Diplomatkällor: EU har förkastat Storbritanniens nya avtalsförslag – Barnier redo att fortsätta förhandlingarna | Utrikes


EU:s brexitförhandlare Michel Barnier är redo att fortsätta förhandla om handelsavtalet med Storbritannien över årsskiftet, säger diplomatkällor till nyhetsbyråerna Reuters och AFP. Enligt Reuters källor har EU förkastat Storbritanniens nya förslag som gäller fiskefrågan.

EU:s huvudförhandlare Michel Barnier träffade ambassadörerna för EU:s 27 medlemsländer tidigare under tisdagen.

Enligt en källa hade Barnier sagt att han inte kan lova att ett avtal uppstår, men att “dörrarna till Bryssel hålls öppna” också efter årsskiftet då Storbritannien lämnar EU:s inre marknad.

Enligt Reuters källor gäller den svåraste tvistefrågan EU-ländernas fiskerättigheter på brittiska vattenområden.

“Vi är i ett kritiskt läge”

Barnier talade till pressen före sina möten med diplomaterna.

– Vi är verkligen i ett kritiskt läge och vi ger en sista knuff framåt. Om tio dagar kommer Storbritannien att lämna den inre marknaden och kommer att fortsätta jobba transparent med medlemsstaterna och med parlamentet, sa han.

Om man inte lyckas nå enighet om handelsavtalet i förhandlingarna mellan Barnier och hans brittiske brexitförhandlarkollega David Frost kommer parterna efter årsskiftet att börja följa Världshandelsorganisationen WTO:s handelsregler.

Det innebär att man kan lägga tullavgifter på handelsvaror och det betyder att produkternas pris kommer att höjas.

Reserestriktionerna lättas

På tisdagskvällen uppgav den franska premiärministerns kansli att franska medborgare och EU-medborgare tillåts att komma till Frankrike från Storbritannien från och med midnatt i kväll om de kan uppvisa ett negativt coronatest som är mindre än 72 timmar gammalt.

Coronatestet måste kunna identifiera den nya versionen av coronaviruset som upptäckts i Storbritannien.

Också britter eller personer som är medborgare i andra länder som reser till Frankrike på grund av arbete släpps in i landet om de kan uppvisa ett negativt coronatest.

Hur går det med lastbilschaufförerna?

Uttalandet från premiärministerns kansli nämnde inte lastbilschaufförerna som sitter fast på den brittiska sidan av Engelska kanalen och inte kan leverera varor på grund av Frankrikes blockad av transporter.

Transportministern Jean-Baptiste Djebbari säger på Twitter att uttalanden om vad som gäller chaufförerna kommer senare på tisdagskvällen, kring klockan 22 lokal tid. Reglerna görs upp i samarbete med brittiska myndigheter.

Hoppa över Twitterpostning

– Jag uppmanar lastbilschaufförer att ännu inte anmäla sig vid ombordstigningen i Kent före de officiella upplysningarna har getts.

Enligt ministern är målet att få igång transporten för att undvika förseningar i logistikkedjorna, i synnerhet när det gäller matleveranser.

De nya resereglerna gäller fram till den 6 januari beroende på läget i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien och mellan Storbritannien och Frankrike.

Artikeln uppdateras.

Källor: AFP, Reuters, STT

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply