Ett femtiotal elever i Lyceiparkens skola har exponerats för coronaviruset – rektor: Tråkigt men ingen större överraskning | Östnyland


En elev i Lyceiparkens skola i Borgå har konstaterats smittad av coronaviruset. Nu gäller karantän för ett femtiotal elever och fyra lärare.

Eleven har isolerats i sitt hem.

Totalt har cirka 50 elever och fyra lärare exponerats för smitta och är nu i hemkarantän fram till den sista augusti.

Enligt rektor Johannes Nygren vid Lyceiparkens skola var det snarare fråga om när någon skulle insjukna och inte om någon skulle insjukna.

– För att vara helt ärlig var det väntat. Tråkigt men ingen större överraskning. Vi räknade med att ha viruset i skolorna förr eller senare, men kanske inte riktigt så här snabbt, säger Nygren.

Vilka åtgärder har ni nu vidtagit i skolan?

– Eleverna som berörs har fått meddelanden om att de är i karantän liksom de lärare som undervisade eleven den dagen. De övergår nu till distansundervisning i en viss form, säger Nygren.

Man står framför gula skåp
Rektor Johannes Nygren.
Man står framför gula skåp
Bild: Yle/ Mira Bäck
Borgå,Högstadium,Rektor,johannes nygren

Problematiskt pussel

Rektor Johannes Nygren konstaterar att det inte går att snabbt omvandla undervisningen till distansundervisning eftersom en stor del av eleverna får närundervisning.

– Det är problematiskt att både när- och distansundervisa samtidigt så det blir lite glapp den här veckan, säger Nygren.

Tillsvidare har kontakterna från föräldrar till barn i skolan varit rätt så sparsamma.

– Några har hört av sig och då har det främst gällt frågor kring de praktiska arrangemangen, det vill säga läromedel och datorer, säger Nygren.

Att fundera över att låta sina barn för säkerhets skull nu stanna hemma är inget alternativ.

– Det finns ingen möjlighet till det. Är det närundervisning så är det närundervisning. Det är bara riskgrupperna som har möjlighet till distansundervisning, säger Nygren.

Också dåligt dricksvatten till råga på allt

Inte nog med det. Förutom coronavirusfallet har Lyceiparkens skola också drabbats att undermåligt dricksvatten.

Orsaken är att Borgåvattnet delvis tagits från ett vattentag med sämre vattenkvalitet på grund av ett brott på huvudvattenledningen för en vecka sedan.

I Keskuskoulu i Borgå har elever spytt och mått illa och vattnet har därför stängts av i matsalen och är förbjudet att använda.

Enligt Borgå vatten har det ändå inte att göra med de tillfälliga åtgärderna i samband med reparationen av huvudvattenledningen i Sannäs.

I Lyceiparkens skola har man inte haft motsvarande fall men däremot lagt märke till att vattnet smakar illa.

– Vi har inte hört att någon skulle ha kräkts, säger rektor Johannes Nygren.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply