Exponerade och smittade studerande känner sig utpekade: “Evenemangen och vännerna är viktiga” | X3M


Flera studerande vid olika campus har blivit smittade av coronaviruset eller exponerade för viruset under de senaste veckorna. Nu känner studerande sig utpekade av media och äldre personer. Samtidigt tror rektor Johan Bärlund att en av lösningarna på smittspridningen kan vara evenemang utan alkohol.

Nicolas Sjöberg är en av de studerande som under de senaste veckorna blivit exponerad för coronaviruset och också smittad. Han umgicks med en kompis flera gånger under samma helg och sen fick Nicolas veta att kompisen hade covid-19.

– Jag vaknade mitt i natten av någon orsak och tittade på telefonen och såg att det var en kompis till mig som skickat och meddelat mig att han nu hade fått corona. Vi hade träffats under helgen så jag blev ganska stressad och kunde inte sova på en stund när jag tänkte på vad det innebar och vem jag har träffat dagen före, säger han.

Efter ett dygn i karantän så fick Nicolas själv symptom. När han märkte att han hade ont i halsen, huvudvärk och det kändes som att han hade feber så blev han lite orolig då han inte visste hur svår covid-19 skulle vara för honom eller om han hade smittat någon.

– Det här att träffa kompisar har varit så viktigt för mig att jag inte ångrar att jag gjort det, fast än jag hamnade i karantän och blev sjuk. Jag var medveten om riskerna, så att jag sen hamnade i karantän kom inte direkt som en överraskning.

Man med blont hår och skägg, glasögon. Tittar in i kameran.
Nicolas Sjöberg ser gärna att studieevenemang inte ordnas på ett tag.
Man med blont hår och skägg, glasögon. Tittar in i kameran.
Bild: Roni Kuronen/privat
person

Eftersom viruset nu har spridit sig i studievärlden så skulle Nicolas vara försiktigare med att gå på evenemang. Han är tveksam till ifall man alls borde ordna studieevenemang just nu, med tanke på smittspridningen. Han tycker att man skulle kunna pausa evenemangen nu så att man kan ordna evenemang igen senare på hösten. Samtidigt förstår han vilken betydelse festerna har.

– Om det inte skulle ordnas något evenemang för studerande så skulle det nog vara mycket svårare att binda vänskapsband och lära känna människor. När man till exempel kommer till en ny stad som många gör när de börjar studera och man inte känner så många där så är det nog viktigt att man kan bygga vänskapsbanden på något sätt och festerna är ju en möjlighet till det. Sen kan man ju förstås diskutera om de måste ordnas som de ordnas nu och hur nödvändigt det är att det finns efterfester, säger Nicolas.

  • Vid Vasa nation i Helsingfors exponerades 50 sitsdeltagare och ett tiotal arrangörer för coronaviruset den 12 september.
  • Fem fall upptäcktes vid Soc&kom, av vilka man tror att fyra stycken uppkom vid en bar efter ett studieevenemang. Flera exponerades.
  • Flera coronavirusinfektioner upptäcktes också vid yrkeshögskolan Arcada. Det handlade om färre än fem fall
  • I Egentliga Finland har studieevenemang lett till flera coronafall. De flesta har varit smittade medicinstuderande. 500 medicinstuderande får inte delta i undervisningen eller patientarbete vid Åbo universitetscentralsjukhus.
  • Den 9 september visade det sig att en person vid Åbo Akademi var smittad. Den 15 september upptäcktes ett till fall av coronasmitta vid Åbo Akademi.
  • Mellan 9 till 22 september hade Vasa universitet ingen närundervisningen för att flera studerande exponerats för coronaviruset.

Viktig del av studielivet

Även om studerande exponerats på olika studieevenemang är alltså evenemangen och möjligheterna att träffa studiekompisar fortfarande viktiga för många. Men exponeringen gör att de studerande blir extra försiktiga.

Markus Siltamäki som exponerades på ett studieevenemang nyligen berättar att han helst skulle undvika större folksamlingar resten av hösten främst på grund av det faktum att han inte vill sitta i karantän i två veckor.

– Jag är alltid väldigt försiktig. Jag har aldrig deltagit i ett evenemang som känns osäkert om det är allt för mycket människor eller jättemånga okända människor. Jag har också tänkt att jag inte kanske dricker lika mycket som pre-corona, jag försöker vara så att jag vet vad jag håller på med, säger Markus Siltamäki.

En man som ser in i kameran och ler. Han sitter ner med ett knä upp och lutar armen på knät.
Markus Siltamäki var mer orolig för coronaviruset under våren.
En man som ser in i kameran och ler. Han sitter ner med ett knä upp och lutar armen på knät.
Bild: Privat
person

Redan nu sitter studerande inne och studerar största delen av tiden eftersom att de flesta kurser går på distans. På grund av det här är det viktigt för de studerande att de får komma ut och träffa kompisar ibland, även om det också kan innebära risker.

Morris Liemola som också exponerats på ett studieevenemang säger att den mentala hälsan lider mera om man inte alls får träffa sina vänner.

– Man kan helt befogat ha evenemangen så länge man följer reglerna. För det påverkar i längden den mentala hälsan mer om man skulle sitta hemma inlåst, än om man blir exponerad och hamnar i karantän.

Ung man som tittar neråt och ler lite. Bild tagen utomhus, mulet väder.
Morris Liemola säger att den mentala hälsan skulle ta skada om de studerande inte fick umgås med varandra.
Ung man som tittar neråt och ler lite. Bild tagen utomhus, mulet väder.
Bild: Privat
person,Morris Liemola

Morris berättar att restriktionerna på de studieevenemang han har varit på har fungerat bra och studentorganisationen har varit tydliga. Han säger att alla rekommendationer har följts.

– Jag tycker att evenemangen är jätteviktiga för unga studerande. Gulishösten är en så viktig del av ens utveckling till vuxenlivet och arbetslivet när man knyter kontakter och man får livslånga vänner.

Skillnad nu på hösten jämfört med våren

I våras var det stramare begränsningar när det rekommenderades att man träffades högst tio personer, medan rekommendationen nu är femtio personer.

– Det känns som att det har varit en massa fall fast än man varit försiktig och jag vill väl vara ännu försiktigare i framtiden. Under våren var det så att om det var mer än tio människor på någon hemmafest så for jag inte. Men nu när det rekommenderas att man kan vara femtio inomhus, känner jag att jag måste fatta egna beslut och att jag måste överväga mer noggrant om jag ska fara eller inte, säger Morris.

Morris är inte förvånad att coronafall nu också upptäckts bland studerande med tanke på att antalet fall överlag har ökat.

– Vissa evenemang har jag själv valt att inte fara på då jag tänkt att det inte är så smart att jag far dit. När själva evenemanget är slut har ju folk farit någonstans till en bar eller pub. Då har jag använt eget vett.

Nicolas tänkte under hela våren att han skulle skippa alla evenemang och undvika alla extra kontakter.

– Man satt nästan i karantän fast man inte blivit utsatt på något sätt. När hösten kom och människor samlades igen i Helsingfors så ville man ha den sociala kontakten till sina vänner. Jag hade nog ställt in mig på att delta i olika evenemang även om jag var medveten att det skulle innebära en viss risk. Den sociala aspekten kändes som en så viktig del, säger Nicolas.

Unga pekas ut som smittspridare

Tidigare har unga pekats ut som de som sprider coronasmittan och Markus påpekar också att man som studerande känner sig lite utpekad när media skriver så mycket om just coronafallen i studievärlden.

– Det känns nog som att man blir lite utpekad. Människor är bara människor och man letar alltid lite efter en syndabock och det är ju lätt att spekulera och kritisera. På studieevenemang vet man vem alla är och allas namn är uppskrivna. Jag far hellre på studieevenemang än på en klubb där man inte känner någon och det inte går att kolla upp vem som har varit där.

Morris träffar inte sina mor- och farföräldrar, utan undviker att träffa de som är i riskgruppen. Ändå har äldre på hans jobb pikat honom för att han gått på studieevenemang.

– Jag har haft folk på jobbet som säger till mig att “Varför gör du sånt här? Du far på evenemang och tänker bara på dig själv och inte på andra”. Fast jag tänker ju på andra, det är därför jag inte träffar de som jag vet är sårbara

Också Morris känner att media pekar ut de unga.

– Medierna vill ju berätta vad som har hänt, men det känns kanske lite som att de ger en bild av att studentföreningar och studenter inte alls bryr sig, att vi är hemska, dåliga och att vi smittar ner alla.

Studierna påverkas också

Inte bara studieevenemangen påverkas av restriktionerna i skolorna och samhället utan också studierna och studiemotivationen.

Nicolas känner själv att han inte lär sig lika bra hemma och hade som en strikt linje sina första tre studieår att han inte skulle studera hemma. Där skulle han kunna slappna av och tänka på annat.

– Det sket ju sig ganska hårt nu. Vi har mycket undervisning som egentligen borde ordnas som närundervisning men som nu flyttats över till nätet. Det känns svårt att lära sig allt man borde lära sig och dessutom att man måste läsa i en miljö där man egentligen inte lär sig jättebra.

Också Morris säger att han skulle ha varit mer i skolan och kunna umgås med kompisar där i fall det mesta inte skulle gå på distans.

– Man skulle ju vara mycket mer i skolan. Jag har bara varit hemma och tittat på streams och jobbat hemifrån nu.

Johan Bärlund
Johan Bärlund tror att lösningen på smittspridningen i studievärlden kan vara aktiviteter utan alkohol.
Johan Bärlund
Bild: YLE / Mathias Gustafsson
Rektor,Sockoms rektor

Skolorna orkar med coronaläget så länge de måste

Undervisningen har inte påverkats så mycket av just de senaste fallen bland studerande, eftersom skolorna ändå har öppet och stor del av undervisningen redan har gått på distans.

Johan Bärlund som är rektor vid Svenska social- och kommunalhögskolan tror att en av lösningarna för att stoppa spridningen av coronaviruset bland studerande skulle vara att ordna aktiviteter utan alkohol. Det här med tanke på att fyra av fem fall på Soc&kom har skett på en bar efter ett studieevenemang.

– Jag förstår behovet att nya studenter får träffas men när det verkar som att det är just där som smittspridningen sker hoppas jag att studenterna tar sitt förnuft till fånga och begränsar det här lite.

Johan Bärlund säger att skolan inte kan bestämma att de unga inte får träffas, men att de kan önska att de unga är försiktiga.

Mona Forsskåhl som är rektor vid Arcada säger att evenemangen är viktiga, men att man måste ordna de under så trygga förhållanden som möjligt.

– Det kan vara farligt att helt sluta träffa varandra för att det är en viktig del av studielivet att man skaffar vänner, men det är viktigt att evenemangen ordnas så tryggt som möjligt.

Mona Forsskåhl poserar framför en liten damm och höghus.
Mona Forsskåhl säger att med de restriktioner som nu finns på Arcada så är det relativt tryggt att befinna sig på campus.
Mona Forsskåhl poserar framför en liten damm och höghus.
Bild: Yle / Marianne Sundholm
Yrkeshögskolan Arcada,Helsingfors universitet,mona forsskåhl

Både Johan Bärlund och Mona Forsskåhl säger att skolorna är beredda att följa restriktioner så länge som läget kräver det.

– Den största och allvarligaste kostnaden är oron för att både studerande och personal blir väldigt ensamma om de inte vågar komma till campus. Vi ska hela tiden balansera mellan att hindra smittspridning och hindra att folk känner sig omotiverade och ensamma, säger Mona Forsskåhl.

Forsskåhl påpekar också att alla på en individnivå har ett ansvar att följa restriktionerna.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply