Ett slopat lagförslag senare – har du koll på coronarestriktionerna? Vi sammanfattar allt du behöver veta | Inrikes


Begränsningarna av rörelsefriheten blir inte av. Men restriktioner påverkar ändå många människors liv. Har du koll på läget? Vi listar vad du behöver veta om bland annat barer, konserter, kollektivtrafik och undervisning.

Restriktioner kommer i olika former. Restriktioner som regeringen inför är rikstäckande. De lokala restriktionerna baseras på beslut som regionala myndigheter eller Traficom fattar.

Restauranger

Restauranger håller stängt i 15 landskap och Kittilä kommun i Lappland. Stängningen gäller fram till den 18 april.

 • Nyland
 • Egentliga Finland
 • Mellersta Finland
 • Satakunta
 • Birkaland
 • Egentliga Tavastland
 • Päijänne-Tavastland
 • Kymmenedalen
 • Södra Karelen
 • Norra Karelen
 • Södra Savolax
 • Norra Savolax
 • Österbotten
 • Norra Österbotten

Restaurangerna får sälja hämtmat.

I landskapen Åland, Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Kajanaland och Lappland är restaurangerna öppna. Men där gäller ändå restriktioner gällande tillåtet kundantal och öppettider. Utskänkningen av alkohol måste ta slut senast klockan 22 och restaurangen ska stänga klockan 23.

Stolar har placerats upp och ner på borden i en restauranglokal.
Stolar har placerats upp och ner på borden i en restauranglokal.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle
coronavirus,koronaviruspandemi,shopping mall,Iso Omena,Esbo,konsumtion,ekonomi,ekonomisk tillväxt,konsumentpriser,konsumentskydd,livsmedelsaffärer,livsmedel,försäljning,konjunkturväxlingar,Konsumenternas ärenden,handelscentra,budgetar,Köpkraft,COVID-19,coronavirus disease,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,människor,handel,Mattby,offentliga lokaler,2021,Nyland,mars,undantagstillstånd,undantagslagar,undantagssituationer,restaurangbranschen,take-out,coronavirusutbrottet i Europa 2020,restauranger,hotell- och restaurangbranschen,sysselsättning,arbete,sysselsättning (åtgärder),Tjänsteekonomi,begränsningar,barer,välfärd,stress,stresshantering,restauranganställda,servitörer,Uppsägningar och permitteringar,arbetslöshet,Sysselsättning och arbetslöshet,arbetslöshetsersättningar,utkomstskydd för arbetslösa,arbetslöshetsgrad

Folksamlingar

Restriktioner om folksamlingar gäller i alla landskap. Hur länge de är i kraft och vad maximiantalet personer som får träffas varierar enligt coronavirusläget i området.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är offentliga tillställningar och sammankomster på över sex personer förbjudna. Restriktionerna gäller under hela april.

I Mellersta Finland, Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten är alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över tio deltagare förbjudna fram till slutet av april.

Det är möjligt att ordna allmänna sammankomster i de fyra ovannämnda landskapen med fler än tio personer om det är utomhus och om säkerhetsåtgärder och -avstånd kan garanteras.

Det här betyder att till exempel konserter, teaterföreställningar och demonstrationer som bryter mot restriktionerna inte kan ordnas.

Här kan du se vilka begränsningar på offentliga tillställningar som gäller där du bor.

Ulkoilijoita Espoon Matinkylässä.
Ulkoilijoita Espoon Matinkylässä.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle
Esbo,väderlek,väderprognos,motion (idrott),väglag,familjer,2021,friluftsliv,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,välfärd,stress,stresshantering,snö,hälsa,vår,mars,Rantaraitti,begränsningar,familjemedlemmar,avspärrningssituation,spouse,begränsande åtgärd,vårväder,gång (motion),promenadleder,rörelsefrihet,vänskap,Mattby,Nyland,hund

Stängda privata motionssalar och fritidslokaler

Privata motionssalar, sportanläggningar och underhållnings- och fritidslokaler är stängda i bland annat Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och Egentliga Finland.

Stängningen av lokalerna gäller fram till den 14 april.

 • Inomhusanläggningar för lagsport, gruppgymnastik, kontaktsport och motion. Också gym håller stängt.
 • Offentliga bastur, simhallar, spaanläggningars bassänger och deras omklädningsrum.
 • Dansställen och lokaler för körsång, amatörteater och liknande aktiviteter.
 • Nöjes- och temaparker, tivolin och inomhuslokaler på zoon.
 • Lekplatser och lekparker inomhus.
 • Allmänna områden i köpcentrum, förutom affärer och områden som leder till dem.
En kvinna i munskydd sitter och lyfter vikter på ett gym.
En kvinna i munskydd sitter och lyfter vikter på ett gym.
Bild: Alamy / All Over Press
GYM,coronavirus,Munskydd,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,mun-nässkydd (sjukvård) ,Munskydd,träning,motion,styrketräning,Vikter (Styrketräning),vikt

Kollektivtrafik

Transport- och kommunikationsverket Traficom har begränsat passagerarantalet i kollektivtrafiken i HUS och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Maximiantalet passagerare är begränsat till hälften av det normala i bussar, tåg, spårvagnar, metron och på båtar och färjor.

I Nyland gäller begränsningen tills 24 april och i Egentliga Finland till den 23 april.

VR har begränsat passagerarantalet till hälften i hela landet fram till den 25 april. Många trafikoperatörer, till exempel HRT och Finnair, har inför munskyddstvång.

Matkustajat Herttoniemen metroasella.25.3.2021.
Matkustajat Herttoniemen metroasella.25.3.2021.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle
metrotåg,Helsingforsregionens trafik (HRT),metro ,Helsingfors metro,coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,koronaviruspandemi,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,coronavirus disease,ansiktsmasker

Hygien- och säkerhetsåtgärder i affärer

Enligt Regionalförvaltningsverkens beslut ska kunder eller deltagare undvika nära kontakt med andra i offentliga och privatägda utrymmen.

Det här görs till exempel genom att begränsa antalet kunder eller genom att ta emot kunder via tidsbokning.

Kunder måste erbjudas möjlighet att tvätta eller desinficera händerna. Lokalerna måste rengöras effektivt. Företag och organisationer måste göra en skriftlig plan för hur de förhindrar nära kontakt mellan kunder.

Om säkerhetsåtgärderna inte kan beaktas får lokalen inte användas. Planen ska finnas på ett ställe där kunderna kan se den.

De här begränsningarna gäller bland annat affärer, kundservice-, motions- och fritidslokaler och religiösa samfund.

Kauppakeskus Kaari.
Kauppakeskus Kaari.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle
Prisma-affärskedja,S-gruppen,köpcentra,shopping mall,handelscentra,dagligvaruhandel,Kundkorgar,mat,ekonomi,ekonomisk tillväxt,konjunkturuppgång,vikande konjunktur,recession,Livsmedelsaffär,dieter,Kund,handel,livsmedelsaffärer,inkomstskillnader,köpbeteende,konsumentpriser,inflation,deflation,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,utegångsförbud,undantagstillstånd,undantagslagar,dekorationer,prydnadsföremål,DNA Oyj,Instrumentarium,Helsingfors,Nissen

Undervisning

De övre grundskoleklassernas distansundervisning fortsätter i södra Finland.

Elever i de övre grundskoleklasserna fortsätter med distansundervisning i bland annat Nyland och Egentliga Finland fram till den 11 april. Efter det bestämmer kommunerna om hur undervisningen organiseras.

I Huvudstadsregionen tar till exempel i bruk en hybridmodell, där en årskurs per vecka får närundervisning, medan de andra är på distans. Sedan roterar man veckovis.

Andra stadiet fortsätter med distansundervisning till slutet av perioden, det vill säga omkring 15 april. Efter det får gymnasisterna återvända till skolar, hälften åt gången. I yrkesskolor får var tredje elev återvända, i samma roterande modell.

Hybridundervisning bland närvårdarstuderande i Karis Axxell.
Hybridundervisning bland närvårdarstuderande i Karis Axxell.
Bild: Maria Wasström / Yle
Västnyland,distansstudier,Axxell,coronavirus,hybridundervisning

Resande och coronatest vid gränserna

Finland begränsar inresande från nästan alla länder. Gränsbevakningen vid EU:s inre gränser och Schengenområdet fortsätter fram till slutet av april.

Begränsningarna som gäller länder utanför EU och Schengen justeras enligt pandemiläget.

Finländska medborgare har alltid rätt att återvända till Finland. Andra inkommande resenärer får bara komma till Finland av vägande skäl.

Alla resenärer från riskländer – vilket är de flesta länder i världen – måste coronatestas vid gränserna.

Just nu har alla regionförvaltningsverk tagit i bruk obligatorisk coronatestning vid gränsövergångsställen. Både finländska och utländska medborgare testas.

En person kan slippa testas om hen kan visa ett intyg på negativt coronavirustestresultat som är högst 72 timmar gammalt. Om någon har insjuknat i covid-19 de senaste 6 månaderna kan hen också slippa testas.

Regionförvaltningsverken kan vid behov beordra inresande till test och kommunernas smittskyddsläkare kan beordra två veckors obligatorisk karantän eller isolering.

Helsinki-Vantaa lentoasema. 26.3.2021
Helsinki-Vantaa lentoasema. 26.3.2021
Bild: Jorge Gonzalez / Yle
Finnair,Helsingfors-Vanda flygplats,coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Resande och pendling,resande,resenärer,trafikflyg,passagerartrafik,Travel restrictions,flygtrafik,flygplatser

Begränsningarna av rörelsefriheten avvisades – vad händer nu?

Enligt Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd är privata tillställningar, som fester, de största smittkällorna.

De restriktioner som nu är i bruk kan inte påverka vad som sker i hem eller privata miljöer väldigt effektivt.

Eftersom lagförslaget om begränsningar av rörelsefriheten avvisades i grundlagsutskottet undersöker regeringen vilka åtgärder som kan vidtas för att motverka de här smittklustren.

Artikeln är en bearbetad och översatt version av Yle Uutisets Liikkumisrajoitukset ajoivat seinään, mutta baareja, keikkoja, busseja ja lähiopiskelua koskevat yhä nämä rajoitukset av Terhi Toivonen. Översättningen har gjorts av Belén Weckström.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply