“Det känns inte rättvist” – Åboland – svenska.yle.fi


De nya restriktionerna ger rum för tolkning och gymmen måste stänga helt om de inte följer ett undantag. Samtidigt är gymägare frustrerade då barer med högre smittorisk fortsättningsvis kan hålla öppet.

Gym och idrottsanläggningar i Egentliga Finland ska vara stängda mellan den 1 och 15 januari. Det beslöt Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland onsdagen den 29 december.

Beslutet kommer att omprövas i förvaltningsdomstolen (på finska) efter att gymföretagare i regionen lämnat in klagomål över restriktionerna. Till följd av ett liknande fall i Norra Finlands förvaltningsdomstol (på finska) avbröts nedstängningen av gymmen tillfälligt i norra Österbotten.

På torsdagen skrev gymmet Fitnesspalatsi i Åbo ett mejl till sina medlemmar om att de är ledsna över att behöva meddela att regionförvaltningsverket gett besked om att stänga gymmen i Egentliga Finland helt, trots att barer och restauranger får vara öppna.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd faller aktivitet i inomhuslokaler avsedda för individuell idrott och motion i kategorin för “situationer med obetydlig risk”, både då det kommer till att smitta och sprida coronaviruset.

Restauranger ingår i samma kategori, men med ett poäng högre spridningspotential.

Barer och pubar faller in i institutets kategori för “situationer med betydande risk” och lokaler för lagsport och gruppträning inomhus för “situationer med måttlig risk”.

Enligt de nuvarande restriktionerna ska alkoholserveringen i barer och restauranger sluta klockan 17. Barerna ska stänga klockan 18 och restaurangerna klockan 20.

“Det känns galet att vi ska stänga”

Anki Strömborg driver ett gym i Pargas och är besviken över att gymmen, trots den låga smittorisken, måste stänga.

– Det känns galet att vi ska stänga, eftersom THL:s klassificering för individuell träning inomhus är lägst på alla punkter. Samtidigt, utan att peka finger, fortsätter verksamhet med hög risk. Det blir en konflikt, säger Anki Strömborg.

Kvinna i gym med olika träningsredskap.

Bildtext

Arkivbild. Anki Strömborg har ett gym i Pargas och säger att Regionförvaltningsverkets restriktioner är oklara.

Bild: Carmela Johansson/Yle

– Det känns inte rättvist, men samtidigt, hur skulle det kunna bli rättvist? Alla beslutsfattare är människor och besluten överlappar varandra. Alla försöker sitt bästa, men just nu känns det som en enda stor soppa.

Enligt Strömborg verkar gymmet i Pargas i en fastighet på 1 400 kvadratmeter, där kunderna inte har svårigheter att hålla avstånd för att undvika smittspridning.

Gymmet har ett fungerande system för att kunder ska kunna undvika närkontakter. Städning och desinficering är intensifierad och alla tar sitt individansvar, säger Strömborg.

– Tänk om vi som ansvarsfullt driver ett företag bara fick skapa våra egna system. De förändringar vi är tvungna att göra förbättrar ingenting. Det är frustrerande och suger en massa tid och energi.

Januari är den brådaste månaden för gym, eftersom kunderna köper medlemskap för flera månader framåt. Avbrottet i verksamheten i två veckor kommer med andra ord ha långsiktiga följder för gymmens försäljning.

Enligt Strömborg kan inte försäljningen under resten av året kompensera den försäljning gymmet går miste om i början av året.

Oklara restriktioner

Likt andra gym, kommer också Strömborgs gym upplåta lokalen till medlemmar med ett privat bokningssystem.

I restriktionerna, som träder i kraft den första januari, finns ett undantag som tillåter idrott inomhus om man hänvisar till privatlivet eller familjelivet.

Gymmet Fitnesspaltasi i Åbo syftar på undantaget i regionförvaltningsverkets anvisningar, och skriver till medlemmarna att gymmets lokaler därmed kan bokas för tillfällen som går att hänvisa till privatlivet eller familjelivet.Bildtext

Arkivbild. Gym måste stänga helt om de inte håller öppet enligt undantaget i Regionförvaltningsverkets restriktioner.

Bild: Yle/Philip Stenkula

Anki Strömborg säger att regionförvaltningsverkets restriktioner är oklara och att det är frustrerande att ständigt försöka tolka och följa dem.

– Dessutom ser det ut som om det senaste beslutet angående stängningen är lagstridigt.

Den största utmaningen med restriktionerna är att företagare inte kan göra planer på lång sikt, säger Strömborg. Nu verkställer de parallellt tre olika planer, som kan tas i bruk beroende på hur framtiden ser ut.

Hon önskar att gymmet fortsatt skulle få hålla öppet och poängterar hur viktigt det är att folk får sköta sin kondition och hälsa, speciellt i utmanande tider.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply