Forskare om Sveriges strategi: ”Kommer att bli kaos”


Lyssna: Forskare om Sveriges strategi: ”Kommer att bli kaos”

Kritiken mot Folkhälsomyndighetens agerande för att stävja coronaviruset hårdnar. I flera debattartiklar som publicerats i dag menar en rad forskare att myndigheten ignorerar de modeller som andra länder förlitar sig på – och att detta leder till en stor risk för att sjukvården inte kommer att klara anstormningen av patienter. Folkhälsomyndighetens strategi leder också till att dödstalen blir höga menar kritikerna.

– Vi har inte insyn i vilka data de använder i sina modeller för att komma fram till den prognos de har presenterat för Sverige, säger Cecilia Söderberg Naucler, läkare och professor i immunologi på Karolinska institutet.

Hon poängterar att hon och de andra artikelförfattarna inte är ute efter en konflikt med experterna på Folkhälsomyndigheten – utan att det handlar om en genuin oro inför den väg som Sverige valt i virusbekämpningen.

En väg som sticker ut jämfört med de hårdare restriktioner som många andra länder infört. Rent konkret så handlar kritiken om de modeller som Folkhälsomyndigheten använder i sina beräkningar av smittspridningen och de som myndigheten valt bort.

– Vi kommer fram till en annan slutsats och det betyder att vårdbehovet ser betydligt mycket värre ut än vad Folkhälsomyndigheten har predikterat i sina prognoser. Det betyder att det kommer att bli kaos i sjukvården om några veckor i Stockholm – om vi har rätt, men om de har rätt kommer vi att klara det här.

Kritikerna jämför också dödstalen mellan de nordiska länderna. I Sverige dör nu tio gånger så många av coronasmitta jämfört med Finland – om man ser till antalet avlidna per miljon invånare.

Cecilia Söderberg Naucler och de andra författarna till debattartiklarna förespråkar en striktare nedstängning av samhället så som våra grannländer infört för att få kontroll över smittspridningen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell svarar på kritiken och menar att bristen på transparens inte stämmer. All data finns tillgänglig på myndigheten och kan laddas ner via en excelfil. Myndigheten samarbetar med många utomstående experter i och utanför Sverige.

Han säger också att det bättre att göra prognoser utifrån verkligheten än modeller som man inte vet om de stämmer – för viruset är fortfarande så nytt. Dessutom säger Anders Tegnell så har den svenska vägen där man förlitar sig på frivillighet haft samma effekt som andra länder.

– Även de använder lagar och regler där vi använder mer frivillighet blandat med lagar och regler så är vi på väg mot samma håll och vi ungefär samma effekter.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply