EM-laddande fotbollslandslaget får klara sig utan Skrabb, Väisänen och Joronen i träningsmatcherna – här hittar du det senaste om hur coronaepidemin påverkar idrottsvärlden | Sport


Den pågående coronavirusepidemin har också fått följder för idrottsvärlden. Tävlingar avgörs inför tomma läktare eller ställs in helt och hållet. Här hittar du den senaste informationen.

Ishockey-VM: Damernas turnering, som skulle köra igång i slutet av mars, har ställts in. IIHF har inte ännu fattat beslut om hur det blir med herrturneringen, som ska avgöras i maj. Ifall myndigheterna i Schweiz bestämmer sig för att VM inte kan arrangeras där är ett alternativ enligt ordförande René Fasel att flytta turneringen till Riga och Sotji.

Fotbolls-EM: Uefa har inte ännu fattat beslut om fotbolls-EM, men följer med läget noggrannt. Enligt Bollförbundet är ett alternativ att skjuta upp turneringen med ett år.

Sommar-OS i Tokyo: IOK har inte ännu fattat beslut om sommar-OS. Enligt de senaste uppgifterna ska kommittén ta ställning till eventuella åtgärder i maj.

11.3 klockan 11:00 Trippelavbräck för fotbollsherrarna – Joronen, Skrabb och Väisänen missar träningslandskamper

Finlands herrlandslag i fotboll spelar i slutet av mars EM-förberedande landskamper mot Polen och Frankrike.

I dessa matcher kommer inte finländska spelare från italienska ligor att delta. Det berättar förbundets generalsekreterare Marco Casagrande för Yle Urheilu.

Det betyder att Bresciaspelarna Jesse Joronen och Simon Skrabb från Serie A, samt Chievospelaren Sauli Väisänen från Serie B missar landskamperna.

– Lagledaren och tränaren snackade med dem i går. De förstod saken på ett positivt sätt, säger Casagrande.

Sedan tidigare står det klart att båda matcherna kommer att spelas inför tomma läktare.

11.3 klockan 9:51: Flera Arsenalspelare i coronakarantän – kvällens match mot Manchester City skjuts upp

Premier League-matchen mellan Manchester City och Arsenal var tänkt att spelas på onsdagskvällen, men flyttas framåt. Detta på grund av att Arsenalspelare och -ledare är i karantän.

På måndagen blev det offentligt att den greksiska klubben Olympiakos ägare Evangelos Marinakis testat positivt för coronaviruset.

Arsenal spelade mot Olympiakos i Europa League den 27 feburari och efter matchen ska flera spelare och ledare ha varit i kontakt med ägaren. Klubben meddelar att man satt spelarna och ledarna i fråga i karantän i 14 dagar.

– Det medicinska teamet ser risken som mycket liten att de ska smittas av coronaviruset. Men vi följer strikt de riktlinjer som den brittiska regeringen tagit fram som säger att alla som haft nära kontakt med smittade personer ska isoleras i sitt hem under 14 dagar, meddelar klubben i ett uttalande.

Arsenalspelare deppar.
Arsenalspelare efter matchen mot Olympiakos.
Arsenalspelare deppar.
Bild: /All Over Press
Arsenal FC

11.3 klockan 10:35: Norska längdlandslaget nobbar avslutande tävlingarna i Nordamerika på grund av oro för coronaviruset

Inga norska åkare kommer att delta i längdskidåkningssäsongens avslutande världscuptävlingar i Nordamerika.

Längdsäsongen avslutas med tävlingar i Nordamerika. Först sprinter i Quebec och Minneapolis, sedan två distanslopp i Canmore.

Sent på tisdagskvällen meddelade det norska längdförbundet att man nobbar tävlingarna – av hälsoskäl.

– I den situationen vi är i nu, med tanke på risken för spridning och smitta av coronaviruset, har vi ett ansvar att prioritera hälsan före prestationen, säger norska längdförbundets Torbjörn Skogstad i ett pressmeddelande.

9.3 klockan 16:43: Hockeyslutspelen i Danmark och Norge på is

I Norge och Danmark väljer man att avvakta med slutspelsstarten i ishockey.

I Danmark tillämpas en rekommendation på högst 1 000 personer per evenemang och det har fått den danska hockeyligan att ta timeout. Grundserien avslutas som planerat på tisdag utan publik, men det är alltså nu oklart när slutspelet kan dra igång.

I Norge har ett identiskt beslut fattats.

– Att genomföra slutspelet utan publik är något som varken klubbar eller förbundet önskar. Därför har NIFH valt att skjuta upp slutspelet, uppger förbundet.

9.3 klockan 12:39: Den legendariska tennisturneringen i Indian Wells inhiberas

En av kalenderårets största tennisturneringar, Indian Wells i Kalifornien, är inhiberad.

De kaliforniska hälsomyndigheterna fattade beslutet på grund av att ett fall av viruset uppdagats i trakten.

– Vi är beredda att arrangera turneringen vid en annan tidpunkt. Vi utreder alternativen, säger tävlingschefen Tommy Haas på turneringens webbplats.

Emil Ruusuvuori och Henri Kontinen var anmälda till turneringen.

8.3 klockan 19:39: Publiken stoppas från Bahrains F1-deltävling

Till Bahrains grand prix är publiken inte välkommen, stod det klart på söndagen.

Säsongens andra tävlingshelg körs utan publik på grund av coronaviruset.

– Efter att ha konsulterat med våra internationella samarbetspartners och landets myndigheter beslöt vi att arrangera evenemanget utan publik, berättade man från arrangörshåll i ett pressmeddelande enligt STT.

Tomma läktare i Bahrains F1-bana.
Det blir tomma läktare i Bahrains F1-deltävling.
Tomma läktare i Bahrains F1-bana.
Bild: /All Over Press
Formel 1,Bahrains Grand Prix

7.3 klockan 18:38: Dam-VM i ishockey i Kanada ställs in

Det internationella ishockeyförbundet IIHF:s viceordförande Kalervo Kummola berättade för Yle att mästerskapet ställs in på grund av coronaviruset.

Det var regeringen i provinsen Nova Scotia som kom med förslaget och det kanadensiska ishockeyförbundet gav sitt stöd för initiativet.

De regerande silvermedaljörerna Damlejonens chefstränare Pasi Mustonen var givetvis besviken efter att beslutet var klart.

– En otrolig besvikelse, det är det här som vi jobbar hela året för, berättar Mustonen för Yle Sporten bara en knapp timme efter att han själv fått höra om beslutet.

Pasi Mustonen poserar vid ishockeyrink.
Pasi Mustonen.
Pasi Mustonen poserar vid ishockeyrink.
Bild: Yle / Janne Isaksson
Pasi MustonenSource link

Be the first to comment

Leave a Reply