EU-parlamentariker trotsar virusutbrottet: ”Onödigt”


Det finns många ledamöter som är kritiska till att samla alla dessa människor från hela EU på en och samma plats. Onödigt, säger kristdemokratiska EU-parlamentarikern, David Lega.

Lyssna: EU-parlamentariker trotsar Corona

Efter många om och men träffas i dag EU-parlamentet i Bryssel, bland annat för att diskutera coronaviruset. Men det finns många ledamöter som är kritiska till att samla alla dessa människor från hela EU på en och samma plats.
Onödigt, säger kristdemokratiska EU-parlamentarikern, David Lega.

– Att samla alla parlamentariker i ett rum, att uppmanas inte sitta intill varandra, ha platser emellan, undvika smittspridning, och samtidigt inte en enda votering. Då behöver vi inte vara här överhuvudet taget. Information hade kunnat gå ut på mejl. Det är onödigt, dyrt för skattebetalarna och ökar risken för smittspridning.

Trots att coronaviruset sprider sig snabbt i Europa valde EU-parlamentets ledning att ändå hålla en förkortad session, inte måndag till torsdag i Strasbourg som brukligt, utan enbart dag, i dag tisdag, i Bryssel. Därmed samlas drygt 700 ledamöter, från hela EU, på möten här i Europaparlamentet. För att sedan åka tillbaka till sina hemländer.

Även italienska parlamentariker är på plats. Källor uppgav i går att de inte omfattas av landets restriktioner eftersom de har ”immunitet”. Dock inte mot viruset i sig vilket gjorde att EU-parlamentet egna chaufförer vägrade köra dem till parlamentet. Sannolikt fick de italienska ledamöterna ta vanlig taxi med risk för ytterligare smittspridning.

Miljöparitets Alice Bah Kuhnke tycker det är viktigt att det politiska arbetet fortsätter men hon förstår oron och hon är kritisk till de italienare som är här.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att det finns politiker från de nu isolerade områdena som ändå har valt att ta sig till Bryssel.

En av dessa italienska parlamentariker är socialdemokraten Simona Bonafé.

– Coronaviruset är inte begränsat till Italien. Vi måste vidta åtgärder men livet i parlamentet måste också fortsätta, säger hon.

Svenska kollegan Heléne Fritzon försvarar också att ledamöterna trots allt träffas i dag.

– När människor är oroliga, när medlemsstaterna behöver EU:s stöd i hur man hanterar frågan om viruset då måste demokratin fungera. Då måste parlamentet fungera.

Men varför är det viktigt att ni parlamentariker träffas för som det är nu med de här restriktionerna kommer ni ändå inte kunna fatta beslut?

– Nej, och det är ju vi från den svenska sidan väldigt kritiska till. Jag tycker det är allvarligt att man inte har en fullgod lösning. På hur själva beslutsfattandet kan gå till.

Annars var tanken att EU-parlamentet skulle fatta beslut om en icke bindande resolution om coronaviruset. Ett beslut som nu inte blev av.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply