Flygen från Skopje fortsätter anlända till Åbo – alternativet ökar risken för smittspridning | Åboland


Då det första flyget från Skopje till Åbo anlände efter ett uppehåll på en månad testades 43 av de 49 passagerarna för coronaviruset. Testerna visade positivt för 7 av resenärerna. Hur kunde detta ske trots de säkerhetsåtgärder som tagits i bruk?

För att få flyga måste en passagerare visa upp bevis på att hen fått ett negativt coronatestresultat som tagits inom de senaste 72 timmarna.

Enligt Jane Marttila, som är expertläkare vid Åbo stad, kunde det vara frågan om att passagerarna smittats efter att testerna i hemlandet tagits och haft så lindriga symptom under själva resan att de inte själva nödvändigtvis varit medvetna om sitt tillstånd.

– Vi har inte fått information om att någon skulle ha visat allvarliga symptom under själva resan, säger Marttila.

Wizz Air kommenterar inte

Bolaget som flög rutten mellan Skopje och Åbo, Wizz Air, har ännu inte gett några kommentarer på händelserna.

Johan Själö, ledande sakkunnig vid transport- och kommunikationsverket Traficom, meddelade att de varit i kontakt med flygbolaget och att saken utreds som bäst. Själö utryckte också en förvåning över att så många positiva fall hittats på flyget.

– Det är något överraskande med tanke på de krav som ska ställas på passagerarna, uppger Själö.

Frågan många ställer sig är ifall flygbolaget också fortsättningsvis kommer att ha Åbo stads förtroende, då resenärerna även testas i Åbo trots att de redan friskförklarats på avreseorten.

Den tankegången är ändå inte berättigad enligt expertläkare Jane Marttila.

– Det har inte med flygbolaget att göra, utan testningen görs på alla resenärer som kommer från riskområden, säger Marttila.

Passagerare stiger på ett av WizzAirs rosa-lilafärgade flygplan på Åbo flygplats.
Coronaläget är fortsättningsvis avsevärt sämre i Nordmakedonien jämfört med Finland.
Passagerare stiger på ett av WizzAirs rosa-lilafärgade flygplan på Åbo flygplats.
Bild: Linus Hoffman/Yle
Wizz Air,Åbo flygplats,Åbo,flygplan,flygplatser,flygskam,trappor,flygfält,stegbil

Flera turer kommer sannolikt inte ställas in

Det är inte sannolikt att flera turer mellan Åbo och Skopje kommer att ställas in. Orsaken till detta är observationer som gjorts under den senaste månaden då rutten varit stängd.

Istället för att hindra passagerare från att ta sig till Åbo från riskområden så har det visat sig att resenärerna hittar alternativa rutter för att ta sig fram. Detta försvårar spårningen av smittkällorna.

– Traficom kan stoppa rutter för en tvåveckorsperiod, men då löper vi risken att passagerare från riskområden sprids ut på alternativa rutter, säger Johan Själö på Traficom.

Tills vidare fortsätter alltså trafiken, men Åbo stad kommer också att fortsätta att erbjuda testning och råd till de som anländer från Skopje och orter med liknande risknivå.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply