Finland agerade annorlunda än Sverige efter positiva coronatesterna – chefstränaren Pasanen: “Myndigheterna tyckte att vår bubbla fungerat bra” | Sport


Förutom de två personer som gav ett positivt snabbtest för Covid-19 har inga andra medlemmar av det finländska laget isolerats i Val di Fiemme. I det svenska laget är däremot ett antal personer isolerade efter Linn Svahns positiva coronasvar. ”Just nu ser det ut som att resten av laget kan fortsätta på touren normalt”, säger Finlands chefstränare Teemu Pasanen till Yle Urheilu.

Torsdagens stora nyhet från Tour de Ski är att två icke namngivna medlemmar av det finländska laget, samt den svenska stjärnan Linn Svahn fått positiva svar på sina antigentester för coronaviruset. Resultaten från PCR-testerna är ännu inte klara.

På den svenska sidan reagerade man genom att isolera ett antal personer som varit i närheten av Svahn den senaste tiden. Om Svahns PCR-test också är positivt så är det inte uteslutet att Sverige drar sig ur touren.

– Vi kan inte utesluta nånting. Vi måste ha full information kring testresultaten, sen får vi göra en utredning efter att vi vet resultaten, sa landslagsläkaren Per Oskarsson på en presskonferens.

Oskarsson påminde om att snabbtesterna inte alltid stämmer. Finlands förbundskapten Teemu Pasanen är inne på samma linje.

– Antigentesterna har varit aningen opålitliga. Därför vill arrangörerna och hälsomyndigheterna bekräfta läget med hjälp av PCR-tester, berättar Pasanen för Yle Urheilu.

Finländska bubblan fick beröm

Enligt den finländske chefstränaren har man blivit lovade att få svar på torsdagskvällen. Pasanen beskriver snabbtesternas resultat som ”svagt positiva” och uppger att duon i fråga inte uppvisat några symptom.

Inte heller Linn Svahn uppgavs ha haft några symptom. I det svenska laget isolerade man en rad personer som varit i närheten av damstjärnan – i Finlands längdlandslag är ingen isolerad förutom de två som gav positiva testsvar.

– Myndigheterna gick igenom varje medlem i vårt lag separat. De konstaterade att vår verksamhetsmodell och bubbla fungerat så bra att vi kan fortsätta normalt, rapporterar Pasanen.

Chefstränaren menar att Finland måste ta sig en funderare om fortsatt deltagande på touren ifall PCR-testerna också är positiva.

Teemu Pasanen pustar.
Teemu Pasanen.
Teemu Pasanen pustar.
Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.
längdskidåkning,Världscupen i längdåkning,Teemu Pasanen

Är de som inte är isolerade alltså fria att röra på sig även ifall om testerna förblir positiva?

– Tydligen, eftersom myndigheterna annars nog skulle ha isolerat oss redan. Nu ser det ut som att resten av laget kan fortsätta på touren normalt. För de två berörda personerna beror framtiden på resultaten från PCR-testerna.

Pasanen vill inte gå in på namn, och inte heller ta ställning till om det handlar om idrottare eller landslagspersonal.

Tour de Ski fortsätter med masstarter i i Val di Fiemme i morgon. Sändningen från herrloppet börjar klockan 16.05 i TV2 och Arenan. Damernas tävling startar klockan 16.30.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply