FBI jagar våldsamma extremister inför presidentinstallationen – övningsceremoni ställdes in på grund av säkerhetshot | Utrikes


Den federala polisen FBI har uttryckt oro över nya protester som planeras i både Washington DC och delstatshuvudstäder runtom i landet. Nu har dessutom en övningsceremoni inför Joe Bidens presidentinstallation, som skulle hållas på söndag flyttats fram på grund av hotet.

– Vi vet att ni finns där ute och FBI-agenter kommer att hitta er, sa FBI-chefen Chris Wray under torsdagen under sitt första framträdande sedan attacken på Capitolium.

Hittills har amerikanska myndigheter identifierat fler än 200 misstänkta som deltog i attacken på Capitolium och gripit drygt 100 personer.

Liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Christopher Wray tiedotustilaisuudessa, jossa kerrotaan syytteistä Kiinan "operaatio Kettujahtiin" liityen. Wrayn kasvoilla on suojamaski.
FBI-chefen Chris Wray uppmanar extremister att hålla sig hemma under installationsdagen.
Liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Christopher Wray tiedotustilaisuudessa, jossa kerrotaan syytteistä Kiinan “operaatio Kettujahtiin” liityen. Wrayn kasvoilla on suojamaski.
Bild: Sarah Silbiger / EPA
Christopher Wray,FBI (artist)

Tiotals personer som fanns på en lista över misstänkta terrorister ska dessutom ha befunnit sig i Washington under attacken. De flesta ska ha varit högerextrema associerade med vit makt-rörelser.

FBI-agenter jagar nu tusentals personer för att både kunna åtala personer som deltog i kravallerna den sjätte januari och för att kunna hindra att liknande våldsamma protester sker i samband med Bidens presidentinstallation på onsdag.

Totalt har FBI fått ta emot mer än 140 000 tips från allmänheten.

Rådet till extremister: Stanna hemma

Enligt Wray har FBI aldrig tidigare mött en operation av samma skala. Han talade direkt till sådana personer som ännu överväger att delta i någon typ av demonstrationer.

– Mitt råd till personer som funderar på att delta i våldsamma protester är att stanna hemma. Se vad som händer med dem som vi gripit för intrånget i Capitolium, sa han.

Två personer i full mundering står och vaktar en vit myndighetsbyggnad.
FBI har fått 140 000 tips från allmänheten om stormningen av Capitolium.
Två personer i full mundering står och vaktar en vit myndighetsbyggnad.
Kapitolium,Capitolium,USA:s nationalgarde,Washington

FBI varnar också för att risken för attacker under Bidens presidentinstallation, men också under resten av året har ökat.

FBI menar att extremister ser stormningen av Capitolium som en stor framgång och nu känner sig uppmuntrade att utföra liknande attacker.

– Vi håller nu personer som kan tänkas planera attacker under uppsikt, sa FBI-chefen Wray.

Säkerhetspådraget i huvudstaden enormt

Säkerhetsarrangemangen i den amerikanska huvudstaden inför Bidens installation är rigorösa.

En övningsceremoni inför Joe Bidens installation som skulle genomföras på söndag har nu flyttats framåt på grund av säkerhetsskäl.

En man i blå kostym och blå slips står vid ett podium, bakom honom syns två amerikanska flaggor. Till vänster en kvinna i granitgrå kostym och svart munskydd. Hon sitter på en stol.
Joe Biden blir USA:s 47:e president.
En man i blå kostym och blå slips står vid ett podium, bakom honom syns två amerikanska flaggor. Till vänster en kvinna i granitgrå kostym och svart munskydd. Hon sitter på en stol.
Bild: STELLA Pictures / ddp
Joe Biden,Kamala Harris,USA

Traditionellt reser hundratusentals personer till Washington inför installationen, men på grund av coronaviruset har man tvingats minska festligheterna.

21 000 personer ur Nationalgardet är kallade till Washington inför presidentinstallationen.

Källor: CNN, Reuters, Politico, New York TimesSource link

Be the first to comment

Leave a Reply