Efter dåden mot spasalongerna – 21-åringen skyller på sexberoende


Åtta människor dödades och en person skadades i attackerna mot tre olika spa- och massagesalonger i Atlanta. De flesta av dödsoffren var kvinnor med asiatiskt ursprung.

Den 21-åriga misstänkte gärningsmannen greps natten mot onsdagen svensk tid. Enligt polisen så var det hans föräldrar som tipsade dem efter att bilder från en övervakningskamera publicerats i medierna efter dådet.

I förhören har den misstänkte 21-åringen sagt att dåden inte var rasistiskt grundade. Dåden ska, enligt honom själv, vara kopplade till hans sexberoende. Han ska ha slagit till mot verksamheter som han själv upplevde som lockande. Polisen vill däremot inte bekräfta om det är det är det verkliga motivet eller inte.

Biden: ”Mycket problematiskt”

Likaväl har dåden lett till en ökad oro bland den amerikansk-asiatiska minoriteten i USA.

President Joe Biden konstaterar att bakgrunden och motiven till morden ”fortfarande måste utrönas”, men han skärpte tonen om det han ser som ökade hot mot dem som har asiatisk bakgrund.

– Jag vet att (de) är oroade. Jag har talat om brutaliteten mot dem med asiatisk bakgrund här i USA de senaste månaderna. Det är mycket problematiskt, säger Joe Biden enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vicepresident Kamala Harris understryker också sin solidaritet med amerikaner med asiatisk bakgrund i ett uttalande.

”Det måste få ett stopp”

Atlantas borgmästare Keisha Lance Bottoms konstaterar i ett uttalande att attackerna är en tragedi oavsett motiv, rapporterar New York Times.

– Oavsett motiv så vet vi att majoriteten av offren var asiatiska. Vi vet också att det här är ett problem som är aktuellt över hela landet. Det är oacceptabelt, det är hatiskt och det måste få ett stopp, säger Keisha Lance Bottoms.

Stärkt polisnärvaro

Efter händelsen har polisnärvaron stärkts på platser i New York och Seattle där det finns en stor asiatisk befolkning.

Hatbrotten mot amerikaner med asiatiskt ursprung har ökat under pandemin, vilket nyligen uppmärksammades av president Joe Biden. I ett tal beskrev han hur de har attackerats, trakasserats, beskyllts och blivit syndabockar när det gäller spridningen av coronaviruset – som först upptäcktes i Kina.

Rättighetsgruppen Stop AAPI Hate, som kartlägger diskriminering och trakasserier av amerikaner med asiatiskt ursprung, kallar skjutningarna en ofattbar tragedi som ”bara kommer att förvärra rädslan och smärtan” hos en redan utsatt grupp i samhället.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply