Friidrottsförbundets ordförande föreslog att inhibera landskampen – men beslutet skjuts upp till augusti: “Ett färgstarkt möte med känslor inblandade” | Sport


Huruvida det i år blir någon traditionsenlig friidrottslandskamp mellan Finland och Sverige har varit ovisst. Det var också ett frågetecken som förväntades rätas ut på förbundets styrelsemöte i dag. Ordförande Sami Itani ville ställa in, men styrelsen röstade trots det för att fortsätta utreda möjligheterna att arrangera landskampen. Ett beslut väntas den 7 augusti.

Coronaviruset och det faktum att smittoläget i Finland och Sverige skiljer sig från varandra har skapat frågetecken beträffande den årliga friidrottslandskampen.

Sverigekampen ska i år gå av stapeln i Tammerfors den 5–6 september.

På måndagen berättade friidrottsförbundets styrelseordförande Sami Itani för Yle Urheilu att ett beslut beträffande landskampen skulle tas på fredagens styrelsemöte.

Så blev det ändå inte. I ett pressmeddelande skriver förbundet att de fortsätter förberedelserna och ett definitivt beslut ska tas på ett extrainsatt möte den 7 augusti.

En majoritet av styrelsen ville nämligen ännu utreda om det vore möjligt att arrangera landskampen på ett säkert sätt.

Sami Itanis förslag röstades ner

Ordförande Sami Itani föreslog att landskampen skulle ställas in. I en omröstning föll ändå rösterna 4–6 och därför fortsätter förberedelserna.

– Det var ett färgstarkt möte där också känslor var inblandade. Det är fint att landskampen väcker diskussion.

– Jag är förstås besviken över att mitt förslag om att inhibera landskampen röstades ned för jag tycker, tyvärr, att evenemanget inte borde arrangeras i år – även om det vore möjligt med specialarrangemang, säger Itani i pressmeddelandet.

Friidrottsförbundets ordförande Sami Itani.
Sami Itani är friidrottsförbundets styrelseordförande.
Friidrottsförbundets ordförande Sami Itani.
Bild: Lehtikuva
Sami Itani

För tillfället är den inre gränsbevakningen mellan Finland och Sverige i kraft och 14 dagars karantän på eget initiativ rekommenderas för dem som kommer från Sverige.

– Det är förståeligt att det svenska förbundet inte går med på 14 dagars karantän för idrottarna. Själv är jag inte beredd att tumma på det, men om myndigheterna och förbundets majoritet är det, verkar det vara möjligt att ordna landskampen.

Alternativ redan i planerna

Redan i måndags berättade Itani att ett helt inhemskt evenemang är ett alternativ om Sverigekampen inte kan arrangeras.

Han bekräftar att det smitts planer för en sådan tävling.

– Om Sverigekampen ställs in i år arrangerar vi en högklassig tävling med enbart inhemska idrottare i Tammerfors i september.

Friidrottslandskampen arrangerades första gången år 1925 och sedan år 1950 har den aldrig inhiberats.

Det svenska friidrottsförbundet har varit angeläget om att få grönt ljus för landskampen. För några dagar sedan rapporterade Dagens Nyheter att förbundet skrivit ett brev riktat till bland annat statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Ann Linde och idrottsminister Amanda Lind.

I brevet ska de ha uppmanat regeringen att försöka påverka finländska politiker för att landskampen skulle få grönt ljus.

– Finnkampen är ju världens äldsta landskamp. Så vi är väldigt angelägna om att tävlingen ska gå att genomföra, sa Johan Storåker som undertecknat brevet.Source link