Det här vet vi om den nya coronavirusvarianten omikron som kommit till Finland – Inrikes – svenska.yle.fi


Nya reserestriktioner, börsras och stängda gränser. Det verkar som pandemin plötsligt fick ett uppsving, men vad vet vi egentligen om omikronvarianten?

Omikron, det senaste tillägget i klassen coronavirusvarianter, har klassificerats som en “väldigt hög” global risk av Världshälsoorganisationen WHO.

Sedan sydafrikanska myndigheter slog larm om en ny variant för en dryg vecka sedan, 24 november, har många frågor ännu inte fått sitt svar.

Larmet gick efter att forskare hittat mer än 30 olika mutationer i spikproteinet, den del av viruset som binder sig till mänskliga celler. I provanalyser från grannlandet Botswana hittades till och med 50 nya mutationer.

Före forskare uppger att ett virus är “en oroande variant”, vilket omikron nu är, avgör man huruvida varianten kan göra viruset vaccinresistent, bli mer smittsamt än tidigare varianter eller göra personer mer sjuka.

Ännu finns det inga bevis för att omikron faktiskt kan göra något av ovanstående, men klassificeringen tyder ändå på en viss oro. Varianten har nu nått över 30 länder och det första fallet i Finland konstaterades på onsdagen.

Men hur farlig är mutationen egentligen?

Symptomen kan vara lindrigare

Den sydafrikanska läkaren Angelique Coetzee lade i slutet av november märke till att många patienter kom till hennes klinik med symptom som inte riktigt passade in på deltavarianten.

Det visade sig att de här patienterna bar på omikron. Värt att notera är att patienterna på Coetzees klinik främst var unga, som troligen skulle ha fått milda symptom också av andra virusvarianter.

Enligt henne ger den nya varianten “extremt milda symptom”, såsom huvudvärk, trötthet och smärtor i kroppen. Dessutom hade hennes patienter varken förlorat lukt- eller smaksinnet.

Människor köar för vaccin.

Bildtext

Sydafrika ser nu ett stort antal smittade, men det är svårt att säga hur stor roll omikron spelar på coronaläget.

Bild: Nic Bothma / EPA

Enligt WHO är det omöjligt att i det här skedet veta om omikron orsakar symptom som skiljer sig från de övriga varianterna. Precis som med tidigare varianter har också asymptomatiska fall förekommit.

Vad vi vet om omikron

Smittsamhet: Det är inte klarlagt huruvida omikron är mera smittsamt än andra varianter. Antalet personer som testat positivt har ökat i Sydafrika, men om det beror på omikron är inte fastställt.

Symptom: I nuläget vet man inte om man insjuknar i en allvarligare form av sjukdomen jämfört med de andra coronavarianterna. Undersökningar görs i febril takt men WHO poängterar att alla varianter av covid-19 kan leda till allvarlig sjukdom.

Ursula von der Leyen

Bildtext

– Tack vare våra erfarenheter med deltavarianten vet vi att det här är en kamp mot klockan. Förbered er på det värsta och hoppas på det bästa, sa Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i går.

Bild: Julien Warnand / EPA

På en presskonferens i går meddelade WHO att man kommer ha fler svar på frågor gällande omikron inom de närmaste dagarna. Det är betydligt tidigare än de veckor som organisationen förra veckan uppgav att provsvaren kunde ta.

Hur är det med vaccinskyddet?

En av de stora orsakerna till att omikron väckt så stor oro världen över är den stora mängden mutationer i spikproteinet.

I värsta fall kan de göra omikron mera smittsamt och tillåta det att ta sig förbi det skydd vaccin erbjuder. Men enligt hälsosäkerhetschef Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd, finns det ingen orsak till panik.

Att nya variationer och mutationer uppstår är att vänta i en pandemi, säger han.

– Världen har tryckt hårt på nödbromsarna med relativt lite information. Om det finns variationer som kan undgå vaccinationerna så ändras vaccinet. Precis som med influensavaccin, säger Salminen till Yle.

Mika Salminen.

Bildtext

Mika Salminen uppmanar till lugn, trots den nya coronavirusvarianten.

Bild: Silja Viitala / Yle

Personer som redan varit sjuka i covid-19 verkar inte vara skyddade från omikron, enligt Anne von Gottberg som är forskare på Sydafrikas hälsomyndighet.

Vad vi vet om omikron

Vacciners effektivitet: De existerande coronavaccinen är effektiva mot allvarlig sjukdom och död. Virusets mutationer skapar en viss oro och deras påverkan på vaccinskyddet undersöks som bäst.

Testers effektivitet: De vanligaste coronatesterna, PCR-test, kan användas för att upptäcka en omikronvariation. Huruvida andra test, som snabbtest, påverkas undersöks.

I Sydafrika har personer som redan tidigare haft covid-19 smittats av den nya varianten, enligt von Gottberg som hänvisar till preliminära forskningsresultat.

Vaccintillverkaren Moderna arbetar redan nu på ett vaccin som ska fungera specifikt mot den nya varianten. Ett vaccin EU skulle kunna godkänna inom 3-4 månader, även om det rent tekniskt sett går mycket snabbare att få klart.

Företaget kan leverera mellan två och tre miljarder doser under nästa år, men enligt Moderna skulle det vara farligt att skifta produktionen till ett vaccin som specifikt riktar sig mot omikronvarianten, eftersom också andra virusvarianter finns i omlopp.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply