Forskare upprörda: Mycket oansvarigt och farligt av Trump att föreslå injicering av rengöringsmedel eller uv-ljus i kroppen | Utrikes


USA:s president Donald Trumps håller dagligen en presskonferens och under den senaste tillställningen förde han fram sina egna tankar om hur man kunde bekämpa coronaviruset. Läkarkåren och experter är förskräckta.

Trump föreslog att vetenskapsmän skulle titta lite närmare på frågan om att rena kroppen inifrån med desinfektionsmedel.

– Det skulle vara intressant att kolla upp en sådan sak, sa Trump.

Enligt Trump skulle man kunna injicera desinfektionsmedel i lungorna på människor som insjuknat i covid-19, eller lysa med uv-ljusstrålar och sända värme in i kroppen på något sätt.

Forskare och hälsoexperter har reagerat med förskräckelse, och påpekar att Trumps idéer är direkt farliga och totalt ansvarslösa.

Det finns människor som sorgligt nog tror på den här sortens nonsens

Trumps uttalande har lett till att en rad forskare gått ut med uppmaningar till folk att inte dricka eller injicera desinfektionsmedel.

– Det här är ett av de farligaste förslag som har framförts hittills då det gäller eventuella behandlingsmetoder för människor som insjuknat i covid-19, säger Paul Hunter, professor i medicin vid University of East Anglia i Storbritannien, till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Hunter skulle desinfektionsmedel sannolikt ta livet av den som försöker använda det som behandlingsmetod.

– Det här är mycket ansvarslöst eftersom det – sorgligt nog – finns människor runt om i världen som kan tro på den här sortens nonsens och som prövar på det, påpekar Hunter.

UV-strålar kan förstöra virus i luften

Ultravioletta (UV) strålar är kända för att förstöra virus i luften. Men enligt experterna finns det inte en chans att man skulle kunna föra in strålar i människors kroppar och där förstöra covid-19-infekterade celler.

– Varken sittande i solen eller upphettning av något slag kan förhindra virus att reproducerar sig i den insjuknades inre organ, säger Penny Ward, professor i farmaceutisk medicin vid Kings
College London.

– Att dricka blekningspreparat dödar. Att injicera blekningspreparat dödar ännu snabbare. Gör ingetdera!

Reckitt Benckiser, som tillverkar desinfektionsmedel för hushållsbruk, har också gått ut med en varning där människor uppmanas att inte dricka eller injicera medlet.

Parastou Donyai, professor vid universitetet i Reading, konstaterar att Trumps kommentarer är chockerande och ovetenskapliga.

Donyai säger att människor oroar sig alldeles tillräckligt redan nu över coronaviruset, och att man alltid ska söka hjälp hos en kvalificerad läkare eller farmaceut.

– Människor som kommer med ogrundade och oöverlagda kommentarer får inte tas på allvar.

Vi har redan sett människor som har intagit klorokin (medicin mot malaria) på ett felaktigt sätt och som har förgiftat sig

Donyai påpekar också att tidigare kommentarer från Trumps sida har lett till att folk har vidtagit oövertänkta åtgärder i sina försök att kurera sig själva.

– Vi har redan sett människor som har intagit klorokin (medicin mot malaria) på ett felaktigt sätt och som har förgiftat sig. De här människorna har fått ökat hopp till följd av ovetenskapliga rapporter.

Robert Reich, professor i politik vid universitetet Berkeley i Kalifornien, och tidigare verksam politiker, skriver på Twitter att Trumps besked nu aktivt försätter människors hälsa i fara.

– Snälla, drick inte desinficeringsmedel, skriver Robert Reich.



Source link