Förbundskansler Merkel vill se till att alla europeiska skidcenter hålls stängda – ”överdrivet” lyder bedömningen i Österrike | Utrikes


Blir det en skidsäsong eller inte? Det är frågan som många centraleuropeiska skidåkare har ställt sig under de senaste dagarna. På grund av coronakrisen vill Tysklands förbundskansler Angela Merkel tillsvidare hålla alla europeiska skidcenter stängda.

– Skidsäsongen närmar sig och vi kommer att försöka få till stånd en samordning kring om man kunde stänga alla europeiska skidcenter, säger förbundskansler Angela Merkel.

Som regeringschef i EU:s ordförandeland vill Merkel på det här sättet minska på resandet och kontakterna människor emellan. En totalstängning blir ändå svår att genomföra.

– Vi kommer att försöka, men då man hör de uttalanden som kommer från Österrike så blir det här tyvärr nog inte så enkelt

I Österrike, där turismen står för ungefär 15 procent av bruttonationalprodukten, får Merkels planer många att se rött.

Förbundskansler Sebastian Kurz uttalade sig redan tidigare i veckan.

– En internationell samordning ser jag som överdriven, slår förbundskansler Kurz fast.

– När och hur vi öppnar upp kräver träffsäkra, försiktiga och begripliga beslut. Och besluten baserar vi på smittoläget och då uttryckligen på smittoläget här i Österrike.

Från EU-håll heter det i det här sammanhanget att frågan om att tillåta skidåkning är en nationell angelägenhet, men att spridningen av coronaviruset kan ta ny fart om man öppnar upp för tidigt.

Olika regler i alpländerna

Från österrikisk sida har man redan skjutit ner Italiens förslag att hålla skidcentren stängda till den 10 januari.

I Schweiz får skidcentren åtminstone i nuläget hålla öppet om man bara uppfyller de hygienkrav som ställs. I Frankrike däremot står skidliftarna tillsvidare stilla.

I Österrike öppnar skidcentren i vilket fall som helst tidigast den 6 december, som är slutdatumet för den nu gällande nedstängningen.

Om man kan gå in för att öppna upp ännu före jul, kvarstår ändå frågan hur många skidturister som verkligen åker till Österrike på semester.

Trots den gällande nedstängningen har man under de senaste dagarna registrerat omkring 5 000 nya coronafall per dag.

Ingen after ski

I Tyskland, därifrån en stor del av de utländska skidturisterna kommer, klassas så gott som hela Österrike som riskområde och en skidsemester medför därför en obligatorisk karantän vid hemkomsten.

Bayerns regeringschef Markus Söder meddelade under torsdagen att också dagsresor till Österrike från och med nu kommer att betyda en obligatorisk tio dagar lång karantän.

Många lär också komma ihåg att en av de värsta smittohärdarna under vårvintern var den österrikiska skidorten Ischgl.

Här försökte de lokala myndigheterna dölja virusutbrottet, vilket ledde till att skidturister spred coronaviruset över hela Europa.

Blir det nu en skidsäsong i Österrike, så är det i vilket fall som helst utan after ski och blöta krogkvällar.

– För alla vänner av vintersport gäller följande; skidnöje ska vara möjligt men den här säsongen utan den après-ski som vi under årens lopp har vant oss vid, säger förbundskansler Sebastian Kurz.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply