Fotbollsläktarna gapar tomma i Vitryssland – en landslagsspelare drar paralleller till Sovjets hantering av Tjernobylolyckan | SportI Vitryssland fortsätter fotbollssäsongen, men allt färre kommer för att se matcherna. Klubbarna konstaterar att de är tvungna att fortsätta så länge förbundet inte sätter stopp.

Det finns ett enda undantag i europeisk fotboll för tillfället. När resten av ligorna har stängt ner verksamheten på grund av coronaviruset fortsätter Vitryssland att köra på.

Under påskhelgen har den fjärde ligaomgången spelats – bland annat tre matcher under söndagen.

Matcherna pågår, men däremot kommer allt färre åskådare till arenorna.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att fotbollssupportrarna har hållit sig hemma för att undvika att bli smittade av coronaviruset. De senaste coronasiffrorna i Vitryssland är över 2500 smittade och 26 döda.

I fredagens match mellan FC Neman Grodno och FC Belsjina Bobrujsk kom ungefär 250 personer för att titta på matchen. Arenan i Grodno har en kapacitet på 8500 åskådare.

– Självklart är det här ett stort problem. Vi spelar fotboll för fansen. När man kommer till en tom arena blir det obekvämt, säger Belsjinatränaren Eduard Gradobojev enligt Reuters.

Applåderade tomma läktare

Neman Grodnos supportrar ska ha uppmanats att stanna hemma. Reuters skriver att hemmaspelarna gav applåder till de tomma läktarna för att tacka fansen för att de inte kom till arenan.

Reuters har pratat med en supporter som kom till matchen. Han är inte orolig.

– Orolig eller inte? Jag skulle säga att jag inte är det. Först och främst är inte många här och sen har man tagit till åtgärder vid arenan.

Det vitryska fotbollsförbundet har sagt att de låter fotbollen rulla på i och med att antalet coronafall i landet är så få. Nu har antalet smittade ökat och förbundet vill inte ge kommentarer.

Klubbarna har inget annat val än att spela.

– Förbundet har bestämt att vi spelar. Då kör vi, säger Neman Grodnos tränare Igor Kovalevitj.

Lukasjenko tonar ner

Den vitryska landslagsspelaren Nikolaj Zolotov spelar i den ryska ligan. Han jämför dagens situation i Vitryssland med hur Sovjetunionen hanterade kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986.

Zolotov anser att den vitryska statens sätt att tona ner coronapandemin liknar Sovjets sätt att förminska allvaret i Tjernobylolyckan.

– Ingen vet hur många som är sjuka, var de är och hur de sköts om. Jag tänkte: ”Har verkligen ingenting förändrats på 34 år?”.

Tidigare har Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko förklarat att coronaviruset inte är så farligt.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply