Finland laddar inför VM-kvalet på ovant sätt – landslaget samlas för läger i två länder | Sport


Coronaviruset påverkar Finlands handbollsdamer i uppladdningen inför VM-kvalet. Förbundet har nu bestämt att höstlägret kommer att delas så att en del av spelarna tränar i Sverige och resten i Finland. Vi ville hålla lägret och kunde inte flytta det, säger förbundskaptenen Tomas Westerlund.

Finlands landslagsdamer kommer att ha ett läger inför den första VM-kvalrundan i december. Lägret ordnas i månadsskiftet september–oktober, men spelarna kommer inte att samlas på samma ställe.

På grund av coronaviruset och reserestriktionerna delar man upp lägret, meddelar Handbollsförbundet. De som spelar klubbhandboll i Sverige samlas för ett läger i Kristianstad, medan de inhemska ligaspelarna håller sitt läger i Kisakallio.

Förbundskaptenen Tomas Westerlund leder lägret i Sverige, medan Ken Sirenius och Vanja Radic basar över spelarna i Finland.

– Vi kom fram till detta arrangemang då vi hörde att karantänsbestämmelserna fortfarande är i kraft. Vi ville hålla lägret och kunde inte flytta det. I Sverige kommer vi att ha nio spelare och vi ska också träna med Kristianstads lag.

– Nästa gång vi träffas är det dags för kval om den turneringen kan genomföras som planerat, säger Westerlund i ett pressmeddelande.

Nya spelare får chansen

I Kisakallio kommer 16 spelare att samlas, och bland dessa finns nya namn som Stella Bruncrona, Linnea Harms och Petra Gostowski.

– Vi ville också ge fler än de 16 främsta chansen. Vi har bjudit in några unga framtidslöften och några som är nära en landslagsplats, säger Ken Sirenius.

Tyngdpunkten under landslagslägret kommer att vara den taktiska biten.

– Det är inte idealiskt med två skilda läger men vi måste försöka hitta den bästa möjliga lösningen i denna utmanande situation, säger Sirenius.

I den första omgången av VM-kvalet kommer Finland att möta Turkiet och Portugal. De två bästa lagen går sedan vidare till nästa fas.

Grupp 1 (Kristianstad):

MV Linnea Back, OV Helsingborg
MV Wilhelmina Wolff, IFK Örebro
Emma Aarnio, VästeråsIrsta
Nicolina Fredriksson
Lotta Kulju, Boden Handboll
Ellen Norrgrann, Nacka HK
Annika Näräkkä, Tyresö
Ellen Voutilainen, Skuru IK
Malin Wilén, Tyresö

Grupp 2 (Kisakallio):

MV Stella Bruncrona, SIF
MV Roosa Niemi, HIFK
MV Kira Itkonen, Dicken
Ingrid Degerth, KyIF
Jessika Gammals, Dicken
Petra Gostowski, HIFK
Erica Gustafsson, SIF
Linnea Harms, GrIFK
Malena Heikkinen, Dicken
Johanna Hilli, GrIFK
Ella Holopainen, HIFK
Jessi Laasio, KyIF
Anna Lindholm, Dicken
Annina Nyholm, HIFK
Emilia Valkamo, Dicken
Ida Väyrynen, HIFKSource link

Be the first to comment

Leave a Reply