Från Pederså till ultramaraton i Alaska: “Emellanåt känns det som att kämpandet inte för en framåt, lite som det kan vara i livet” | Åboland


År 2018 blev han den första och fortfarande enda finländaren som genomfört Iditarod trail-tävlingen i Alaska. Rutten är 1 600 kilometer lång och genomförs på skidor, cykel eller till fots på högst 30 dagar. Toni Lund gjorde det på 26 dagar, 19 timmar och 18 minuter.

– Helst hade det fått gå snabbare, men förhållandena det året var otroligt tuffa och jag fick leda cykeln ungefär halva vägen. Man brukar skämta ibland med att det är en tävling med cykel, inte en cykeltävling.

Och det blev inte enklare våren 2020.

Coronavirus i minus 30 grader

Temperaturväxlingarna i Alaska är häftiga och kan kasta med tiotals grader från den ena dagen till den andra. Landskapet är öppet med ständigt pinande vindar.

Stärkt av erfarenheterna och framgångarna 2018 tänkte han klara sig över mållinjen lite snabbare.

Mellan delmålen under tävlingen sover man inte mycket. När man sover får man klara sig utan tält under bar himmel i en snödriva någonstans i ett landskap där vargspår inte är ovanliga.

Den 18 mars passerar de tre ledande deltagarna havsisarna över Berings hav, men sedan ändrar allt. Till en början ger vindarna på närmare 20 sekundmeter hjälpsam fart framåt.

Men då stormen tilltar och vrider till väst blir det problem. När Toni Lund och hans medtävlande Jussi Karjalainen kommit fram till havsisarna den 20 mars har vattnet pressats upp till ovanligt höga nivåer vilket orsakat sprickor och vatten på isen.

Finnarna hejdas och evakueras av räddningspersonal.

Toni Lund cyklar ensam i ett stort fjällandskap.
Bara den mest nödvändiga packningen kommer med på Iditarod trail. Tält hör inte till den.
Toni Lund cyklar ensam i ett stort fjällandskap.
Bild: Toni Lund
Alaska,toni lund

Under normala omständigheter hade deltagarna fått göra upp en ny rutt och fortsätta, men på grund av coronavirusets spridning beslöt tävlingsarrangörerna att avbryta tävlingen.

– Vilken cykelentusiast som helst kan inte delta i Iditarod. Först kvalar man in genom att prestera i någon annan uthållighetstävling. Sedan ska man klara av den introducerande rutten som är 560 kilometer lång. Det är kanske tack vare de här kraven som ingen dött under loppen.

Kimitoön är cyklisternas paradis

Den pinande kylan och vinden har ställt lika mycket psykiska som fysiska krav. År 2018 gjorde snön och vinden att en övergång över havsisarna som kunde ha gjorts på några timmar, tog nästan ett dygn eftersom han måste leda cykeln i snö hela vägen.

– Jag upprepade för mig själv att jag inte har råd med några misstag nu. Det gällde att fortsätta trots att det kändes som att allt kämpande inte tog mig någonstans, minns Lund.

Toni Lund med sin cykel.
Toni Lund har ständigt höjt ribban för sig själv.
Toni Lund med sin cykel.
Bild: Amanda Vikman/Yle
person,toni lund

Olika uthållighetstävlingar är krävande på olika sätt. Alaska kräver tålamod.

– Under en så här lång rutt måste man hålla tillräckligt med pauser och tillåta sig att sova ordentligt emellanåt. Man gräver sig själv en grop om man försöker för mycket för snabbt. 30 dygn är en lång tid, säger Lund.

Cykelrutt runt Kimitoön på karta.
Cykelrutten runt Kimitoön på knappt 200 kilometer.
Cykelrutt runt Kimitoön på karta.
kartor

De senaste 20 åren har Toni Lund spenderat en hel del tid på Kimitoön där han gärna tränar. Han han skapat en knappt 200 kilometer lång rutt som nästan uteslutande följer sandvägar med lite trafik och vackra vyer.

– Kimitoön är tillräckligt stor, det finns många sandvägar som går genom skogar som till stora delar är obebyggd. Havet ligger nära intill på många ställen, här finns cyklisternas paradis, säger Lund.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply