Frankrike och England lättar på restriktioner – Frankrike välvilligt inställd till öppna gränser, England tillåter mindre sammankomster utomhus | Utrikes


Såväl Frankrike som England börjar luckra upp sina restriktioner. I Frankrike öppnas blad annat restauranger, kaféer, barer och stränder medan man i England är försiktigare. Restriktionerna lättas från och med nästa vecka.

England lättar på restriktionerna gradvis från och med måndag, 1 juni. Från och med då får skolor och affärer öppna. Premiärminister Boris Johnson säger att upp till sex personer får träffas – men endast utomhus. Personer från olika hushåll måste tillämpa säkerhetsavstånd till varandra.

Frankrike lättar på restriktionerna från och med tisdag, 2 juni. Från och med då gäller inte längre regler om att hålla sig inom 100 kilometer från hemmet. Landet öppnar också restauranger, kaféer, barer och restauranger. Gymnasier och högstadium kommer också att öppna.

England

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att familjer och vänner kan börja träffa varandra, till exempel i trädgården. Engelsmännen bör fortfarande undvika att träffa för många personer från olika hushåll för snabbt på varandra. Han säger också att man inte ska träffa andra än de närmaste inomhus.

Om man träffar någon från ett annat hushåll måste man hålla ett avstånd på två meter. Johnson och experterna på plats vid presskonferensen säger att till exempel små grillfester är ok bara man håller avstånd, medan övernattningar inte är det.

Skolor öppnar gradvis. Den 15 juni återvänder högstadieelever till närundervisning.

– Vi ber alla ha tålamod i lättandet av restriktionerna. Jag är hoppfull att vi kan lätta på andra restriktioner inom de kommande veckorna. Men att skydda allas hälsa och säkerhet är prioritet nummer ett, säger Johnson.

Han varnar samtidigt för att det kommer att bli fler lokala covid-19-utbrott och att man återför restriktioner på nytt om det behövs.

Boris Johnson håller tal.
Premiärminister Boris Johnson ber alla att vara försiktiga.
Boris Johnson håller tal.
Bild: Andrew Parsons / Downing Street handout / EPA
Boris Johnson,Storbritannien,Storbritanniens premiärminister,Konservativa partiet (Storbritannien),koronaviruspandemi,coronavirus,Wuhan-coronavirus,COVID-19

När pressen fick börja ställa frågor under presskonferensen togs stormen kring Johnsons specialrådgivare Dominic Cummings upp. Cummings anses ha brutit mot regeringens restriktioner.

En journalist från BBC frågade varför engelsmännen ska följa reglerna om Cummings inte gör det.

– Jag har sagt ganska mycket om det här redan och jag såg att polisen säger att de inte vidtar några åtgärder. Jag tänker dra ett streck över saken, säger Johnson.

Experterna vid presskonferensen fick samma fråga och de svarade att de inte vill blanda sig i politiken.

Frankrike

Uppluckringen av de flesta restriktionerna i Frankrike sker den 2 juni. Då öppnar restauranger, kaféer, barer, museum och stränder. Reglerna för restaurangerna varierar ändå för olika områden.

I de områden där viruset cirkulerar långsamt kan restaurangerna öppna med regeln om en meters avstånd mellan borden.

I de mer drabbade områdena får endast restaurangerna öppna sina terrasser. Det här gäller exempelvis regionen Île-de-France där bland annat huvudstaden Paris ligger.

En man går utanför ett stängt kafé.
Restaurangerna i Frankrike öppnar enligt olika riktlinjer.
En man går utanför ett stängt kafé.
Bild: Jacques Witt / SIPA / Shutterstock / AOP
Paris,Wuhan-coronavirus

Enligt premiärminister Edouard Philippe är också Frankrike välvilligt inställd till att öppna gränserna till andra EU-länder från och med 15 juni.

Fransmännen får nu också röra sig mer – restriktionerna om att inte röra sig mer än 100 kilometer från hemmet lyfts.

– Frihet blir den nya regeln och begränsningar ett undantag, säger Philippe.

Från och med 22 juni kan också biosalonger och hotell öppna. Olika sportaktiviteter är förbjudna fram till 21 juni.

Frankrike planerar också påskynda öppningen av skolor. Det gäller gymnasier och mellan- och högstadium. Skolorna i Frankrike stängdes i mars. Grundskolorna har öppnat på de flesta ställen redan.

Källor: Reuters, AFP, AP

Artikeln uppdaterades 28.5 klockan 20.07. Storbritannien ändrades till England i artikeln.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply