“Folk har blivit smittade också utomhus” – Östnyland – svenska.yle.fi


Coronaläget i Borgå har försämrats den senaste veckan. Incidensen har stigit och antalet nya smittfall och exponerade är nu betydligt fler än för en månad sedan.

Enligt social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen har många av smittfallen den senaste veckan en koppling till midsommarfirandet. En del har också koppling till matchresor till S:t Petersburg.

– Vi ser också att folk har blivit smittade utomhus, säger Silvennoinen.

Det att folk har blivit smittade också utomhus i större utsträckning tyder på att det handlar om den mer smittosamma deltavarianten av coronaviruset. 

– Men det vet vi ännu inte med säkerhet, säger Silvennoinen. 

Över 140 personer i karantän för tillfället

Enligt uppgifter till Yle Östnyland har en ungdomsfest under midsommarhelgen lett till flera smittfall och att många är i karantän. Det här vill Silvennoinen ändå inte direkt bekräfta.

– Vi vet att vi har smittade i samband med midsommarfirandet, säger hon.

Över 140 personer är för tillfället i karantän i Borgå.

– Nu är det väldigt viktigt att man följer direktiven när man blir försatt i karantän och orkar hålla sig i karantän så att vi får läget nedlugnat igen, säger Silvennoinen.

Det är allas ansvar att få läget under kontroll

Trots att läget har blivit sämre är Ann-Sofie Silvennoinen ändå försiktigt optimistisk. Då intervjun med Silvennoinen gjordes, vid 14-tiden den 1 juli, hade endast ett smittfall bekräftats under den dagen.

– Vi vet säkert inom den närmaste framtiden om det här var en topp efter midsommar, eller om läget har försämrats överlag.

Ann-Sofie Silvennoinen


Bildtext

Social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen betonar allas personliga ansvar.

Bild: Yle/Mikael Kokkola

Silvennoinen uppmanar Borgåborna, som så många gånger förr, att bära ansiktsskydd, hålla avstånd och tvätta händerna. Hon påminner om att det är vårt allas ansvar att skydda riskgrupperna så att smittan inte sprider sig till dem.

– Vi har ju på många sätt och vis klarat coronasituationen bra i Borgå, vi vet alla hur vi ska göra och nu är det upp till oss, säger hon.

Det finns gott om vaccin och vaccinationstider

Vaccinationstäckningen i Borgå är bra enligt Silvennoinen. Alla åldersgrupper har flitigt bokat vaccinationstider. Men trots det är det ändå bara ungefär 23 procent som har hunnit få båda doserna vaccin.

– Vi kan inte lita på att vi är skyddade med den första vaccindosen.

Enligt Silvennoinen finns det gott om vaccin och vaccinationstider.

Cirka 64 procent av Borgåborna har fått den första vaccindosen. I juni upptäcktes det sammanlagt 29 coronafall i Borgå.

Också i Lovisa har fallen ökat efter midsommar. De senaste två veckorna har 19 nya fall av coronavirusinfektion konstaterats i Lovisanejden. Tiotals personer har exponerats.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply