Finland kan gå miste om flera miljoner euro ifall Uefa skjuter upp fotbolls-EM – men det är ändå den sannolika lösningen: ”Mycket som tyder på det” | Sport


På tisdag väntas det europeiska fotbollsförbundet Uefa besluta om fotbolls-EM kan genomföras som normalt eller om turneringen måste flyttas framåt. Då de europeiska toppligorna alla tryckt på bromsen är det sannolikt den enda lösningen, medger också Ari Lahti.

Kommer fotbolls-EM 2020 att kunna genomföras som planerat?

Det är den stora frågan som Fotbollsfinland tvingats ställa sig själv efter att coronavirusepidemin fått fotbollsliga efter fotbollsliga på fall.

Italienska Serie A var först ut med att sätta stopp för allt spel. Bundesliga, La Liga, Ligue 1 och Premier Leauge hakade på kort därefter.

I dagsläget är endast de ryska och turkiska fotbollsligorna i Europa som spelar matcher som normalt.

Men vad innebär det här för fotbolls-EM? I teorin ska de nationella ligorna inte inverka på internationella turneringar. Men i praktiken kommer de nu att göra det.

De flesta ligorna har redan uttryckt sin önskan om att kunna slutföra säsongen efter ett uppehåll. Blir uppehållet en månad långt – som många förväntar sig i dagsläget – kan säsongen också bli upp till en månad längre.

– Och med tanke på det är det ganska sannolikt att fotbolls-EM också kommer att skjutas upp. Det är alltså mycket som tyder på det. Det blir svårt för ligorna att hinna spela klart innan landslagen samlas före EM, säger Bollförbundets ordförande Ari Lahti för Yle Urheilu.

Ari Lahti.
Ari Lahti.
Ari Lahti.
Bild: Markku Ojala/All Over Press
Ari Lahti

Enligt det ursprungliga spelschemat skulle Premier League till exempel spela sin sista omgång den 17 maj. Fotbolls-EM kör igång den 12 juni. Dessutom ska de sista EM-platserna avgöras via Nations League innan det.

Det innebär att ligorna skulle ha någon vecka på sig att avverka samtliga matcher som inhiberas nu.

Dessutom är det inte alls uteslutet att coronaepidemin fortfarande skulle pågå i juni och således tvinga Uefa att hålla publiken borta från arenorna.

– Själv ser jag ogärna att vi spelar inför tomma läktare, säger Lahti.

Ett år eller bara några månader?

Alternativen då? Enligt den franska tidningen L’Equipe kommer Uefa sannolikt att skjuta upp EM med ett år. The Telegraph rapporterade i sin tur att ett annat alternativ är att turneringen skulle spelas i december.

– Det låter svårt att genomföra med tanke på att ligorna pågår som normalt då. Det finns förvisso inga lätta lösningar, men jag litar på att fotbollssamfundet kommer fram till något och att EM kan spelas i något skede, säger Lahti.

– Men vi vet mera efter mötet på tisdag. Styrelsen kommer säkert med ett konkret förslag, men de kan också vilja höra vad medlemsnationerna säger först, tillägger han.

Lahti kommer själv att ta del av mötet på tisdagen i egenskap av ordförande för Bollförbundet. På agendan står också ekonomiska frågor.

Herrarnas fotbolls-EM kan påverkas av coronaviruset.
EM-pokalen.
Herrarnas fotbolls-EM kan påverkas av coronaviruset.
Bild: Alamy / All Over Press
Uefa

Det står redan klart att Uefa – hur det än går – kommer att förlora pengar på affären.

– Man har budgeterat en vinst på ungefär en miljard euro för fotbolls-EM. Oberoende hur långt fram i tiden man flyttar fram turneringen så går förbundet klart på minus, säger Lahti och förklarar:

– Av miljarden är vår andel ungefär 20 miljoner euro. Så procentuellt drabbar alla förluster oss lika mycket som alla andra. Det handlar om en summa som skulle ha betalats åt oss över de fyra kommande åren.

Finland skulle också ursprungligen spela två träningsmatcher i mars, men bortamatcherna mot Tjeckien och Frankrike kommer sannolikt att flyttas fram.

– Vi har inte tagit några slutliga beslut, men det är ytterst osannolikt att de här matcherna kunde spelas som planerat, säger Lahti.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply