska vara så enkel som möjligt att tillverka. Programvara med öppen källkod och standardkomponenter utgör därför grundbultarna i projektet.

Läs mer: Det här vet vi om vaccin mot covid-19

– Det finns redan en uppsjö av kommersiella städrobotar avsedda för till exempel industriella miljöer. Problemet med många av dessa är att systemen antingen bygger på proprietär programvara, eller så är det svårt för tillverkarna att bygga stora volymer av robotar i tillräckligt snabb takt, säger Andrey Kiselev.

– Vi vill att vem som helst ska kunna tillverka den här roboten. Majoriteten av komponenter som behövs finns i vanliga teknikbutiker, och andra är specialgjorda i en 3d-skrivare. Källkoden för roboten är fri att använda för alla, fortsätter han.

Uvc-ljus farligt för människor

Städroboten använder ultraviolett strålning i form av uvc-ljus. Det är energirikt ljus med kort våglängd, och är skadligt för alla organismer. Att använda den typen av lampor för att döda virus är en beprövad metod. Men på grund av strålningsriskerna är det belagt med fara för människor att använda uvc-ljus, ett problem som den nya fjärrstyrda städroboten kan hjälpa till att lösa.

Än så länge är projektet i sin linda, och det är lång väg kvar innan robotsystemet är färdigutvecklat.

– Vi gör vårt bästa för att systemet ska bli redo för fälttester på sjukhus så snabbt som möjligt. Vi har haft några informella samtal med Universitetssjukhuset i Örebro, men i dagsläget är inget bestämt om framtida pilottester. De har fullt upp med annat just nu under den rådande pandemin, vilket har vi full förståelse för. Vi diskuterar också med våra forskarkollegor som arbetar med mikrobiologi här på Örebro universitet. Det är helt avgörande att kunna testa vilka lampor som egentligen är mest effektiva.

Läs mer: Efter narkolepsifallen: Tre faktorer talar för säkrare covidvaccin

 Hur effektivt är uvc-systemet just nu?

– I dagsläget har roboten fyra lampor, som har en effekt på 10 till 20 watt tillsammans. Vi använder bara standardlampor och en inverter som omvandlar 12V som vi får från robotens batteri, till 1 000V som behövs till lamporna. Men för att roboten ska kunna göras mer effektiv, exempelvis i större miljöer som sjukhus, behöver vi starkare lampor än så.Vad kan ni berätta om mjukvaran som används?

– I grund och botten består den av två delar. Den första är ett kontrollramverk för att styra motorer och kameror på roboten. Den andra biten handlar om att göra roboten autonom. Hittills har vi demonstrerat att roboten kan ta sig från punkt a till b, och väl på plats utföra vissa uppgifter. Men det är fortfarande mycket arbete kvar inom det området. Vi har än så länge bara kört systemet i labbmiljö, och behöver genomföra fälttester i verkliga hem eller på sjukhus.

Öppen källkod viktig del

Städroboten som André Potenza och Andrey Kiselev utvecklar är en del av Ai.Mee -projektet sp00tn1k-clean, som drivs av Alfred Nobel Science Park i samarbete med Örebro universitet och Region Örebro län. Finansieringen kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden.Varför släpper ni källkoden fri i ert arbete?

– Det är viktigt, och innebär att systemet går att tillverka utan att någon ska behöva oroa sig för patentintrång. Det är särskilt betydelsefullt för tillverkare som eventuellt vill kunna tillverka roboten i större volymer, säger Andrey Kiselev.

Så funkar uvc-ljus

Uv-strålning kan delas in i tre grupper, uva, uvb och uvc. Uv-ljuset är ljus på en våglängd som inte är synlig för människor. Uvc är våglängdsområden mellan 100 och 28 nanometer.

UV-ljus bär på mer energi än vanligt ljus. Ju mer energi desto större är risken för skador, till exempel hudrodnader, solsveda och brännskador.

Uvc-strålning kan vara synnerligt skadligt för nästan allt liv, och används till exempel i speciallampor för att döda bakterier.

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply