En spretig grupp coronaförnekare utmanar myndigheterna i Berlin | Utrikes


Tusentals motståndare till Tysklands coronarestriktioner planerar att ordna en omtvistad stordemonstration i Berlin under helgen. Arrangörerna planerar att samla 22 000 demonstranter från hela landet i Berlin för att kräva regeringens avgång och ett slut på alla coronarestriktioner.

På onsdagen försökte myndigheterna i Berlin stoppa demonstrationen. Förklaringen är att den är en smittorisk. Men på fredagen förklarade en domstol i Berlin att förbudet är lagstridigt och att demonstrationen får arrangeras så länge som arrangörerna uppfyller en rad krav.

Demonstranter på en gata
Under demonstrationen den 1 augusti struntade många deltagare i coronareglerna
Demonstranter på en gata
Bild: All Over Press
coronavirus,Berlin,demonstrationer

Beslutet kan fortfarande överklagas, men det är oklart om myndigheterna i Berlin kommer att välja den vägen.

Berlinsenatorn Andreas Geisel motiverade tidigare i veckan förbudet med att deltagarna under en liknande stordemonstration den 1 augusti medvetet hade brutit mot coronareglerna.

Många av dem vägrade till exempel att bära munskydd och att hålla säkerhetsavstånd. Demonstrationen upplöstes till slut av polisen.

Risk för våld

Liknande demonstrationer har tidigare samlat en bred skara deltagare. En del av dem tillhör extremhögern och det betyder risk för sammandrabbningar med polis eller antifascister.

Geisel hänvisade också till risken för våld under demonstrationen. Han passade också på att anklaga demonstranterna för extremåsikter.

– Jag vill inte att Berlin ska användas om en scen för coronavirusförnekare, Reichburger-rörelsen och ytterhögerextremister, sa han.

Reichburger-rörelsen förnekar den tyska förbundsrepublikens legitimitet.

Hög tröskel för att inskränka på medborgarnas rättigheter

Men beslutet att förbjuda demonstrationen stod på bräcklig juridisk grund. Den tyska författningen ger ett starkt skydd åt samlingsfriheten och demonstrationsförbud är mycket svårmotiverade.

På grund av Tysklands historia är tröskeln för att inskränka på medborgarnas rättigheter extremt hög.

Geisels uttalande om virusförnekare och högerextremister gynnade inte heller myndigheternas sak i offentligheten. Uttalandet väckte frågor om beslutet trots allt kanske var fattat på politiska grunder.

Ytterhögern mobiliserar

Demonstrationens arrangörer, som kallar sig Querdenker 711, vägrade föga överraskande att backa.

En banderoll i en park
Demonstranterna förhåller sig fientligt till den tyska regeringen
En banderoll i en park
Bild: imago images/Jörgen Heinrich
Berlin,demonstrationer

Den i Stuttgart grundade gruppen överklagade beslutet och uppgav att demonstrationen kommer att arrangeras med eller utan tillstånd.

Samtidigt fortsatte mobiliseringen på nätet. Speciellt inom extremhögern talar nu många om att storma Berlin.

Spretig rörelse

Den tyska anti-restriktionsrörelsen är en spretig grupp av politiker från högerpopulistiska AfD, konspirationsteoretiker, vaccinationsmotståndare och högerextremister.

En del av deltagarna tror inte att coronaviruset existerar överhuvudtaget utan att det är fråga om en konspiration för att införa diktatur i Tyskland.

Andra är helt enkelt trötta på restriktionerna och vill återgå till en normal vardag.

Svartklädda män men flaggor
Helgens kommande demonstration väntas locka ett stort antal högerextremister
Svartklädda män men flaggor
Bild: EPA-EFE/FRANZ FISCHER
Chemnitz,demonstrationer

För ytterhögern har rörelsen blivit ett viktigt mobiliseringsverktyg. Experter på den tyska extremhögermiljön varnar för att demonstrationen kommer att bli den största samlingen av högerextremister sedan kravallerna i Chemnitz i september 2018.

Påverkar inte radikala

Statsvetaren Josef Holnburger, som forskar i konspirationsteorier på nätet, säger till DW att förbudet inte verkade påverka aktiva coronavirusförnekare.

– Sedan demonstrationen förbjöds är den generella iakttagelsen att folk fortfarande planerar att resa till Berlin – oavsett förbudet. Uppmaningarna att bruka våld har också ökat, säger han.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply