Dramatisk avslutning på Storbritanniens GP: Bottas tappade andraplatsen efter sen punktering – Hamilton fixade segern trots trasigt däck: ”Aldrig varit med om något liknande” | Sport


Valtteri Bottas var på väg mot en andraplats i Storbritanniens GP, men då två varv återstod fick han punktering. Bottas tappade så pass många placeringar att han blev utan poäng. Även för Kimi Räikkönen blev det ett frustrerande lopp.

Storbritanniens GP såg ut att bli en stor uppvisning av Mercedes där Lewis Hamilton och Valtteri Bottas komfortabelt skulle köra hem en dubbelseger.

Mercedes hade full kontroll på loppet trots två omstarter men i slutet av tävlingen förändrades allt. På det 50:e varvet av 52 fick Valtteri Bottas punktering och samtidigt gick VM-poängen upp i rök.

Bottas hade en lång väg till depån och missade till slut poäng helt och hållet då han gick i mål på elfte plats.

– Det är naturligtvis en stor besvikelse, något annat kan jag inte säga. Jag meddelade till stallet att jag hade vibrationer i däcken men vi trodde att de skulle hålla. Punkteringen kom ganska så plötsligt och det fanns inte så mycket att göra.

– Jag hade ganska bra med fart i dag och kunde utmana stallkamraten. Framför allt i starten var jag nära i första kurvan men var tvungen att lätta på gasen, säger Bottas till CMore.

Hoppa över Twitterpostning

“Bad att jag skulle komma runt”

För Lewis Hamilton var oturen framme på det sista varvet. Även britten drabbades av en punktering men hans lucka till Max Verstappen, som hade gjort ett sent depåstopp, var så pass stor att han kunde vinna loppet trots ett trasigt däck.

– Ända till det sista varvet var det lugnt och allt kändes bra. När jag hörde att Valtteri fick punktering försökte jag spara mina däck och allt såg bra ut.

– På raksträckan hände det sedan. Jag försökte hålla tempot uppe och bad att jag skulle komma runt. Vi borde kanske ha stannat tidigare då vi såg hur däcken slets. Jag har aldrig varit med och något liknande, säger Hamilton efter loppet.

De flesta av toppförarna gick in i depå på det trettonde varvet och bytte till hårda däck i samband med att säkerhetsbilen var ute då Daniil Kvjat kraschade. Tanken var att däcken skulle hålla resten av loppet.

Förutom Hamilton och Bottas drabbades även Carlos Sainz av punktering på i slutet av loppet och gick miste om sin fjärdeplats.

Max Verstappen fick andraplatsen mer eller mindre gratis och Charles Leclerc tog sig upp på prispallen i och med sin tredjeplats.

– Jag hade både tur och otur. Då Valtteri fick punktering fattade vi beslutet att göra ett depåstopp så jag skulle kunna göra tävlingens snabbaste varv. Då fick Lewis också punktering men jag är ändå nöjd med andraplatsen, säger Verstappen.

Hamiltons seger gör att han nu leder VM-serien med hela 30 poäng före Bottas.

Räikkönen förbannad

För Kimi Räikkönen blev det en ny tävling i bakre delen av fältet. Finländaren kom ingenvart i sin Alfa Romeo och slutade på 17:e plats – sist av de förare som tog sig i mål. I slutet av loppet gick dessutom framvingen sönder på Räikkönens bil.

Tidigare i loppet fick Räikkönen också utlopp för sin frustration i stallets radiokommunikation. Stallet skulle kalla in honom i depån men ändrade plötsligt åsikt.

– Det är för sent, röt Räikkönen till sin tävlingsingenjör kryddat med svordomar.

Hoppa över Twitterpostning

Nico Hülkenberg som med kort varsel kallades in för att ersätta Sergio Perez som insjuknat i coronaviruset kom aldrig till start i tävlingen. Hülkenberg hade motorproblem och bilen skuffades in i garaget tio minuter före starten.

Resultat, Storbritanniens GP:

1. Lewis Hamilton Mercedes
2. Max Verstappen Red Bull + 5,856
3. Charles Leclerc Ferrari + 18,474
4. Daniel Ricciardo Renault + 19,650
5. Lando Norris McLaren + 22,277
6. Esteban Ocon Renault + 26,937
7. Pierre Gasly AlphaTauri + 31,188
8. Alexander Albon Red Bull + 32,670
9. Lance Stroll Racing Point + 37,311
10. Sebastian Vettel Ferrari + 41,857
11. Valtteri Bottas Mercedes + 42,167
12. Antonio Giovinazz Alfa Romeo + 54,205
13. George Russell Williams + 52,004
14. Carlos Sainz Jr. McLaren + 53,370
15. Nicholas Latifi Williams + 54,549
16. Romain Grosjean Haas + 55,050
17. Kimi Räikkönen Alfa Romeo +1 varv

Daniil Kvjat och Kevin Magnussen avbröt loppet. Nico Hülkenberg kom aldrig till start.

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply