Fritidsboende som kommer till Hangö under coronaepidemin väcker blandade känslor | Västnyland


Många nylänningar som har fritidsboende i Hangö, har valt att distansjobba därifrån under coronaepidemin. Dessutom väntas många anlända till udden för att fira påsk.

Det här väcker blandade känslor bland fast bosatta.

En del önskar att folk ska stanna hemma för att undvika att coronaviruset sprids från en ort till en annan. Andra tycker att alla är välkomna till Hangö, så länge de är friska och följer regeringens direktiv.

“Ansvarslöst att resa inom Nyland”

Hangö tillhör de kommuner i Nyland som hittills klarat sig bäst undan coronaepidemin.

Därför finns det personer, som är rädda att folk från andra orter hämtar viruset till Hangö.

Leif Wikgren är en av dem. Han önskar att folk skulle stanna hemma så länge undantagstillstånd råder.

Man utomhus
Hangöbon Leif Wikgren har själv pendlat mellan huvudstadsregionen och Hangö. Nu önskar han att folk under cornaepidemin skulle stanna på sin hemort istället för att komma till Hangö.
Man utomhus
Bild: Johanna Lindholm/Yle
Leif,distansjobb

– När regeringen sagt att man inte skall resa till sina sommarstugor uatnför Nyland, så borde samma gälla för Hangö. Här finns jättemånga sommarhem. Det finns en risk att de som kommer hit, hämtar sjukan med sig.

Han förstår att de som bor annanstans och jobbar i Hangö, måste få komma till staden. Men fritidsresandet tycker han att folk borde höra upp med helt och hållet. Till och med inom Västnyland, fast det är tillåtet att röra sig inom landskapets gränser.

Han säger att folk överlag borde ta situationen på större allvar, och hålla sig inomhus.

– Här var jättemycket folk förra helgen. Det var folk i parken och överallt, och folk höll inte riktigt avstånd till varandra när de umgicks, noterar han.

Hälsa versus pengar

Leif Wikgren tillhör själv riskgruppen. Han är bland annat orolig att folk utifrån skall sprida smittan då de handlar i de lokala butikerna.

Han startade för en tid sedan en diskussion i sociala medier om att folk borde hållas på sina hemorter. Han fick en hel del mothugg, men också medhåll.

– Förstås har alla människor sina egna åsikter. Främst brukar ju folk säga att folk utifrån hämtar pengar, men jag tycker att det är lite grymt om man ska väga liv mot pengar.

Fri rörlighet råder

Från stadens sida konstaterar grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander att fri rörlighet råder inom Västnyland.

Därför kan man inte hindra folk från till exempel från huvvudstadsregionen att komma till Hangö.

– Jag utgår ifrån att folk vet hur man förhindra smittospridning, säger Elisabeth Kajander.

Hon litar på att de som kommer till Hangö förstår att upprätthålla god handhygien, hålla tillräckligt långt avstånd från sina medmänniskor och inte gå ut ifall man är sjuk.

Sjukvårdsområdet synonymt med Nylands gräns

En orsak till att regeringen valt att avgränsa Nyland är att alla kommuner i landskapet hör till ett och samma sjukvårdsomårde (Helsingfors-och Nylands sjukvårdsområde, HUS).

Genom att stänga gränserna, vill staten förhindra att nylännigar åker över gränsen och belastar andra områdens hälsovård, som kan ha mindre resurser än HUS. Det samma gäller andra vägen.

– Speciellt vid påsk är det säkert många som skulle ha åkt till sina stugor över gränsen, säger Elisabeth Kajander.

Har koll på läget

Hangö har ingen egen coronastrategi, men staden är ändå rätt väl förberedd på att läget kan ändra.

– Vi har koncentrerat oss på äldre och barnfamiljer, grupper som kan vara sårbara i den här situationen, säger Hangös grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander.

Staden har också byggt upp en personalbank inom grundtryggheten och kartlagt anställdas kompetens.

Skylt vid Hangö hälsostation.
Den som känner sig sjuk får i normal ordning söka sig till hälsocentralen.
Skylt vid Hangö hälsostation.
Bild: Yle/Minna Almark
hälsostation,Hangö

Vad gäller resurser i övrigt säger Kajander att folk är hänvisade till häslocentralen i Hangö under vardagen mellan klockan 8-16.

Övriga tider är det jouren vid Raseborgs sjukhus som gäller.

“Vi behöver varandra”

Ville Ekroos är en debattglad Hangöbo som själv ursprungligen är från Esbo.

Man med skärmmössa
Ville Ekroos tycker att Hangöborna inte borde lägga sig vad fritidsboende gör.
Man med skärmmössa
Bild: Johanna Lindholm/Yle
Hangö,Långhelg

Han har bott i Hangö i över 20 år, och han tycker absolut att alla som har ett andra hem här skall få komma till staden, även i coronatider.

– Självklart, jag förstår inte ens varför vi har den här diskussionen. . Många har sitt andra hem och kanske familjen. Klart att de då skall få komma hit och jobba på distans så länge de är friska.

Han säger att fritiidsboende utgör en viktig gruppp i Hangö med tanke på servicenivån i staden.

– Med den ekonomi och befolkningsmängd som Hangö har nu, så ser det inte bra ut.

Öde gata
Gågatan i Hangö centrum är rätt folktom nu i coronatider.
Öde gata
Bild: Johanna Lindholm/Yle
Hangö,folktomt

Ekroos, som också själv är företagare, påpekar att förutom hälsa behöver Hangö en god ekonomi för att garantera en trygg framtid.

Själv vill han bidra till en god Hangöanda. Han ser att den kommer att vara speckiellt viktigt efter att epidemin är över.

– Speicellt efter corona behöver vi en god ekonomi, en bra hälsa och bra fiilis. Läget känns säkert svårt nu, men det gör det för alla. Jag hoppas att det här skall ge en impuls för folk att allt mer på jobba distans härifrån.

Alla kan omedvetet sprida smitta

På ett kafé nere vid Regattastranden är Mia Sundberg och Nico Parviainen företagare. De har följt regeringens direktiv och stängt kafét, men kunderna får fortfarande köpa mat och dryck att ta med sig hem.

En man och en kvinna
Nico Parviainen och Mia Sundberg hade just tagit över verksamheten på Cafferie när coronakrisen kom.
En man och en kvinna
Bild: Johanna Lindholm/Yle
kaféer,Take away

Mia Sundberg säger att de behöver alla kunder som de kan få.

– Personligen tycker jag att alla är välkomna. Många är ju ändå här året om och jag förstår bra att man vill komma hit nu med sina familjer.

Hon säger att det visst finns en risk att någon av kunderna kunde vara smittad, men att man inte skall peka ut någon enskild grupp.

Öde gata
Så här på en vardag är det gott om utrymme till och med längs de populära promenadstråken som Havsgatan.
Öde gata
Bild: Johanna Lindholm/Yle
Hangö,fritidsboende

– Nog åker ju Hangöbor också in till Helsingfors och omedvetet kan vem som helst bära smittan.

Kan ge ett lyft åt Hangö i framtiden

Hangös stadsdirektör Denis Strandell vill inte heller stänga dörren för stadens fritidsboende.

Man utomhus
Stadsdirektör Denis Strandell hoppas att undantagstillståndet gör att både arbetsgivare och arbetstagare lär sig mycket om distansjobb. Han ser att det kunde gynna Hangö i framtiden.
Man utomhus
Bild: Johanna Lindholm/Yle
Denis Strandell,Covid 19

– Nu när Nylands gränser är stängda förstår jag ju om folk vill semestra inom landskapet. Jag tror att vi nog kan få en hel del folk hit till påsk.

Precis som alla andra, förutsätter han att besökare, lika väl som Hangöbor, skall följa direktiven för att hindra smittspridning.

På sikt ser han coronakrisen som ett trendbrott när det gäller distansjobb.

– Om man tittar lite längre än näsan är lång, så har vi ju i åratal önskat att de som har fritidsbostäder i Hangö skulle hitta hit under alla årstider. Vi hoppas att de skulle kunna jobba på distans och vara här, till exempel förlängda veckoslut.

Han konstaterar att Hangö just nu har “hur många som helst distansjobbare hitjagade av coronan” och han hoppas att både arbetsgivare och arbetstagare nu lär sig mycket om distansarbete och märker att det fungerar.

– I allt det elände vi ser med den här sjukdomen finns det också ljusglimtar. Det här kan vara en av dem för Hangö; att man verkligen hittar ett sätta distansarbeta som vi ser av mer i förlängningen.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply