Folk i Karlebyregionen köper nya husbilar som aldrig förr – ökning på 65 procent i år | Österbotten


Medan det går fortsatt trögt för försäljningen av nya bilar i hela landet ökar antalet nyregistrerade husbilar. I synnerhet i Mellersta Österbotten är ökningen stor.

I år har mer än 360 nya husbilar registrerats i Mellersta Österbotten, jämfört med 220 under samma period (januari-augusti) i fjol. Det är en ökning på 65 procent.

I hela landet är ökningen 11 procent. Också antalet begagnade husbilar som sålts i Finland har i år ökat med mer än nio procent.

Det innebär att totalt har drygt 10.000 begagnade och nya husbilar sålts i Finland i år.

– Det har varit otrolig efterfrågan i år. Vi har totalt sålt närmare 800 äldre och nya husbilar jämfört med 500 ifjol, säger Antti Tokola som säljer husbilar i Karleby.

Tokola tror att coronaviruset till en del ligger bakom uppgången, men påpekar att trenden pekat uppåt redan i flera år.

Många nya campare i sommar

Erol Yigit från Torneå har köpt husbil i sommar och campar i dagarna i Karleby och Vasa.

– Förra veckan fick vi registerplåtarna och då åkte vi genast iväg. Det har länge varit min dröm att skaffa husbil och det var inte på grund av coronaviruset, säger Yigit.

När coronaepidemin är över är ändå tanken att åka ut också i övriga Norden och Europa med bilen.

Tuomo Ryynänen driver en camping norr om Uleåborg och efter en bråd sommar åker han nu själv runt med husbil. Han har sett många nya caravanare i sommar.

Man som står i solen utanför husbil.
Tuomo Ryynänen.
Man som står i solen utanför husbil.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist
Karleby,ryynänen

– Det har varit fullt med husbilar. Folk som brukar åka till Medelhavet campar nu i stället i Finland. Det har varit full rulle sedan mitten av juni ända tills nu.

Och fördelarna med husbil är enligt Ryynänen att man får bestämma själv och ta dagen som den kommer.

– Det är bara att kolla på kartan och styra dit man vill eller dit det är vackert väder.

Köper österbottningarna begagnade husbilar?

I Österbotten syns inte alls samma ökning av nyregistrerade husbilar. I stället syns en minskning med drygt 30 procent, från 185 nya ifjol till 128 i år.

En orsak kan vara att det i Karleby finns flera husbilsförsäljare. Medan det i svenska Österbotten veterligen inte finns några större aktörer utan de närmaste finns i Seinäjoki och Storkyro.

Försäljaren Antti Tokola tänker sig att antalet sålda bilar kan ha något att göra med det.

Men nya husbilar registreras enligt var ägaren bor. Så om till exempel en Jakobstadsbo köper en ny husbil registreras den också i Jakbosad och inte på orten där den sålts.

En möjlighet är, enligt Henry Fräntilä som säljer husbilar i Storkyro, att österbottningarna köper begagnade och de syns naturligtvis inte i statistiken över nyregistreringar.

– Vi har verkligen sålt massor med begagnade husbilar i år, till olika delar av landet, säger Fräntilä.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply