Foton på fullpackade interneringstält för barnmigranter skapar problem för Biden | Utrikes


Efter två relativt framgångsrika och enkla månader står president USA:s president Joe Biden nu inför vad som snabbt kan utvecklas till en kris.

Migrantrushen till gränsen mellan USA och Mexiko har skapat en kaotisk situation och Biden anklagas för att inte ha reagerat effektivt och för brist på öppenhet mot medierna.

Bidenadministrationen har flera veckor försökt hålla foton från överfulla mottagningscenter där tusentals minderåriga migranter sover på plastmadrasser på golven i hallar som delats upp med hjälp av plexiglasväggar och plastskynken.

Försökte mörka

Administrationen har vägrat att medge att läget vid gränsen utgör kris, men samtidigt har man hindrat de flesta utomstående från att besöka centren.

Till exempel har jurister som arbetar med migrationsfrågor stoppats från att besöka ett tältläger där gränsbevakningen håller tusentals barn internerade.

Journalister har också stoppats från att besöka centren. Det trots att ex-president Donald Trumps administration flera gånger tillät liknande besök. Till saken hör att Biden lovat att luckra upp Trumps hårda migrationspolitik.

På måndagen publicerade nyhetssajten Axios foton från gränsbevakningsmyndigheten Border Patrols största interneringscentret för migranter.

Minderåriga migranter sitter och liggger på tätt packade madrasser i ett amssivt tält. Tältet har delats in i rum med hjälp av plastskynken
Väggarna mellan rummen i tältet är gjorda av plastskynken
Minderåriga migranter sitter och liggger på tätt packade madrasser i ett amssivt tält. Tältet har delats in i rum med hjälp av plastskynken
Bild: Reuters
USA,migranter,minderåriga

Bilderna från centret i Donna i sydvästra Texas är tagna av den demokratiska kongressledamoten Henry Cuellar.

”Visar att det är svårt”

Cuellar, som är invald från Texas, sa att han valt att offentliggöra bilderna eftersom Bidenadministrationen inte låtit journalister besöka lägret.

‒ Det som Trump gjorde var förskräckligt. De här bilderna visar hur svårt det är, till och med när man vill det bästa, och Biden vill det bästa, sa Cuellar

Cuellars kollega i senaten Chris Murphy, också han demokrat, var hårdare i tonen efter ett besök i ett annat läger.

‒ Vi vill försäkra oss om att pressen ges tillgång så att de kan avkräva ansvar av administrationen, sa han till NPR.

Han sa att barn ofta hållits internerade i lägret i över en vecka trots att det finns beslut om en maximitid på tre dagar.

Kaotiskt beslutsfattande

De senaste dagarna har Bidenadministrationen försökt minska trycket mot gränsen. Budskapet har varit att migranter och asylsökande inte ska försöka ta sig över gränsen.

Tiotals migranter köar i ett trångt utrymme
Tiotusentals migranter och asylsökande har korsat gränsen mellan Mexiko och USA efter att Joe Biden installerades som president.
Tiotals migranter köar i ett trångt utrymme
Bild: Reuters
migranter,USA

Samtidigt har myndigheternas agerande vid gränsen sänt motstridiga signaler. Gränsbevakningen har utvisat många migranter med hjälp av ett hälsodekret från Trumpadministrationen.

Enligt dekretet kan migranter utvisas för att minska på spridningen av coronaviruset.

Samtidigt har tusentals familjer fått lämna interneringscentren för att invänta asylbeslut i USA. Åtgärden är ett försök att minska på trängseln i centren.

Kritik från alla håll

Den kaotiska situationen har öppnat för kritik från såväl Bidens eget demokratiska parti som från Republikanerna.

‒ Det har uppstått förvirring eftersom det inte finns någon klar och stark regel. Det verkar handla om ad hoc-lösningar, säger Charlene D’Cruz, som leder organisationen Lawyers for Good Government’s Project Corazon.

På högersidan ser Republikanerna nu en chans att angripa presidenten. Senator Ted Cruz anklagar Biden för att ha skapat krisen genom sin ”naiva politik”.

‒ Trots administrationens vägran att erkänna att det är fråga om en kris så börjar det amerikanska folket att inse hur allvarlig situationen är, sa Cruz och meddelade att han och 14 andra senatorer ska besöka gränsen senare i veckan.

Biden själv har hittills undvikit att ta ställning till läget vid gränsen. Men då han håller sin första presskonferens som president senare i veckan kommer gränsfrågan säkert att dyka upp.

Källor: AP, AFP, ReutersSource link

Be the first to comment

Leave a Reply