Finland först med att slopa begränsningarna för evenemang, andra länder i Norden är striktare – infektionsläkare vid HUS: Tvång att använda ansiktsskydd borde övervägas | Inrikes


I helgen luckras också de sista restriktionerna upp för evenemang i Finland. Vår kartläggning visar att de övriga nordiska länderna väljer en striktare linje. Överläkare Veli-Jukka Anttila vid HUS avråder personer i riskgruppen från att genast rusa iväg på stora konserter när det blir möjligt.

På lördagen, den första augusti, lättar Finland på en av sina sista stora samhälleliga restriktioner, då offentliga evenemang för över 500 personer blir tillåtna både inom- och utomhus, förutsatt att riktlinjer för hygien och säkerhetsavstånd följs.

En uppluckring är möjlig, eftersom coronaläget i vårt land konstateras vara lugnt – antalet bekräftade nya fall av coronasmitta är nere på högst tio per dygn.

Infektionsöverläkare Veli-Jukka Anttila vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt säger att de eventuella effekterna syns med fördröjning, men utgör en klar risk, särskilt då åtgärden sammanfaller med att rekommendationen om distansarbete upphör och skolans hösttermin inleds.

Han påminner om vårens konserter, där coronapositiva evenemangsbesökare smittade ner många i publiken.

– Vi har erfarenhet av att en konsert kan leda till att nästan tio coronapatienter tagits in på sjukhus. Då talar vi endast om personer som blivit svårt sjuka, det innebär att långt fler måste ha smittats, konstaterar Anttila.

Hundra kan smittas på en stor konsert

Han uppskattar en stor konsert med coronainfekterade i folkmassan – där flera tusen människor står tätt intill varandra i flera timmar – mycket väl kan ge upphov till kring hundra nya fall.

Borde man överväga tvång på att använda ansiktsskydd vid stora publikevenemang?

– Absolut. Särskilt om smittofallen börjar öka.

Personer med grundsjukdomar och andra i riskgruppen borde överväga om det verkligen är fiffigt att besöka större evenemang, menar Anttila.

– Man gör klokt i att överväga att frivilligt undvika sådana samlingar än så länge. Om du trots allt går, skulle jag säkert rekommendera användning av ansiktsskydd.

En person med plasthandskar på sig sätter ett provrör in i en plastpåse. På en lapp står det "covid-19-epäilty".
Vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt följer man med läget när evenemangsrestriktionerna luckras upp.
En person med plasthandskar på sig sätter ett provrör in i en plastpåse. På en lapp står det “covid-19-epäilty”.
Bild: Lehtikuva
coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Coronavirusutbrott 2019-2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,positiva resultat från provet för coronavirus,coronaprov

Enligt Veli-Jukka Anttila har sjukvården emellertid goda förutsättningar att reagera på möjliga smitthärdar vid större evenemang i samband med att personer med coronasymptom kommer in för test och smittorna spåras.

– Förstås är det omöjligt att nå ut till alla som besökt en teaterföreställning eller gått på opera. Men de här fallen brukar komma ut i offentligheten, vilket sannolikt får fler personer att gå på test, säger han.

Anttila rekommenderar att den som hör om att coronasmitta uppdagats vid ett evenemang som hen besökt överväger att använda ansiktsskydd på offentliga platser och undviker publikevenemang. Men han litar på finländarnas sunda förnuft.

– Vi får se hur läget utvecklas, men jag tror att finländarna är disciplinerade. De förstår allvaret och hur lätt viruset smittar, säger Anttila.

Trots att coronasituationen är stabil på de flesta håll i Norden, väljer våra grannar Norge, Danmark och Island att hålla fast vid sina restriktioner för sammankomster.

Så här ser läget ut i Norden och på andra håll just nu:

Norge – högst 200 får samlas

 • Från och med mitten av juni har evenemang med upp till 200 deltagare varit tillåtna, förutsatt att människor kan avstånd och ta hand om hygienen.
 • Festivaler, sportevenemang och andra stora folksamlingar med över 500 deltagare är förbjudna åtminstone till den 1 september.
 • Restauranger och klubbar får ha öppet normalt, men måste se till att besökarna kan hålla säkerhetsavstånd på minst en meter.
 • Människor rekommenderas att inte samlas i grupper över 20, ens utomhus.

9 150 bekräftade coronafall, 255 dödsfall.

Norsk polis kollar bilisternas id i juli vid finlands och Norges gräns.
I Norge blir man stoppad vid gränsövervakning vid Kilpisjärvi. Inga norska festivaler får äga rum före september.
Norsk polis kollar bilisternas id i juli vid finlands och Norges gräns.
Bild: Annu Passoja / Yle
gränsövervakning,Norge,Kilpisjärvi

Danmark – förbud mot grupper större än 500

 • Förbud mot folksamlingar på över 500 personer gäller till den sista augusti. Just nu får man samlas i grupper på 30 till 50 personer.
 • Restauranger och caféer är öppna som normalt, förutsatt att säkerhetsåtgärder gällande hygien och avstånd tas i hänsyn. Myndigheterna rekommenderar att fortsättningsvis undvika användningen av kollektivtrafik.
 • Nattklubbar och idrottshallar har hållit stängt över våren och sommaren, men planeras att öppna i början av augusti.

13 811 bekräftade coronafall, 613 dödsfall.

Skydda de mest sårbara, heter det på en skylt i coronavirusdrabbade Köpenhamn.
Festivalförbudet i Danmark innebär att de tillåtna folksamlingarna får omfatta 30 till 50 personer.
Skydda de mest sårbara, heter det på en skylt i coronavirusdrabbade Köpenhamn.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press
Danmark,coronavirus

Island – än så länge ligger begränsningen på 500

 • Tillsvidare är begränsningen för sammankomster 500 personer, men från och med den 4 augusti kommer siffran att höjas till 1000.
 • Island har nästan återgått till det normala, med öppna restauranger, caféer och barer. Dock måste man fortfarande visa hänsyn till socialt avstånd.

1 857 bekräftade coronafall, 10 dödsfall.

Sverige – maximalantalet 50 gäller också utomhus

 • Tillställningar med mer än 50 deltagare är tillsvidare förbjudna, också utomhus. Det omfattar bland annat idrottstävlingar, konserter, teaterföreställningar, mässor och konferenser. Polisen kan ställa in eller skingra upp grupper som bryter mot bestämmelserna.
 • Restauranger får hålla öppet, men ett begränsat antal kunder och under regler för avstånd och hygien. Endast bordsservering är tillåten.
 • Det råder nationellt besöksförbud på äldreboende.
 • Skolor och universitet planeras återgå till närundervisning när höstperioden inleds.

79 494 bekräftade coronafall, 5 702 dödsfall.

Ungdomar i Malmö 26.5.2020
Allmänna sammankomster och offentliga evenemang i Sverige får ha maximalt 50 deltagare.
Ungdomar i Malmö 26.5.2020
Sverige,Malmö,coronavirus,ungdomar

På andra håll i Europa

 • I Spanien, där läget redan hann verkade bli bättre, är samlingar på över 10 personer förbjudna. Klubbar, biografer och teatrar måste hålla stängt, medan restauranger får betjäna hälften av sin kundmängd.
 • I Italien har affärer, barer och museum fått öppna, men folksamlingar är inte tillåtna. Människors kroppstemperatur kan mätas på allmänna platser, så som på flygplatser och restauranger.
 • I Frankrike samlingar på fler än tio personer förbjudna och större offentliga evenemang på fler än 5 000 personer väntas vara tillåtna tidigast i september. Restauranger och museer har haft öppet sedan början av juni, med begränsade kundmängder. Nattklubbarna är tillsvidare stängda.
Människor bär munskydd i Aten 29 juli
Hotell, museer, gym och restauranger har öppnats gradvis i Grekland.
Människor bär munskydd i Aten 29 juli
Bild: AFP / Lehtikuva
Grekland,Aten,Coronavirusutbrott 2019-2020,COVID-19

 • I Irland får 50 personer samlas inomhus och 200 utomhus. Önationen planerade att öppna sina barer i mitten av juli, men får vänta till 10. augusti, eftersom antalet coronafall igen ökat.
 • I Grekland får 500 personer som mest samlas på stranden. Hotell, museer, gym och restauranger har öppnats gradvis i juni.
 • Belgien utökade storleken på tillåtna folksamlingar från 5 till 15 personer. Inom ramen för offentliga evenemang får 100 människor delta inomhus och 200 utomhus, efter en åtstramning av reglerna då smittokurvan åter började peka uppåt.
 • I Schweiz är evenemang för fler än 1 000 personer förbjudna till slutet av augusti, och regeringen överväger att förlänga förbudet ända fram till år 2021.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply