Finland är alltför bilberoende, säger OECD – och fyra andra nyheter du inte vill missa – Inrikes – svenska.yle.fi


God morgon! Här är fem nyheter att starta måndagen med.

Finland får kritik av OECD för alltför stort fokus på elbilar

Finland har ambitiösa klimatmål, men måste jobba hårdare för att nå dem, det slår Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD fast i en ny rapport.

En av sektorerna som Finland får kritik för är trafiken: vi har ett alldeles för stort bilberoende.

Att det gäller de som bor i glesbygd med långa transportsträckor är en sak, men bilberoendet är stort också för de 55 procent av Finlands befolkning som bor i tätorter, säger OECD.

Finland fokuserar för mycket på elbilar och för lite på att minska på behovet av att alls äga en egen bil. Bland annat avgiftsfri parkering på arbetsplatser och kravet på parkeringsplatser vid nybyggen är politik som stöder privatbilism och borde avvecklas, anser organisationen.

Coronavaccinerna har räddat minst 1 500 människoliv under hösten

Utan det skydd som coronavaccinerna ger oss skulle fem gånger fler ha dött i covid-19 under hösten, visar beräkningar kring epidemiläget i Finland som Svenska Yle har gjort.

Jämförelsen granskar antalet dödsfall bland vaccinerade jämfört med ovaccinerade under perioden september till november. Under perioden dog 360 personer i Finland efter att ha smittats av coronaviruset – men enligt analysen kunde det ha varit 1 500 fler utan vaccinerna.

En illustrerande huvudbild på coronavaccin och människosiluetter i två olika färger.

Bildtext

Coronavaccinerna har i praktiken haft stor betydelse och räddat många liv.

Bild: Yle/Benjamin Suomela

Tom Britton som är professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet gillar uträkningarna.

– Jag tycker de är väldigt intressanta och pedagogiska. Man ser hur det hade gått om vi inte hade haft några vaccinerade. Då hade det blivit många fler dödsfall, säger han.

Undervisningsminister Li Andersson: Kommunerna får förlänga jullovet om de anser det nödvändigt

Kommunerna har möjlighet att förlänga skolornas jullov, om de anser det vara nödvändigt med tanke på coronaläget, säger undervisningsminister Li Andersson.

Lärarfacket OAJ vill däremot inte ha förlängt jullov utan skulle hellre föredra undervisning på distans, ifall epidemiläget är så dåligt att närundervisning inte kan ordnas.

Li Andersson tror inte att det blir en nationell rekommendation om distansundervisning i skolorna efter jullovet. Regeringen ska se över coronarestriktionerna imorgon.

Håll dig uppdaterad kring coronaläget med hjälp av vår uppföljning.

Li Andersson

Bildtext

Li Andersson påminner om att kommunerna själva kan bestämma om de vill förlänga jullovet med sex skoldagar om coronaläget motiverar det.

Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Många får sitt första sommarjobb via kommunen

Snart är det dags för unga att söka sommarjobb, och urvalskriterierna intresserar många. En del kommuner lottar ut sina jobb medan andra försöker välja de mest motiverade ungdomarna.

Raseborgs stad har 100 sommarjobb att erbjuda för nästa år, en ökning med 25 jobb efter fjolårets sparåtgärder. Av jobben är knappt hälften öronmärkta för ungdomar under 18 år.

En bild på två händer som placerar en blomma i en rabatt. Runtomkring finns mylla och gräs och i mitten en rad av blommor. Trädgårdshandskarna är av plast och gula.

Bildtext

Många ungdomar får sina första sommarjobb inom städernas parkavdelningen.

Bild: Anna Björkqvist / Yle

Enligt Raseborgs personalchef Johan Nylund är det många som söker jobben, vilket innebär att de flesta blir utan.

– Varje år kommer det frågor till mig om urvalskriterier och hur vi anställer. Det råkar sig säkert så att en del ungdomar får jobb flera år i streck på olika enheter medan andra kanske aldrig får. Det är svårt att ha någon riktig rättvisa i det här, säger Nylund.

Vänsterkandidaten Gabriel Boric överlägsen vinnare i Chiles presidentval

I Chile står det nu klart att vänsterpolitikern Gabriel Boric blir nästa president.

Med 56 procent av rösterna vann han tydligt över sin ultrakonservativa rival, José Antonio Kast, som fick nöja sig med 44 procent.

Så fort resultatet stod klart utbröt stort firande på gatorna i Santiago.

Söndagens presidentval hade beskrivits som det mest polariserande och det viktigaste valet i Chile sedan demokratin återinfördes där 1990. Resultatet var svårt att förutspå, speciellt eftersom opinionsmätningar inte var tillåtna under de två sista veckorna före valet.

Gabriel Boric höll ett tacktal där han utlovade sociala reformer.

Bildtext

Gabriel Boric höll ett tacktal där han lovade att göra slut på det privata pensionssystemet.

Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det är kallt och lokalt förekommer enstaka snöbyar.

Temperaturen i landets södra och mellersta delar är mellan -5 och -15 grader, i norr mellan -12 och -25. Den måttliga nordliga vinden gör kylan bitande.

På sjödistrikten varnas för hård, nordlig till nordostlig vind på upp till 15 meter per sekund.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply