Ett år sedan pandemin slog till – så lät det i mars förra året


Den 24 januari 2020 rapporterar europeiska medier om de två första fallen av det nya coronaviruset från Kina, sars-cov-2, i Europa.

24 januari 2020. Foto: lemonde.fr

Franska Le Monde 24 januari 2020.

Statsepidemiolog Anders Tegnell, som ännu inte är folkligt känd utan beskrivs som ”smittskyddsexpert” av SVT Nyheter, säger att vi inte behöver vara oroliga i Sverige.

Knappt en vecka senare konstateras det första fallet i Sverige, den 31 januari, i Jönköping. Tegnell menar fortfarande att ”risken för en omfattande spridning i Sverige är låg”.

31 januari 2020. Foto: SVT

SVT Nyheter 31 januari 2020.

Oro på börsen

Coronaviruset sprids nu över hela världen och en tilltagande oro avspeglar sig på världens börser. Den 28 februari avslutas den sämsta börsveckan globalt sedan finanskrisen 2008.

Företag varslar om uppsägning även i Sverige. Bland annat SAS och hotellkedjan Nordic choice varslar vardera tusentals anställda. Den 12 mars faller Stockholmsbörsen 11 procent på bara en dag.

28 februari 2020. Foto: wsj.com

Amerikanska The Wall Street Journal 28 februari 2020.

WHO: Det är en pandemi

Den 11 mars 2020 deklarerar Världshälsoorganisationen, WHO, att den pågående spridningen av sars-cov-2 är en pandemi. Det är första gången sedan svininfluensan 2009 som WHO utfärdar en pandemi.

11 mars 2020. Foto: BBC News

Brittiska BBC 11 mars 2020.

Som en ödets nyck avlider den första personen i Sverige i sviterna av covid-19 samma dag. Det första dödsfallet sker i Stockholm.

11 mars 2020. Foto: Expressen

Expressen 11 mars 2020.

Restriktioner och slut på toapapper

Under de kommande två veckorna inför Sverige flera restriktioner som gäller än i dag. Bland uppmanas svenskarna att arbeta hemifrån så mycket det går.

16 mars 2020. Foto: Expressen

Expressen 16 mars 2020.

En nationell hysteri att bunkra toalettpapper breder ut sig och butikshyllorna gapar tomma. På en presskonferens manar statsministern till lugn och säger att varukedjorna ”kommer att fungera”.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Hyllor som gapar tomma, men mer varor ska vara på väg till den här butiken. Samtidigt vill handlare Kjell Jonsson att kunderna köper förnuftigt. Foto: SVT

Spricka mellan generationer

Uppmaningen att äldre ska isolera sig – inte träffa familj och barnbarn – möts av skepsis från den äldre befolkningen. Debatten går het i sociala medier, på insändarsidor och i Sveriges Radios P1-morgon.

17 mars 2020. Foto: Dagens Nyheter

Dagens Nyheter 17 mars 2020.

Irena Pozar, chefredaktör på Veckorevyn, skriver i Expressen att ”gamlingarna måste skärpa sig” medan Barbro Hedvall i en DN-ledare förklarar varför de över 70 inte vill stanna hemma.

Skräcken: Att bli som Italien

I mitten av mars rapporterar den svenska vården att de vårdar covidsjuka på intensiven. Till en början handlar det om 10, 15 och 20 personer. I dag, ett år senare, vet vi att totalt 5 300 personer i Sverige fått iva-vård för covid-19.

17 mars 2020. Foto: Aftonbladet

Aftonbladet 17 mars 2020.

I Italien är utvecklingen i mars 2020 katastrofal med hundratals dödsfall varje dag. I slutet av mars sänder SVT Nyheter ett omtalat inslag från ett sjukhus i norra Italian.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick på plats i en av norra Italiens hårt ansträngda intensivvårdsavdelningar. Foto: Filip Huygens, SVT

De scener som utspelar sig i Italien skrämmer svenskarna samtidigt om sportlovsresor till och från Alperna i norra Italien pågår för fullt.

”Svenska strategin”

Innan mars månad är slut utmärker sig Sverige internationellt. Även om Sverige inför en rad restriktioner under mars 2020 så har andra länder redan gått mycket längre.

25 mars 2020. Foto: SVT Nyheter

SVT Nyheter 25 mars 2020.

Danska skolor är stängda, inte svenska. Sverige har ett maxtak på 500 personer vid sammankomster medan Tyskland och Storbritannien vid samma tid har ett maxtak på två personer.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply