Ett nytt coronafall i Raseborg – 20 personer i karantän | Västnyland


Ett nytt fall av corona upptäcktes i Raseborg i torsdags (11.6).

På plantskolan Puutarha Tahvoset i Persböle i Pojo har personalen fått information om att en person har testat positivt för coronaviruset.

På en lapp som lämnats i personalens matsal står det att Raseborgs stad har kontaktat alla som blivit utsatta och de har satts i karantän.

På lappen står det att ett fall bekräftades i torsdags.

Det står också att alla som ätit lunch i matsalen under perioderna 3-5.6 och 8-9.6 bör höra av sig till en anställd som sedan skickar listan vidare till Raseborgs stads hälsomyndigheter.

Lapp som på finska informerar anställda om coronasmitta.
Lappen sattes upp i matsalen.
Lapp som på finska informerar anställda om coronasmitta.
Bild: Privat
Västnyland,Raseborg,COVID-19

Chefsläkare Tove Wide vid Raseborgs stad kan inte gå in på detaljer och kan därför inte bekräfta att det aktuella fallet upptäcktes just vid plantskolan.

– För tillfället är det omkring 20 personer som är i karantän, säger stadens chefsläkare Tove Wide.

Wide kan heller inte precisera om samtliga 20 i karantän har anknytning till det nya fallet eller om det handlar om personer i karantän i Raseborg överlag.

En kvinna i glasögon  ser in i kameran och ler.
Chefsläkaren Tove Wide påminner om att de flesta som sätts i karantän inte insjuknar.
En kvinna i glasögon ser in i kameran och ler.
Bild: Yle / Tiina Grönroos
läkare,Raseborg,överläkare,Västnyland,Raseborgs chefsläkare Tove Wide

Yle Västnyland har sedan i fredags (12.6) försökt nå ägarna på plantskolan i Pojo för att fråga hur coronafallet och karantänerna påverkar deras verksamhet men redaktionen har inte lyckats nå ägarna.

Chefsläkaren: “Vi gör allt vi kan för att inte få en stor spridning”

Chefsläkare Tove Wide berättar att personer i karantän ska hålla sig hemma och undvika att träffa folk. Man får gå ut så länge som man inte träffar på människor.

Wide påpekar att de flesta som sätts i karantän inte insjuknar i covid-19, men det är viktigt att kartlägga alla personer som kan vara smittade.

– Vi gör allt vi kan för att inte få en stor spridning. Det är endast människor som varit i direkt kontakt med smittbäraren som sätts i karantän.

– Men de här personernas familjemedlemmar är inte i karantän. Det är först om en person i karantän blir sjuk som också familjemedlemmarna sätts i karantän, säger Wide.

Kartlägger smitta

Chefsläkaren berättar att Raseborgs stad har som målsättning att kartlägga smittspridningen och eventuella smittade inom tolv timmar. I allmänhet är det endast personer med symtom som testas för corona.

– Coronatestet berättar enbart om situationen i nuläget, det utesluter inte att man blir smittbärare inom inkubationstiden som är 14 dagar, säger Tove Wide.

Om testet är negativt har man knappast smittat någon, men man måste stanna hemma tills symtomen är över.

Wide påminner att det är viktigt att stanna hemma ifall man känner sig förkyld.

Ifall du har symtom ska du kontakta hälsocentralen eller ringa numret 116117.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply