Frankrike stänger ner samhället – men skolorna hålls öppna | Utrikes


Det franska samhället ska stängas ner från och med fredag, meddelade landets president Emmanuel Macron på onsdagskvällen. Han motiverade beslutet med att det återigen finns en risk att coronaviruset spinner ur kontroll i landet.

Nedstängningen innebär bland annat att barer, restauranger och butiker som inte anses vara nödvändiga måste stänga och att man inte får resa mellan olika regioner i Frankrike.

Fransmännen uppmanas stanna hemma så mycket som möjligt. Att gå ut tillåts bara när det är nödvändigt, till exempel om man måste ta sig till arbetet, handla mat eller besöka en läkare. En timme om dagen får man vara ute och motionera.

President Macron berättade om de nya restriktionerna i ett tal till nationen på onsdag kväll. Han sa att den andra coronavågen sannolikt kan bli värre än den första.

– Viruset sprider sig snabbare än vi hade förutsett. Vi har inte lyckats så bra som vi borde, konstaterade han.

Vissa skillnader från vårens nedstängning

Men även om den nya nedstängningen påverkar stora delar av fransmännens liv, är den inte fullt lika omfattande som den åtta veckor långa nedstängningen som infördes i våras.

Den största skillnaden är att skolorna den här gången får fortsätta hålla öppet. Universiteten ska däremot övergå till distansundervisning.

En annan skillnad är att den ekonomiska sektorn får lite friare tyglar: bland annat fabriker, jordbruksföretag och byggarbetsplatser får fortsätta med sina verksamheter.

– Ekonomin ska inte stanna upp och inte krascha, sa Macron.

De nya reglerna gäller i nästan fem veckor

Restriktionerna börjar gälla på fredag och är i kraft åtminstone till den 1 december.

President Macron sa ändå att man kommer att utvärdera situationen igen om 15 dagar. Om läget har förbättrats kan man överväga att låta vissa icke-nödvändiga butiker öppna, i tid för julhandeln.

Macron menar att man kan lätta på nedstängningen när antalet nya fall ligger under 5 000 per dag. Den senaste tiden har Frankrike registrerat tiotusentals nya coronafall varje dag. Det senaste dygnet har 36 437 nya sjukdomsfall och 244 nya dödsfall registrerats i landet.

I tisdags var den dagliga dödssiffran uppe i 523, vilket är den högsta siffran sedan april. Läkare har larmat om att det finns en risk att sjukvården blir överbelastad, något Macron absolut vill undvika.

– Att sjukhusen skulle bli tvungna att välja vissa patienter framom andra är oacceptabelt, sa Macron i sitt tal.

Sammanlagt har över 35 000 personer dött till följd av coronaviruset i Frankrike.

Tidigare på onsdagskvällen meddelade också den tyska regeringen att den inför strängare coronarestriktioner i landet.

Källor: Reuters, AFP, BBCSource link

Be the first to comment

Leave a Reply