Finland öppnar för resor till och från 28 länder och restaurangerna får hålla öppet dygnet runt – se vad som gäller från och med måndag | Utrikes


Man håller ändå fast vid att högst 500 personer får samlas för tillställningar och man rekommenderar distansarbete, skriver Yle Uutiset.

Finland öppnar på måndag gränsen mot ytterligare 17 europeiska länder och lättar på reserestriktionerna till 11 länder utanför Europa. Man slopar också restaurangernas restriktioner som gäller öppethållningstider, servering och kundmängd.

En del restriktioner som tillsatts på grund av coronaviruset lever ändå kvar. Samlingar på över 500 personer är i regel förbjudna framtill 1 augusti. Också rekommendationen som gäller distansarbete gäller framtill början av augusti.

Finland öppnar på måndag gränsen mot 17 länder i Europa

Gränsen öppnar till 12 länder i Schengenområdet: Belgien, Grekland, Italien, Liechtenstein, Malta, Nederländerna, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Dessutom avvecklar man reserestriktionerna till Cypern, Irland, Andorra, San Marino och Vatikanen.

Det här innebär att man från och med måndag kan resa fritt mellan Finland och de här länderna.

Redan 15 juni öppnade man gränsen till länder i Norden och Baltikum, närmare bestämt Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen.

Reserestriktioner gäller fortfarande en del Schengenländer – Bulgarien, Kroatien, Rumänien, Storbritannien och Monaco. Till de här länderna är det möjligt att resa för arbetsresor eller annan nödvändig trafik.

Gränsen öppnar inte mot till exempel Sverige, på grund av smittoläget i landet.

– Vi tror att många förstår när läget i Sverige är som det är, säger premiärlöjtnant Jari Rantala vid Torneå och Haparandas gränsövergångsställe.

Enligt Rantala har ett femtiotal från Sverige varje dag under våren tvingats vända om eftersom de inte haft tillräcklig orsak för att få passera gränsen.

Från och med i morgon får man åka över gränsen i ärenden som gäller släkt och familj samt stora köp som berör egendom.

Resor till 11 länder utanför Europa

Finland har också lättat på reserestriktionerna till Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Nya Zeeland, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Tunisien, Uruguay och Kina.

Finländarna kan nu resa till de här länderna utan att det ställs krav på frivillig karantän. Resemålen kan dock ha egna restriktioner för finländare som anländer till länderna.

Också från de här länderna godkänner man arbetsresor och annan nödvändig trafik.

De här länderna hittar man också på EU-kommissionens lista över så kallade gröna länder. Kommissionen rekommenderar att man öppnar för resor till de här länderna, men den slutliga beslutsmakten har medlemsländerna själva.

På den gröna listan finns länder som Finland ännu inte öppnar resandet till, Kanada, Marocko, Serbien och Montenegro, eftersom mängden nya coronavirusfall fortfarande är för stor.

Dessutom tillåter Finland bärplockare att på vissa grunder komma till Finland.

Utrikesministeriet rekommenderar fortfarande att man undviker onödiga resor till länder dit begränsningarna inte har upphört. Regeringen gör en ny bedömning av reserestriktionerna med ungefär två veckors mellanrum.

Artikeln baserar sig på Matkailu avataan 28 maahan ja ravintolat saavat olla auki kellon ympäri – katso, mitkä rajoitukset muuttuvat maanantaina skriven av Reeta Niemonen. Texten är bearbetad och översatt av Anna Björkqvist.Source link