Fortsatt köer och trängsel trots nya coronaregler – Nyheter (Ekot)


De nya reglerna gäller för bland annat restauranger, barer och caféer i Sverige sedan slutet av mars. Syftet är att minska spridningen av coronaviruset.

Det är inte längre tillåtet med vare sig trängsel eller långa köer. Gäster får bara äta och dricka sittandes vid ett bord, och stående barservering är inte tillåtet. Reglerna gäller även uteserveringar.

När Ekot besöker nästan 50 restauranger och barer i centrala Stockholm, Göteborg och Malmö visar det sig snabbt att verksamheterna gör väldigt olika. På flera restauranger i Stockholm är det både trängsel och köbildning. I en av verksamheterna går det knappt att röra sig utan att vidröra andra.

På uteserveringar i både Stockholm och Göteborg sitter olika sällskap fortsatt tätt. Bland annat på Wasahof i Stockholm där Patrik Cornelius är chef.

– Vi har glesat ut, så vi har färre stolar än vad vi brukar ha.

Här satt det ju olika sällskap precis intill varandra. Reglerna säger ju att man inte ska sitta nära varandra?

– Ja, det stämmer. Därför vi glesat ut också, så vi har färre stolar än vad vi brukar ha, säger Patrik Cornelius.

Återkommande i Ekots undersökning är hur olika sällskap sitter vid baren och både dricker alkohol och äter mat. Vid en exklusiv restaurang i Stockholm sitter sju gäster ur olika sällskap vid baren och dricker, samtidigt som två ur personalen arbetar framför.

– Det är inte tillåtet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Men det finns också exempel på när verksamheter i Malmö eller Göteborg satt avståndsmarkeringar på golvet för gästernas skull. Eller infört nummerlappssystem för att slippa köbildning.

På Stockholmsrestaurangen Maxos kan gäster numera endast beställa mat från en skärm på gatan utanför. Ägaren Mohsen Kersh visar hur det går till.

– Man gör beställningen och man sedan går vi ut till kunden och levererar. När man gjort sin beställning så tvättar man händerna med handsprit, säger Mohsen Kersh.

Statsepidemiologen Anders Tegnell understryker att reglerna är tvingande. Den som inte följer dem riskerar att få sin verksamhet nedstängd.

– Regler och lagar är till för att efterföljas. De är införda för att minska smittspridningen i Sverige och då ska de självklart följas, säger Anders Tegnell.

Är reglerna tillräckligt tydliga?

– Ja. De är tydliga för oss. Men det är ju vi som skrivit dem så vi tycker ju förstås det. Är det så att de inte är tydliga för någon annan så får vi ju fundera på det. Men i första hand så måste man ju börja använda dem.

– Det du beskriver är ju så uppenbart mot reglerna så det är det ju ingen tvekan om, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply