Ekonom: It-bubblans misstag upprepas – Nyheter (Ekot)


I dag kan många av de misstag som gjordes för 20 år sen ha upprepats. Det menar ekonomen Claes Hemberg.

– Jag tycker vi ser att vi gör om samma misstag igen. Det kommer nya vågor med nya idéer där man ska erövra bomarknaden, försäkringsmarknaden, eller olika marknader med nya tekniska uppfinningar. Men man kommer inte lyckas, för man har inte den tekniska kompetensen, man har inte konsumenter som är mogna, man har kanske inte kunskap om produkterna. Bara för att man har en idé lyckas man inte, säger ekonomen Claes Hemberg.

Nätet, eller Inter-nätt, var för 20 år sedan en magnet för investerare. Hade du punkt com i bolagsnamnet var du i princip garanterad pengar.

Då arbetade Claes Hemberg på relativt nystartade Avanza. Stämningen, den minns han såhär.

– Många bolag ville ha olika nätsajter, webbsidor som man talade om, och många bolag bubblade upp och skulle leverera nya tjänster som skulle sälja och tjäna massor med pengar. Vi har inte sett så mycket pengar, men vi såg många löften och många idéer, och det strömmade mycket pengar in till de här satsningarna.

Sen kom den sjätte mars. Då vände utvecklingen på Stockholmsbörsen, när många investerare insåg att bolagens idéer rimmade illa med den teknik och de beteendemönster som fanns vid tillfället. De utlovade resultaten kom aldrig, och de it-bolag som vuxit snabbt på börsen försvann lika fort.

– Vänta nu, det kommer ta 50 år innan jag får igen pengarna, och då började man förstå att det blev galet.

I dag har tekniken hunnit ikapp, och it-bolagen dominerar återigen på världens börser.

– För tio år sen var sex av tio amerikanska jättebolag födda på 1800-talet. I dag är majoriteten av de tio största bolagen i världen födda på 90-talet, snitt 98, de är 20 år gamla, så vi har en helt ny ekonomi i den bemärkelsen att det är nya företag som dominerar världsekonomin. Där fick it-nördarna rätt, helt klart.

Många av it-bolagen är lönsamma, men det har återigen dykt upp företag där värdet ligger i förhoppningar om att de på sikt ska bli lönsamma, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

– Spotify, Uber med flera, som är teknikbolag där man har en stark tillväxt. Men prispressen är hård, och man tjänar inga pengar i dag, man till och med gör stora förluster, kvartal efter kvartal.

Många bolag med stora it-drömmar, men där vinsterna inte visat sig än, har överlevt tack vare låga räntenivåer och god tillgång på kapital, säger hon. Men en inkommande lågkonjunktur, påskyndad av coronaviruset, kan sätta många bolag i en svår sits.

– Skulle vi hamna i ett läge där vi får en lågkonjunktur och där vi får en mer ihållande nedgång på aktiemarknaden. Då kommer placerarna fly de bolag som inte tjänar pengar. Då kommer man snarare vända sig till bolag som klarar att tjäna pengar, som har starka kassaflöden och fortsätter växa under en kris.

Claes Hemberg tror att vi snart kommer få se många mindre bolag gå i konkurs.

– De som inte tål att leva utan nytt kapital de närmaste åren, de kommer få problem. Jag tror vi kommer få se ett gäng bolag som inte finns kvar, för att investerarna har inte nya pengar att stoppa in.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply