Från Rom till Västnyland – coronakrisen förde bildkonstnären Nanna Susi till Hangö | Kultur och nöje


Bildkonstnären Nanna Susi är av våra mest uppburna samtidskonstnärer. Vanligtvis håller hon till i Helsingfors och Rom, men när coronaviruset slog till tackade hon ja till en inbjudan att ställa ut i Hangö istället.

I 30 år har bildkonstnären Nanna Susi varit verksam. Hennes tavlor har ställts ut runt om i världen och själv tillbringar hon sedan länge en del av sin tid på “stugan” i Rom. När pandemin slog till innebar det ett tvärstopp för Nanna Susi som även den här våren hade tänkt sig en vistelse i Italien.

Då det inte var möjligt att åka till Rom, fanns det plötsligt en massa tid över. Beslutet att inte ordna någon sommarutställning i Finland var därmed lätt att ompröva, när det i Hangö fanns en lockande miljö och ett ledig utställningslokal som väntade på henne och hennes tavlor.

– Jag skulle vara i Rom, där jag har mitt andra hem, men nu befinner jag mig plötsligt i Hangö.

Bildkonstnären Nanna Susi i Stadshusgalleriet i Hangö
Stadshusgalleriet i Hangö slog upp dörrarna för Nanna Susis och hennes tavlor.
Bildkonstnären Nanna Susi i Stadshusgalleriet i Hangö
Bild: Tomi Parkkonen
Nanna Susi,bildkonst,bildkonstnärer,målare (bildkonstnärer),oljemålning,Hangö

Nanna Susi beskriver omställningen som att hon klivit in ett helt annat liv. Lite omtumlad och överraskad är hon också över att Rom så enkelt förbyttes till Hangö efter att kulturpåverkarna Tiina Schreck och Jennika Friman hörde av sig och undrade om inte Nanna Susi kunde tänka sig en retrospektiv utställning i deras hemstad.

Konsten inger hopp

Det återstår små justeringar, men nu är bildkonstnären Nanna Susi själv på plats liksom hennes tavlor som intagit Stadshusgalleriet i Hangö på kort varsel.

– Under tio intensiva dagar hämtades tavlorna från lagerutrymmen, transporterades till Hangö, där de slutligen hängdes upp för två dagar sedan, berättar Nanna Susi.

Men det inte bara den snabba processen som gör utställningen speciell. Nanna Susi tillägger att hon med utställningen också vill manifestera att Finland efter månader av isolering äntligen kan se fram emot större rörelsefrihet och en återvunnen samhörighet.

Bildkonstnären Nanna Susi ställer ut på Stadshusgalleriet i Hangö
Nanna Susis målningar andas vimmel och vänlighet.
Bildkonstnären Nanna Susi ställer ut på Stadshusgalleriet i Hangö
Bild: Tomi Parkkonen
Nanna Susi,bildkonst,bildkonstnärer,målare (bildkonstnärer),oljemålning,Hangö

– Med den här utställningen vill jag signalera att livet har en förmåga att bära oss och att man med mod och förtröstan kommer långt. I dessa exceptionella får vi heller inte glömma spontaniteten och kreativiteten.

Glädje, känslor och välbefinnande utlovar Nanna Susi åt den som besöker utställningen, men även en gnutta hopp. Hon tillägger att också motgångar och misslyckanden kan omvandlas till möjligheter eller resurser.

Ett vänligt kaos

Nanna Susis utställning på Stadshusgalleriet i Hangö är en konkret påminnelse om att också sorg kan ge upphov till kraft och energi. Hennes stora tavlor i olja är kraftfulla, energiska och färgsprakande, men ändå vilsamma, lite som ett vänligt kaos, föreslår jag.

– Det var en vacker beskrivning, säger Nanna Susi och medger att det finns ett slags vimmel över hennes målningar.

Fram till den 21 juni finns tavlorna till påseende i Stadshusgalleriet, vars väggar förr pryddes av låneböcker som var fulla av historier och berättelser för hangöborna att ta del av.

Nanna Susis målning "Maa - Land"
“Maa – Land” från 2019 finns också i Hangö till påseende..
Nanna Susis målning “Maa – Land”
Bild: Nanna Susi (fotograf: Jussi Tiainen)
Nanna Susi,bildkonst,bildkonstnärer,målare (bildkonstnärer),oljemålning

– Nu får ortsborna istället ta del av mina berättelser i form av ett slags visuella ymnighetshorn, landskap fullspäckade med frukter och blommor, avslutar Nanna Susi med ett skratt.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply