Familjen evakuerades från Nigeria – nu sitter de i karantän i Bönhamn


Sedan fyra år tillbaka bor och arbetar Freja Alwarsdotter i Nigeria tillsammans med sin familj, maken Neil och barnen Nathan och Theodore, sex och sju år.

Efter coronapandemin har de i huvudsak arbetat hemifrån sin bostad i Lagos, Nigerias huvudstad med 20 miljoner invånare. Men långt ifrån alla har möjlighet att göra det.

– En stor population där har inget fast arbete utan måste gå ut för att hitta ett arbete för dagen, berättar Freja Alwarsdotter.

Det betyder att många rör sig ute trots att även Nigeria är drabbat av coronaviruset med cirka 300 bekräftat smittade.

– Här är folk mer rädda för att svälta ihjäl än att dö av ett virus,

Chartrat plan

Familjen var beredd att lämna landet och eftersom de har minderåriga barn var familjen prioriterad, men det var ovisst när och hur. Så plötsligt kom ett besked från det danska företag hennes man arbetar på, att det fanns ett flyg till Skandinavien.

–  Men det var i tisdagskväll vi fick bekräftat att vi hade flygbilljetter hela vägen till Stockholm. För att få stiga ombord på planet måste man nämligen kunna visa att man hade biljetter ut ur Norge också.

Gardemoens flygplats i Oslo ligger nästan öde, men kontrollerna är rigorösa där, vittnar Freja Alwarsdotter. Foto: Privat

De hade redan packat en del men det var knappt om tid och inte lätt att bestämma sig för vad man ska ta med när man inte vet när eller ens om man kommer att kunna återvända till sitt hem.

Flyget som var chartrat av danska myndigheter i ett samarbete med Sverige och Norge, avgick på skärtorsdagen.. Familjens biljett betalades av makens företag. Och Freja är imponerad av den hjälp de fick av UD och konsulatet personal.

– De ringde till och med från ambassaden för att tala om att planet var försenat!

Lång resa

Det blev en resa med mycket väntan och köande i rigorösa kontroller av pass och resedokument. Kockan nio på kvällen landade  de  i Danmark, Billund, berättar Freja.

Passagerarna var i första hand medborgare i Danmark, Norge och Sverige, men även EU-medborgare fick plats.

Freja Alwarsdotter och maken Nigel med sina polska vänner på flygplatsen i Lagos. Foto: Privat

– Min kompis som är polska och hennes man var med. Hon är gravid och behövde komma hem.

De polska vännerna steg av i Danmark, medan Freja och hennes familj fortsatte till Oslo. Dit kom de vid 02-tiden på natten och fördes tillsammans ned andra transferpassagerare till ett hotell där de fick vila över natten.

Ett äventyr

Klockan hann bli ett på natten mot påskdagen, innan de kunde pusta ut i sommarhuset i Bönhamn utanför Härnösand.

– Barnen är vana att resa, för dem var det ett äventyr. De var trötta men ändå glada att vara framme.

Nu sätter familjen sig i karantän i några veckor och hoppas att kunna jobba lite hemifrån och att barnen ska kunna börja skolan igen efteråt. Återgå till det lite mera normala helt enkelt.

Oviss framtid

– Det är konstigt och trevligt på samma gång. Vi kan gå på promenader,  det är skönt att kunna vara ute. I Lagos var vi bara i lägenheten.

Samtidigt tänker hon på framtiden, hemmet och jobbet i Lagos.

 – För mitt team är det stor skillnad om jag är i Lagos eller i Sverige. Allt är så oklart vi vet ju inte hur länge det varar, säger Freja Alwarsdotter.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply