Fler ministrar i hetluften efter att ha ignorerat isoleringsrekommendationer – och andra nyheter att ha koll på – Inrikes – svenska.yle.fi


God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här torsdagsmorgonen.

Minister Lintilä på innebandymatch och Kaikkonen på fest efter Haavistos coronasmitta

Det är inte bara statsminister Sanna Marin som rört sig bland folk efter nyheten om kollegan Pekka Haavistos coronasmitta.

I medierapporter framkommer det nu att exponerade näringsminister Mika Lintilä i söndags var på innebandymatchen mellan Finland och Lettland – trots att han fått samma exponeringsinformation.

Försvarsminister Antti Kaikkonen har i sin tur varit på fest efter nyheten om exponeringen. Han deltog i de Centerungas 75-årsfest på söndagen. Läs mer här om hur de förklarar sig själva.

Mika Lintilä i Morgonettan.

Bildtext

Näringsminister Mika Lintilä hade varit i samma utrymme som kollegan Pekka Haavisto, likt Sanna Marin.

Bild: Petteri Sopanen / Yle

Regeringen vill ha covidintyg på arbetsplatser

Coronaläget fortsätter att vara dåligt. Statsminister Sanna Marin säger att det i nuläget inte är nödvändigt att dra i den så kallade coronanödbromsen, men att man intensivt följer med läget vid sjukhusen. Om läget där blir ohållbart kan strängare åtgärder bli aktuella.

Statsministern hoppas att covidintyget uppmuntrar fler att vaccinera sig. Marin och hennes ministerkollegor vill att intyget tas i bruk på alla arbetsplatser. För tillfället är de här planerna under juridisk utredning.

Här kan du följa med vår coronarapportering – vi uppdaterar artikeln med allt det senaste om virusläget.

covidintyg

Bildtext

Covidintyget används redan utbrett inom restaurangbranschen.

Bild: Lehtikuva

Flera demokratiaktivister dömda i rätten i Kina

Tre framstående demokratiaktivister har dömts för att ha deltagit i en otillåten minnesstund i Hongkong. Exakt vad de får för straff är oklart i nuläget, men det kan handla om längre fängelsestraff.

Rättegången är den sista i en rad rättsprocesser mot 24 aktivister som Kina vill tysta ner och göra till avskräckande exempel för andra oppositionella.

I praktiken har de fällande domarna ingen större betydelse eftersom alla tre dömda redan har fängslats för andra brott mot säkerhetslagarna.

Mediemogulen Jimmy Lai är en av Hongkongs mest kända antikinesiska demokratiaktivister.

Bildtext

Den fängslade mediemagnaten Jimmy Lai är den mest kända av de tre demokratiaktivisterna som dömdes i Hongkong.

Bild: /All Over Press

Ny beredskapsenhet lockar fler till Nylands brigad

Den nya beredskapsenheten vid Nylands Brigad har varit lyckad. Det konstaterar både brigadkommendören och beväringar som gått den allra första utbildningen. Allt fler har visat intresse för utbildningen.

Beredskapsenheten har lärt beväringar och personal att snabbt reagera på förändringar i säkerhet och krissituationer. De har lärt sig hjälpa till vid större olyckor, kriser och katastrofer men också övervaka kustområdet.

– Brigaden har en bättre enhet som kan jobba tillsammans med andra myndigheter. Den nya, utvecklade utbildningen är mångsidig och krävande, men jag skulle också säga att den är mycket intressant för våra beväringar, säger brigadkommendör Juha Kilpi.

Portättbild på brigadkommendör, kommodor Juha Kilpi, Nylands brigad. Han står ute i Syndalen, vinter. Bakom hav och man kan skymta några Jurmobåtar, öppet vatten.

Bildtext

Kommendör Juha Kilpi är nöjd med den nya enheten.

Bild: Tiina Grönroos / Yle

Fortsatt dödläge i förhandlingarna mellan Industrifacket och Teknologiindustrin

Förhandlingarna mellan ett av Finlands största fackförbund, Industrifacket, och Teknologiindustrins arbetsgivare står stilla. Det är i nuläget oklart när parterna kan samlas runt samma förhandlingsbord igen.

Industrifackets styrelse ska på fredag samlas för att “utvärdera helheten på nytt”. Parterna är inte överens när det kommer till lönefrågor – åsikterna är enligt parterna “långt ifrån varandra”.

Branschen har varit utan kollektivavtal sedan den sista november. Efter fredag borde det klarna vad som händer till näst i förhandlingarna.

Människor i skyddsvästar går runt i ett industrihus.

Bildtext

Industrifacket har meddelat att de anställda inte kommer jobba övertid från och med 19 december om man inte kommer med en lösning.

Bild: Alamy/All Over Press

Det blir mildare i landets västra del, men i övrigt fortsätter det att vara kallt. Det är mellan -5 och -15 grader i landets västra del. I sydvästra skärgården är temperaturen nära noll. Något tilltagande vind mellan syd och ost.

I öster och i norr är det mellan -12 och -30 grader. I Lappland kan det snöa lokalt. Svag till måttlig vind.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply