Fler kryssningsbiljetter säljs efter lättade reserestriktioner – Åland välkomnar svenska turister lagom till skördefesten | Inrikes


Samtidigt som många länder i Europa har tvingats ta till nya säkerhetsåtgärder med anledning av coronaviruset lättar Finland på reserestriktionerna. Rederier rapporterar om en ökning i antalet bokningar.

– Vi har inte sett en dramatisk förändring nu i helgen, men de framtida bokningarna har ökat, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

När Yle ringer upp Boijer-Svahnström befinner hon sig på Åland för Skördefesten, ett populärt evenemang som lockar besökare från fastlandet och Sverige.

En åländsk flagga i förgrunden, röda hus med vita knutar i bakgrunden.
Under coronakrisen har Åland har sett nya sorters turister: Förstagångsbesökare och människor som stannade längre än vanligt. Nu väntas en ökad mängd svenska gäster.
En åländsk flagga i förgrunden, röda hus med vita knutar i bakgrunden.
Åland

– Det är roligt att gränserna öppnar. Turismen är viktig för Åland, säger Niko Micklin som är kommunikations- och försäljningsansvarig på Visit Åland.

Han sitter vid havet och njuter av lugnet efter stormen Aila. Vädret blev vackert precis i tid för att välkomna svenska gäster.

– Jag tror inte att det endast är restriktionerna som styr resandet, utan pandemin. Vi behöver ha den under kontroll innan resandet kan återgå till det normala, säger Micklin.

Efter att under coronakrisen ha riktat all sin marknadsföring mot fastlandet vänder Åland blicken mot väst igen. Micklin hoppas på att se fler svenska besökare, men hur framtiden ser ut är oklart.

– Såklart räknar vi med en ökning och hoppas på en stor en, men det är svårt att uppskatta.

Niko Micklin.
– Det är viktigt för ålänningar att kunna besöka Sverige och röra sig fritt, säger Niko Micklin som är kommunikations- och försäljningsansvarig på Visit Åland.
Niko Micklin.
Bild: Belén Weckström/Yle
Åland,turism

Lördagens båtresenärer slår inte rekord

De exakta siffrorna för lördagens båtresenärer visar att trafiken mellan Finland och Sverige inte har fått en rivstart.

På lördagen har ett 50-tal svenskar rest till Finland och drygt 200 finländare åkt till Sverige med rederiets fartyg.

– Det är inte stora volymer, säger Boijer-Svahnström.

En blond kvinna i röd kavaj står på gatan under ett träd med tre stammar och blickar uppåt.
Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström säger att det är tryggt att åka båt. Rederiet har uppmärksammats för deras smittskyddsarbete mot coronaviruset.
En blond kvinna i röd kavaj står på gatan under ett träd med tre stammar och blickar uppåt.
Bild: ÅRTV
Åland,Johanna Boijer Svahnström

Ändå har 3 000 personer stigit i land på Åland för att delta i skördefesten. Evenemanget, som ordnas utomhus, uppfyller säkerhetskraven.

– Det är roligt att se folk i rörelse och glada miner. Skördefesten är viktig både för ålänningar och turismen, säger Niko Micklin.

Video: Nu lättar reserestriktionernaSource link

Be the first to comment

Leave a Reply