Goda coronanyheter: antalet smittade ökar inte lika snabbt i Finland längre | Inrikes


Mehiläisen drive-in-koronaviruksen testauspiste Espoon Tapiolassa 19.3.2020. Työntekijä ottaa testiä autossa istuvalta.I Finland testas inte längre alla misstänkta fall, utan främst de patienter som tas in på sjukhus och vårdpersonalen.
Mehiläisen drive-in-koronaviruksen testauspiste Espoon Tapiolassa 19.3.2020. Työntekijä ottaa testiä autossa istuvalta.
Bild: Janne Järvinen / Yle
MOT,sjukskötare,coronavirus,COVID-19

Antalet nya bekräftade coronafall ökar varje dag, men ökningen är inte lika snabb som i början av epidemin i Finland. Läget verkar stabilisera sig, bekräftar flera experter i Finland.

Efter det första bekräftade coronafallet i Finland den 29 januari fördubblades antalet coronafall varannan dag. Det kallas exponentiell ökning.

Under tre veckor steg antalet smittade i snabb takt: 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, och så vidare.

– Om vi skulle ha fortsatt enligt den linjen skulle vi idag ha 250 000 smittade och i övermorgon en halv miljon smittade. Och det har vi inte, säger Aki Lindén, läkare och tidigare direktör för HUS, numera riksdagsledamot för socialdemokraterna.

Aki Lindén
Aki Lindén förutspår att det tar ungefär en och en halv månad innan kulmen på epidemin nås, först efter det börjar antalet nya coronafall minska.
Aki Lindén
Bild: Yrjö Hjelt / Yle
Aki Lindén

Det handlar alltså om att ökningen av antalet fall inte är lika snabb längre, men antalet fall ökar ändå varje dag.

Institutet för hälsa och välfärd THL rapporterade idag att det finns 1313 bekräftade coronafall, antalet ökade med 95 fall sedan igår.

Ville Holmberg, klinisk läkare i infektionssjukdomar vid Helsingfors universitet, har också noga följt med siffrorna och han säger att läget inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt håller på att stabilisera sig.

– Under de senare dagarna ser det ut som om läget har stabiliserat sig med 40-70 fall per dag. Det är en god nyhet, vi är inte på väg mot en situation som i norra Italien, säger Holmberg.

Regeringens åtgärder har haft effekt

Under coronaepidemin har det hela tiden talats om att platta till kurvan – och det ser alltså ut som om vi åtminstone för närvarande har lyckats med det.

Regeringens kraftåtgärder med undantagsförhållande, stängda skolor, stängda gränser och nu senast att isolera Nyland har haft effekt, enligt Lindén.

– Det började torsdagen den 12 mars. Då började man se att mänskorna inte rörde sig på stan så mycket och allt började lugna ner sig. Sedan dess har det gått två veckor och varje vecka har det kommit flera åtgärder, säger Lindén.

Ville Holmberg är oroad för de papperslösa som blir utan vård
Läget inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt, och också i hela Finland, håller på och stabiliserar sig, säger Ville Holmberg
Ville Holmberg är oroad för de papperslösa som blir utan vård
Bild: Yle/Savolainen
läkare ville holmberg

Trenden med den tillplattade kurvan syns i hela norra Europa.

– Samma trend syns också i resten av norra Europa, i Tyskland och i de övriga nordiska länderna börjar den kraftiga tillväxten att avta, säger Holmberg.

Att begränsningarna verkar bita bekräftar också THL:s Mika Salminen i ett svar på twitter. Men fortsättningsvis gäller det att fortsätta kämpa – vi är bara i början av epidemin. Om ett par veckor är vi klokare, konstaterar Salminen.

Hoppa över Twitterpostning

Alla misstänkta coronafall testas inte

Det verkliga antalet smittade är ändå i praktiken betydligt större än THL:s siffror visar, eftersom alla med symtom inte testas. Sedan några veckor tillbaka testar man i Finland inte alla misstänkta fall, utan främst de patienter som tas in på sjukhus och vårdpersonalen.

– Om man skulle testa alla familjemedlemmar till dem som testat positivt, så skulle man förstås hitta ännu flera positiva. De har den allra största risken att vara positiva, säger Holmberg.

Eftersom intensivvårdsperioderna kan vara ganska långa, så kommer pressen på sjukhusen ännu att öka

I början av epidemin testades också många som varit på resor, till exempel i norra Italien, och då var många test positiva. Nu när man testar vårdpersonalen så förväntar man sig inte att särskilt många ska testa positivt.

De som känner av symtom och inte hör till någon riskgrupp rekommenderas fortfarande att hållas i karantän hemma.

– Så länge man är i sådant skick att man inte behöver till sjukhuset, så har det inte så stor betydelse om testet är gjort eller inte, säger Holmberg.

Pressen på sjukhusen kommer att öka

Men trots att kurvan har plattats till, så kommer antalet coronapatienter som behöver intensivvård att fortsätta öka under flera veckor.

THL meddelade i dag att 143 personer får sjukhusvård och att 49 av dem får intensivvård. Men de som tas in på intensivvården i dag blev smittade redan för två-tre veckor sedan.

– Därför räknar man med att de som behöver intensivvård kommer att öka en tid. Eftersom intensivvårdsperioderna kan vara ganska långa, så kommer pressen på sjukhusen ännu att öka, säger Holmberg.

Aki Lindén anser också att pressen på sjukhusen kommer att bli mycket hög.

– Jag tror att vi kommer att se 300 personer som behöver intensivvård och 1000 eller 2000 som behöver sjukhusvård, och det är mycket.

Hittills har 13 personer dött av coronaviruset i Finland.

– Jag kan inte gissa hur många som kommer att dö, men jag tror att det kan stiga till närmare 1000 personer i Finland, säger Lindén.

Aki Lindén förutspår att det tar ungefär en och en halv månad innan kulmen av epidemin nås. Först efter det börjar antalet nya coronafall minska.

Artikeln har uppdaterats. 29 februari i andra stycket korrigerades 31.3.2020 klockan 0.23 till 29 januari.

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply