Förslag: Hälsovårdspersonal, äldre och personer med annan sjukdom vaccineras först mot corona i Finland | Inrikes


Finlands nationella expertgrupp för vaccinationsfrågor KRAR föreslår att tre grupper ges vaccin först.

Det är personal inom hälsovården, äldre personer och personer med bakomliggande sjukdomar som kan leda till svåra coronasymtom meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL.

De olika grupperna dras upp enligt en medicinsk riskbedömning, säger gruppen som presenterade sin preliminära strategi för vaccinering mot corona idag.

Riskbedömningen beaktar data om konstaterade Covid-19-fall i Finland och internationella forskningsrön om corona-riskgrupper.

Uppgifter om risken för att insjukna kombineras med uppgifter såsom i vilka grupper vaccinet kan minska antalet allvarliga coronafall och förtida dödsfall.

Professor Ville Peltola, ordförande för expertgruppen, konstaterar att det är sannolikt att vårdpersonalen hör till dem som vaccineras först.

– Ur samhällets synvinkel är det viktigt att vårdproffsen hålls friska och kan upprätthålla hälsovårdens funktioner, säger Peltola i ett pressmeddelande .

Strategin ett första förslag

Den preliminära strategin som KRAR utarbetar fungerar som ett första förslag för vilka grupper som ska vaccineras och i vilken ordning.

KRARs förslag går nu vidare för beredning till Institutet för hälsa och välfärd THL.

Frågan behandlas sedan av Social- och hälsovårdsministeriets arbetsgrupp för upphandling av vaccin och därefter av Delegationen för smittsamma sjukdomar och av den Riksomfattande etiska delegationen inom social- och hälsovården ETENE.

Beslut om anskaffning av vaccinet görs av Social- och hälsovårdsministeriet. Statsrådet besluter sedan om ibruktagningen enligt Social- och hälsovårdsministeriets förslag.

Inget specifikt vaccin rekommenderas än

I den preliminära strategin som den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor har dragit upp föreslår man ännu inte vilket vaccin som finländarna får i det första skedet av vaccineringen.

Hur vaccinen ska användas och i vilken ordning kan man slå fast sedan när deras effekt har undersökts närmare.

– Det här är så här långt kan vi komma nu, det finns ännu inget vaccin som har fått försäljningstillstånd, säger Sari Ekholm, överläkare vid Social- och hälsovårdsministeriet till Yle Uutiset.

I Finland ingår coronavaccinet i det nationella vaccinationsprogrammet.

Det är frivilligt och gratis att ta vaccinet och det kommer att ges till hela befolkningen.

Tre vaccin bedöms

Tre vaccin är med i den bedömning som europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gör för att vaccinet ska få försäljningstillstånd.

De utvecklas av Pfizer/BioNtech, AstraZeneca och Moderna. Enligt experter är det positiva att inget vaccin har orsakat problem i studierna hittills.

EU-kommissionen har hittills gjort köpavtal med fyra vaccintillverkare: AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK och Pfizer/BioNtech.

EU:s avtal om förskottsköp finansieras via EU:s nödfond där alla 27 medlemsländer är med.

Skydd på 95 procent

Det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna uppgav tidigare att deras vaccin mot coronaviruset har 95 procents skydd mot coronaviruset, medan Pfizer/BioNtechs vaccin angav ett lite lägre skydd, 90 procent.

Pfizer meddelade på onsdagen att de slutliga testresultaten visar att också deras vaccin ger ett skydd på 95 procent för olika åldersgrupper. Pfizer säger att man inom några dagar ansöker om tillstånd för vaccinet från amerikanska FDA som reglerar medicin och vaccin.

Enligt Pfizer planerar man att tillverka 50 miljoner doser innan året är över och 1,3 miljarder doser år 2021 med hjälp av anläggningar i Missouri, Massachusetts, Michigan och Belgien skriver Expressen.

Artikeln uppdateras.

Källor: Yle Uutiset, THL, Social- och hälsovårdsministerietSource link

Be the first to comment

Leave a Reply