Finlands längdtränare såg att bubblan i Ruka inte fungerade – Fis-chefen ifrågasätter nordiska ländernas bojkott: “Vi behöver solidaritet” | Sport


Bubblan i Ruka uppfyllde inte förväntningarna – och nu saknar resten av årets världscuptävlingar på skidor nordisk representation. Hos Fis kan man inte dölja besvikelsen. ”Jag får inte ihop varför de tar det här beslutet”, kommenterar förbundets marknadsdirektör Jürg Capol.

Först gick det norska längdlandslaget ut med att man inte kommer att delta i tävlingarna i Davos och Dresden. På onsdagen var det Finlands och Sveriges tur att komma med samma besked.

Finlands olympiska kommittés överläkare Maarit Valtonen konstaterade i samband med beslutet att attityderna gentemot coronaviruset varierade anmärkningsvärt mycket vid världscupöppningen i Ruka.

Finska längdlandslagets chefstränare Teemu Pasanen hade hunnit vara i kontakt med både hälsovårdsexperter, samt kollegor i Norge och Sverige, förrän beslutet togs.

– Vi kom tillsammans med lagledningen och läkarna fram till att det i nuvarande situation inte är klokt att resa till Centraleuropa. Vi gjorde beslutet med hälsan i åtanke, riskerna till smitta är för stora, förklarar Pasanen för Yle Urheilu.

Även de finländska idrottarna fick säga sin åsikt.

– Några större motreaktioner har det i alla fall inte varit, snarare tyckte man att det var ett smart beslut. Vi ska nu försöka få så bra inhemska träningsmöjligheter som möjligt för alla, vi fokuserar på VM i form av en träningsperiod.

”Hörde rykten om att vissa besökt centrum – utan ansiktsskydd”

Pasanen ger beröm åt arrangörerna i Ruka, men håller med Valtonen om att alla inte var beredda att följa ”bubblans” regler.

– Alla följde inte de gemensamma spelreglerna omsorgsfullt, och då är risken att smittan sprider sig i lagen.

Yle Urheilus expert Sami Jauhojärvi har också nåtts av trista rykten från helgen.

– Jag hörde rykten om att vissa medlemmar av utländska lag hade besökt affärer i centrum av Kuusamo, utan ansiktsskydd. I så fall har ju coronabubblan inte hållit på det sätt som arrangörerna instruerat om, berättar Jauhojärvi.

Sami Jauhojärvi.
Sami Jauhojärvi är expert för Yle Urheilu.
Sami Jauhojärvi.
Bild: Yle/Tomi Hänninen
Sami Jauhojärvi,längdskidåkning

Pasanen menar att de nordiska länderna följde bestämmelserna noggrant. Kerttu Niskanen hörde åkarna mest berömma arrangemangen under premiärhelgen.

– Jag hörde först i går kväll att alla inte hade följt reglerna och att vissa hade brutit mot bubblan. Det var en överraskning, för jag upplevde det som att allt fungerade och alla höll sig till bestämmelserna, säger Niskanen.

Kerttu Niskanen var sexa i Ruka.
Kerttu Niskanen.
Kerttu Niskanen var sexa i Ruka.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kerttu Niskanen

Niskanen håller med läkarna

Chefstränaren Pasanen poängterar att Finland, Norge och Sverige vill att alla lag ska ta till sig bubblan på allvar, ifall man ännu vill ordna lopp i år.

– Bubblan måste kunna ordnas bättre, så att alla som är där förbinder sig med i den.

– Det här var första gången som den var i bruk. Det fanns många bra saker med den, men det finns ännu saker att förbättra, med tanke på VM.

Just Niskanen köper landslagets val.

– Det var säkert rätt beslut. Läkarna tycker att det inte är smart att åka dit, så då finns det inte så mycket mer att säga.

Kritiken från Fis: ”Jag får inte ihop det”

Men inom Internationella skidförbundet Fis väcker de tre nordiska bojkotterna oro. Förbundets marknadsdirektör Jürg Capol betonar att alla nationer har rätt att välja om de deltar, men samtidigt efterlyser han solidaritet från landslagen.

– Vi behöver solidaritet. Om det inte ges så kommer det att bli svårt att hitta arrangörer i framtiden, säger Capol till SVT Sport.

– Jag menar, man reste till Finland men nu tar några enstaka individer det här beslutet. De tar inte ansvar för ekonomin, de tar inte ansvar gentemot de andra landslagen. De gör det förstås av medicinska orsaker, men i Norge tävlade man till exempel i Beitostölen en vecka innan världscupen utan att testa överhuvudtaget.

Jürg Capol talar i mikrofon.
Jürg Capol.
Jürg Capol talar i mikrofon.
Bild: imago images/Camera 4/ All Over Press
Jürg Capol

– Jag får inte ihop varför de tar det här beslutet. Var det dåligt i Ruka? Det kan jag inte säga, för jag var inte där. Men om så är fallet så kan man inte veta att det är så på nästa ställe. Jag kan inte argumentera mot en medicinsk person. Jag kan bara vädja till solidaritet gentemot de andra förbunden.

Enligt Capol drabbar de färska besluten arrangörerna hårdast.

– Nu går de miste om pengar för marknadsföring och media. Det innebär konkurs.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply