“Fullständigt orädda fåglar bör vara en varningsklocka” – Åboland – svenska.yle.fi


Det finns en hel del fågelinfluensa i omlopp, säger Britt-Marie Juup vid Åbo djurskyddsförening. Kommer man över en sjuk eller död fågel får man inte röra den.

Fågelinfluensan är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras från djur till människor via direkt kontakt. Vi människor behöver ändå inte vara särskilt oroade, säger Juup.

– I de enstaka fall som jag hört om så har människan inte visat ett enda symptom. Däremot har jag nog hört om katter och rävar som dött i fågelinfluensa.

Juup rekommenderar att vara i kontakt med Åbo djurskyddsförenings larmcentral då du ser en sjuk fågel. Larmcentralen svarar dygnet runt.

Behöver man flytta på fågeln så är det viktigt att man håller koll på hygienen och är försiktig. Juup uppmanar att använda handskar och plastpåsar för att flytta på en sjuk fågel, gärna också med en skyddsmask framför munnen.

– Det är osäkert om fågelinfluensan smittar också via luftvägen. Vi vet från förut att den smittar genom beröring.

Det är sjöfåglar och rovfåglar som blir smittade

Fågelinfluensan drabbar allra oftast sjöfåglar och stora rovfåglar som brukar äta de smittade sjöfåglarna. Men också andra fågelarter smittas, säger Juup som arbetar med att ta emot anmälningar om sjuka fåglar.

– Svanar, ejder, olika sorters gäss, skarvar och måsar tycks nu också falla offer för sjukdomen.

Det händer att Åbo djurskyddsförening får ta emot en väldigt sjuk fågel som behöver eutanasi, säger Juup. Alla fåglar kan inte räddas, tillägger hon. Det finns inget botemedel för fågelinfluensa.

Juup känner inte till några fall där en fågel skulle ha blivit frisk från att ha smittats av fågelinfluensa. Allt som oftast slutar det med att fågeln dör, säger hon.

I Åboland har det kommit in fall från Houtskär, Nagu, Kimitoön, Reso och från centrum av Åbo. För Åbo centrums del är det främst måsar som rapporteras vara sjuka eller döda.

en kvinna.
Bildtext
Britt-Marie Juup är verksamhetsledare vid Åbo djurskyddsförening.

Bild: Lucas Ekblad / Yle

Så känner du igen fågelinfluensa

Juup beskriver fågelinfluensan som ett coronavirus hos fåglar. Fåglarna kan börja bete sig oberäkneligt, och exempelvis gå eller simma omkring i cirklar utan ett bestämt mål, tillägger hon.

Fullständigt orädda fåglar bör också vara en varningsklocka

― Britt-Marie Juup, Åbo djurskyddsförening

Så småningom lägger sig den sjuka fågeln ner på marken. Det är i det här skedet som det syns neurologiska symptom hos fågeln. Juup säger att fåglarna kan börja skaka på huvudet.

– Ett annat väldigt typiskt exempel på avvikande beteende är att fåglarna drar sitt huvud bakåt över ryggen.

Fåglar som putsar sig överdrivet mycket på bröstet kan också vara en indikator för att fågeln är sjuk.

– Är avföringen gul och slemmig är det troligtvis fråga om en sjuk fågel, säger Juup.

En skylt på en bil.
Bildtext
På Livsmedelsverkets hemsidor kan man följa med fågelinfluensa situationen. Till verket skickas anmälningar om fall i Finland.

Bild: Lucas Ekblad / Yle

Djurskyddsföreningen har kommit överens med Regionförvaltningsverket och med länsveterinären om att inte ta emot några som helst sjöfåglar eller rovfåglar utan att sätta dem i karantän först, säger Juup.

– Väl i karantänen tar vi svalgprover och kloakprover av fågeln. Proven skickas vidare till Helsingfors för undersökning. Först efter att vi fått ett negativt provsvar tar vi in dem i vårt djurhem.

Testar fåglarna positivt för fågelinfluensa så avlivas de.Så här känner du igen fågelinfluensa – Britt-Marie Juup: “Fågeln kan se ut att äta mat som inte är där”Spela upp på ArenanSource link

Be the first to comment

Leave a Reply