FM-ligan i amerikansk fotboll kör igång i slutet av juli – stora utmaningar trots den sena starten: ”Ösregnar det de där två dagarna är vi illa ute” | Sport


FM-ligan i amerikansk fotboll Vaahteraliiga kör igång den 30 juli, meddelade förbundet SAJL på måndagen. Ett välkommet besked för grenfolket – men det innebär inte att allt skulle vara frid och fröjd. Utmaningarna är fortfarande många.

– Vi hade förstås känt till beslutet redan en tid, men självklart är vi glada, säger Wasa Royals klubbchef Seppo Evwaraye till Yle Sporten per telefon på måndagsförmiddagen.

Några timmar tidigare kom SAJL med ett väntat besked: FM-ligan för herrar kör igång den 30 juli.

Ursprungligen skulle säsongen köra igång i maj, men på grund av coronaviruset meddelade förbundet redan tidigare att alla matcher på våren ställs in. Beslutet är nu att endast spela en enkel serie mellan lagen, alltså fem matcher i grundserien.

Slutspelet spelas som normalt. Efter två semifinaler avgörs ligatiteln i Lahtis i mitten av september.

SAJL har inte ännu meddelat hur matchprogrammet ser ut för bland andra damernas Vaahteraliiga samt både damernas och herrarnas division 1.

– Vi hoppas att epidemin har avtagit till den grad att man i slutet av juli kunde släppa in mer publik, säger förbundets ordförande Roope Noronen i ett pressmeddelande.

– Men samtidigt är det förstås fortfarande möjligt att läget förvärras och att hela säsongen ställs in, vilket förstås skulle vara väldigt tråkigt, säger Evwaraye.

För spelarna var det också ett välkommet besked.

– Alla är nog bara glada för att få spela en organiserad serie istället för bara träningsmatcher på hösten som också fanns på bordet. Det är alltid roligt att få tävla. Vi är tacksamma för det, säger den Vasabördige Helsingfors Roosters-cornerbacken Walter Vasanoja.

”Nervigt”

Det är i nuläget möjligt att arrangera publikevenemang för max 500 personer. Regeringen har redan tidigare lyft fram möjligheten att luckra upp på restriktionerna redan i juli, men inga beslut har fattats om det.

Vaahteraliigas publiksnitt låg i fjol på strax under 500 personer och för många lag är det alltså inte ett problem att ens arrangera matcher med de rådande restriktionerna. Men i Vasa är läget annorlunda.

– Även om vi hade ett dåligt år i fjol och inte punkterade 1000 personer på läktaren en endaste gång så var vårt snitt kring 600–700 åskådare per match, berättar Evwaraye.

– Då vi dessutom spelar på Karlsplan med en kapacitet på över 7000 personer så vill jag nog så till vida hålla med fotbollsfolket att det känns tokigt att inte kunna ha mer än 500 personer där, tillägger han.

Seppo Evwaraye är eldsjälen bakom Wasa Royals.
Seppo Evwaraye.
Seppo Evwaraye är eldsjälen bakom Wasa Royals.
Bild: Yle/AnnaWikman
Seppo Evwaraye,amerikansk fotboll,wasa royals

Det är ingen hemlighet att FM-ligalagen till stor del litar på publikintäkterna för att få ekonomin att gå runt. Det gäller inte minst i Vasa där publiksnittet alltså hör till de bästa i hela ligan.

– Det är en instrumental inkomst för oss. Vi följer förstås med läget, men själv tror och hoppas jag på att vi inte ska behöva trixa till det för att få in så mycket publik som möjligt den 1 augusti då vi inleder säsongen, säger Evwaraye.

– Men visst är det nervigt. Vi har tagit ett principbeslut att inte kräva att säsongkortsinnehavare ska betala något extra. Samarbetspartners har sagt att de inte kan lägga pengar på sponsorering då de permitterar folk, vilket vi förstås förstår, fortsätter han.

På grund av att Royals slutade i den nedre halvan av tabellen den förra säsongen fick de nöja sig med att spela bara två hemmamatcher i grundserien i år: mot Borgå Butchers den 1.8 och mot Seinäjoki Crocodiles den 14.8.

– Framför allt Botnia Bowl mot Seinäjoki är en viktig match för oss. I fjol hade vi 980 åskådare på den matchen. Vi kan bara hoppas att det kommer rekordmycket publik. Men inte är det givet. Ösregnar det de där två dagarna så kan vi vara illa ute, säger Evwaraye.

”Måste bara lita på att alla bär sitt ansvar”

Det är inte bara ekonomiska farhågor som överskuggar säsongen i amerikansk fotboll. Att hålla på med grenen innebär också att man utsätter sig för närkontakt av helt annan nivå än man gör i till exempel fotboll, friidrott eller boboll.

– Det är ju stora svettiga karlar som smäller in i varandra varje träning. Smittas en av coronaviruset får nog alla det inom några träningspass, säger Evwaraye.

Men det är inte något åtminstone Vasanoja tänker allt för mycket på.

– Man måste bara lita på att alla bär sitt ansvar. Så länge de gör det och följer rekommendationerna så anser jag att det bara är att gilla läget. Vi har ju ändå fått grönt ljus att köra igång. Jag har inga negativa tankar alls. Jag är bara glad för att få spela, säger han.

Roosters har redan en tid tränat i mindre grupper.

– Vi har tränat med killarna som spelar samma position. I morgon börjar vi sedan med de vanliga lagträningarna. Vi har fått noggranna instruktioner och riktlinjer om hur vi ska minimera kontakten till andra och minska på risken för att kunna smittas, berättar Vasanoja.

Lagbygget kom av sig

Coronaviruset innebar inte bara att träningarna uteblev för Roosters. Laget skulle också ha mött det europeiska topplaget Schwäbisch Hall Unicorns från Tyskland på våren – men matchen blev inhiberad på grund av coronaviruset.

– De har vunnit den tyska ligan två gånger de tre senaste åren. De skulle ha varit en bra mätare, säger Vasanoja, som själv flyttade till Roosters från ett annat europeiskt topplag, Stockholm Mean Machine, halvvägs in i säsongen 2019.

Säsongen 2019 avslutades med ett åttonde raka FM-guld för laget, som dessutom gjorde det med en finsk quarterback – Miro Kadmiry. Det var första gången på 13 år som en finländsk quarterback lett sitt lag till ett FM-guld.

Kadmiry är startande quarterback i Roosters också i år – och laget går in i säsongen som enorm förhandsfavorit.

– Det är nog definitivt guld som gäller. Det som egentligen är häftigt är att vi i stort sett bara har inhemska spelare. Och tränare för den delen, säger Vasanoja.

Roosters firar FM-guld.
Roosters firar FM-guld på Ratina.
Roosters firar FM-guld.
Bild: Tomi Natri/All Over Press
Helsinki Roosters

Lag som Royals, som litade på utlandsförstärkningar på den viktiga spelpositionen, är tvärtom illa ute.

– Vi hade ju redan hunnit meddela att kanadensaren Chris Merchant skulle vara vår quarterback nästa säsong, men nu ser det inte ut som att han kan komma till Finland. Eller det är ytterst osannolikt att han kommer in i landet, säger Evwaraye.

– Vi har också några killar från Sverige, Nicholas Pettersson och Eric Blomgren, på väg in i truppen. Jag tror på att de kommer att spela för oss, men det beror förstås på när regeringen öppnar upp den västra gränsen, fortsätter han.

Evwaraye sticker inte under stol med att laget hela tiden håller ögonen uppe för ersättande spelare.

– Men det måste vara killar som har spelat i Finland eller Europa den förra säsongen. Vi kommer inte att kunna flyga in nordamerikaner. Våra tränare ansvarar för rekryteringen. Vi har redan en nygammal tränare på väg in i laget, som vi kan berätta mera om när han är i landet, avslöjar han.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply