“Företagshälsovården det enda sättet att kännbart öka vaccineringskapaciteten” – Inrikes – svenska.yle.fi


Social- och hälsovårdsminister Krista Kiuru (SDP) vill påskynda coronavaccineringarna på alla tänkbara sätt. I Esbo hoppas man kunna samarbeta med företagshälsovården medan man i Vasa rekryterar studeranden.

I Esbo säger hälsovårdsdirektör Markus Paananen att staden planerar markant öka på sin vaccineringskapacitet.

– Vi håller också på att ta fram en modell för att samarbeta med företagshälsovården när det gäller vaccineringar, säger Paananen.

Han tillägger att det är en modell som är godkänd av hela HUS-området, det vill säga Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, och skulle alltså gälla för alla HUS-kommuner.

– På det sättet kommer vi att kunna påskynda vaccineringarna, säger Paananen.

Kiuru säger att det brådskar

Social- och hälsovårdsminister Krista Kiuru sa i Yles A-Studio i tisdags att vaccineringarna mot coronaviruset bör påskyndas. Orsaken till brådskan är den nya omikronvarianten och de ökande smittfallen.

Kiuru föreslog att kommuner kunde vända sig till närvårdare, militären eller organisationer för att få tillgång till ytterligare resurser i arbetet.

“Företagshälsovården enda sättet”

I Åbo säger smittskyddsläkaren Jutta Peltoniemi att den privata företagshälsovården är det enda alternativet om man vill öka på vaccineringskapaciteten i hela landet.

– Närvårdarna är inte heller arbetslösa. De har alla jobb, främst inom äldreomsorgen, säger Peltoniemi.

Enligt Peltoniemi krävs det också någon slags beslut på nationell nivå vad beträffar all annan vård om vaccineringstakten ska försnabbas.

Hon säger att Åbo och Egentliga Finland redan samarbetar med privata sektorn i vaccineringsarbetet, men alla kommuner gör det inte.

I Vasa försökte man samarbeta kring coronavaccineringarna i våras och somras, men samarbetet föll bland annat på grund av företagarnas ovilja att betala för ett vaccin som kommunen delar ut gratis, säger överläkaren Heikki Kaukoranta

Nu vill staden istället rekrytera studerande för att sköta vaccineringarna bland annat under julen då ordinarie personal tar en väl förtjänt semester.

– De behöver faktiskt sin vilostund. Om inte de får den så ser jag nog dystert på framtiden, säger Kaukoranta.

Samarbetet med privata aktörer komplicerat

Också Markus Paananen i Esbo säger att det inte är helt okomplicerat att få till stånd ett samarbete med företagshälsovården. Tidigare försvårades det bland annat av en dålig tillgång på vacciner. Nu försvåras samarbetet bland annat av att anställda inom samma bolag i Esbo bor i olika kommuner.

– Det är ju svårt om ett företag endast kan erbjuda vaccin till vissa anställda, säger Paananen.

Enligt Paananen har det dröjt med att ta fram en modell också för att det inte finns tydliga instruktioner hur det gällande regelverket ska tillämpas.

Det återstår för Esbos del att se om ett avtal med privata sidan blir av. Det torde klarna före jul.

Det är också oklart om all extra kapacitet, inklusive den privata sektorn, räcker om intervallet mellan vaccindoser justeras. Då kan det uppstå rusning, säger Paananen.

I Esbo får för närvarande äldre, personer i riskgrupper för COVID-19 och sjukvårdspersonal sin tredje vaccindos. Yngre åldersgrupper kan sannolikt börja boka tid för en tredje vaccindos under januarimånad.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply